Woensdag 29/03/2023

Brussel

Brusselse vzw valt uit de lucht: "Wij afgeschaft? Zeker niet!"

Alain Courtois (MR). Beeld BELGA
Alain Courtois (MR).Beeld BELGA

Bij de hervormingen door Stad Brussel hoort ook het schrappen van enkele vzw's. Volgens schepen Els Ampe (Open Vld) wordt zo de vzw Baden van Brussel geschrapt, maar daar vallen ze uit de lucht. Net als de bevoegde schepen Alain Courtois (MR). Was het stadsbestuur eigenlijk wel klaar voor deze aankondigingen?

Bruno Struys

In de persvoorstelling van de hervormingsplannen door het Brusselse stadsbestuur, werd er gesproken over het schrappen van enkele vzw's, maar zonder het noemen van namen. Behalve de fusie van Brussels Expo met de Internationale Jaarbeurs van Brussel en de Beurzen en Tentoonstellingen van Brussel.

Maar omdat de het stadsbestuur haar presentatie met slides niet wou delen met de aanwezige pers, verspreidde schepen Els Ampe (Open Vld) zelf een overzicht. Daarop staat de schrapping van 9 structuren, waaronder ook de vzw Brusselse Baden. Dat bericht verscheen al snel online.

De vzw Baden van Brussel staat in voor het beheer van de drie zwembaden van de Stad Brussel: het zwembad van Neder-Over-Heembeek, het zwembad van Laken en de Baden van het Centrum. Volgens de informatie van Ampe zullen die activiteiten voortaan ondergebracht zijn in de stadsadministratie.

Een telefoontje naar de directie van de vzw geeft een ander verhaal. "Wij geschrapt? Zeker niet!", zegt Jean-Luc Servais, directeur van vzw Brusselse Baden. "Ik weet dat het op tafel heeft gelegen, maar volgens mijn informatie heeft men snel ingezien dat dat niet verstandig zou zijn. Het zou de stad meer kosten om die dienstverlening zelf te doen. Ik zal eens moeten horen bij onze voorzitter."

Zwembad aan het Vossenplein in Brussel Beeld Jimmy Kets
Zwembad aan het Vossenplein in BrusselBeeld Jimmy Kets

Vergissing, of niet?

De voorzitter van die raad van bestuur is schepen van Sport Alain Courtois (MR). Zijn persverantwoordelijke is duidelijk: "Er is geen sprake van dat de vzw Baden van Brussel wordt afgeschaft. Dat is een vergissing."

Ook Johan Van den Driessche (N-VA) zit in de raad van bestuur van de Baden van Brussel en was als oppositielid betrokken bij de onderhandelingen over hervormingen.

"Op de vergadering waarop ik aanwezig was, is er duidelijk gezegd dat het niet opportuun zou zijn om die vzw op te heffen", zegt Van den Driessche. "Voor mij zou dat nochtans perfect in de stadsadministratie kunnen, zoals in andere gemeentes."

Maar ook na aandringen blijft Els Ampe erbij dat er wel degelijk beslist is tot afschaffing. Uiteindelijk houdt ze het erop dat er nog geen beslissing over is. Onduidelijkheid troef dus. Binnen het stadsbestuur is er ongenoegen te horen over het feit dat Ampe haar eigen communicatie heeft gevoerd. Die verdeeldheid staat in contrast met de eensgezindheid waarmee het stadsbestuur 's ochtends haar hervormingen aankondigde.

"Dit toont het amateurisme van dit stadsbestuur", zegt Van den Driessche. "Men wil zo snel mogelijk tonen dat alles onder controle is, terwijl het eigenlijk een half lege doos is. Net zoals die mandatenlijst die ze enkele weken geleden snel ineengeknutseld hebben en fouten bleek te bevatten."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234