Woensdag 22/05/2019

Economie

Brusselse win-winlening in de maak

Bruno De Lille (Groen) legt de Brusselse win-winlening op tafel. Beeld BELGA

Groen en Ecolo willen in het Brussels Gewest de invoering mogelijk maken van een zogeheten proxilening. Naar analogie met de gekende en succesvolle win-winlening in Vlaanderen.

"In Brussel hebben heel wat ondernemers het moeilijk om zich te financieren om een zaak op te starten of om hun bedrijf uit te breiden", zegt Bruno De Lille, mede-initiatiefnemer. "Als startende ondernemers bij de bank een lening vragen, dan krijgen ze volgens onderzoek van Unizo in bijna 60 procent van de gevallen een 'njet'. Ik zeg niet dat in een aantal van die gevallen dat niet terecht zou zijn, niet elke businessplan is immer even goed. Maar het grote aantal en de noodzaak naar vernieuwing en starters voor het Brussels Gewest noopt naar een oplossing", meent De Lille, die mikt op dossiers van zo'n 30.000 tot 50.000 euro. 

Die blijven volgens het Brussels parlementslid nu te vaak in de kou staan. "Allicht is een deel van de verklaring dat het voor de banken teveel dossierwerk vergt in vergelijking tot het bedrag. Als de banken hun rol onvoldoende spelen, dan moeten wij dat gat maar vullen. In België ligt er heel veel geld te slapen op spaarrekeningen. Groen en Ecolo willen met hun voorstel voor een Proxi-lening dit slapende geld activeren."

De groene partijen keken over het muurtje en gingen de mosterd halen bij de win-win lening die Vlaanderen sinds 2006 invoerde. Bruno De Lille: "Klopt, en ook het Waalse gewest kent inmiddels een vergelijkbaar systeem. Het zou toch niet logisch zijn dat je in Brussel niet zo'n initiatief op poten kan zetten. We mogen niet achterblijven. Het zou ongunstig zijn mochten de Brusselse starters zich niet op deze manier kunnen financieren, want dan hebben ze door de Belgische federale structuur eigenlijk een concurrentieel nadeel aan hun been."

Het principe is relatief simpel. Als particulier kan je een starter of bedrijf financieel steunen, en in ruil krijg je een fiscaal voordeel.

Bij de win-win lening gaat het om een achtergestelde lening met een vaste looptijd van acht jaar. Als kredietnemer kunt u tot maximum 200.000 euro lenen. Elke kredietgever kan maar maximum 50.000 euro ontlenen. De Lille wil diezelfde krijtlijnen uitzetten, de technische details moeten nog besproken worden. Aanstaande maandag wordt het voorstel besproken in de commissie financiën. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.