Vrijdag 18/10/2019

Brusselse regering zonder Vlaamse sterkhouders

Ook de Brusselse regering legde gisteren de eed af, met als opmerkelijkste vaststelling dat de Vlaamse aanwezigheid er verzwakt is. Een aantal sterkhouders is verdwenen: Guy Vanhengel verhuist naar de federale regering, Pascal Smet werd al voor de coalitiegesprekken buitenspel gezet. Maar hij compenseert dat met een ministerpost in de Vlaamse regering.

Ook in Brussel blijft de PS stevig in het zadel. Charles Picqué mag zichzelf opvolgen als minister-president, en weet dat dit gebeurt in moeilijke tijden. Picqué had het in een toespraak voor het Brusselse parlement over “een keerpunt”. “Al 20 jaar belichamen we met succes een bijzondere maar symbolische vorm van samenleven tussen Frans- en Nederlandstaligen. Maar deze verklaring kadert in een context van grote onzekerheid door de moeilijke economisch context met zijn sociale gevolgen, en bovendien dienen zich ongetwijfeld belangrijke institutionele hervormingen aan.”De ploeg waarmee Picqué dat keerpunt moet ronden was al min of meer bekend. Het gaat om minister-president Charles Picqué, minister van Financiën en Begroting Jean-Luc Vanraes (Open Vld), minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck (Ecolo), minister van Mobiliteit en Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) en minister van Economie, Werk en Buitenlandse Handel Benoît Cerexhe (cdH). Staatssecretarissen zijn Christos Doulkeridis (Ecolo, Huisvesting), Emir Kir (PS, Erfgoed) en Bruno De Lille (Groen!) op Mobiliteit, Gelijke Kansen en Openbaar Ambt. Françoise Dupuis mag het parlement voorzitten.Aan Vlaamse kant valt vooral het vertrek op van sterkhouder Guy Vanhengel, die nochtans het regeerakkoord onderhandelde. Hij werd niét opgevolgd door de logische volgende liberaal in rij: Sven Gatz. Guy Vanhengel bedong namelijk een terugkeerregeling. Als de federale regering valt, dan keert hij terug naar Brussel. Voor Gatz betekende dat dat hij in dat geval alles verliest: zijn Brusselse ministerambt en zijn zitje in het Vlaams parlement, dat niet combineerbaar is met een Brussels mandaat. Voor Vanraes, sinds jaar en dag de rechterhand van Vanhengel, geldt die beperking niet: bij een terugkeer van Vanhengel gaat hij weer zetelen in het Brusselse parlement. (FL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234