Dinsdag 26/10/2021

Brusselse regering legt zitpenningen aan banden

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Beeld photo_news
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).Beeld photo_news

De Brusselse regering heeft vandaag op haar eerste vergadering na het zomerreces het besluit goedgekeurd tot uitvoering van de ordonnantie die de bezoldigingen van de Brusselse mandatarissen beperkt. De tekst werd op 15 juni in eerste lezing aangenomen. "Dit bezoldigingssysteem heeft het voordeel dat de vergoeding gekoppeld is aan de effectieve aanwezigheid van de mandaathouders, onderhevig is aan maximumbedragen die vandaag nog niet bestaan, en tot slot drastisch beperkt wordt", zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort.

De zitpenningen voor een effectief bijgewoonde zitting van de raad van bestuur wordt voor de bestuurders beperkt tot 120 euro bruto per keer met een maximum van 20 zittingen per jaar. Leden van een beperkt beheersorgaan (bijvoorbeeld een bureau) ontvangen ook een zitpenning van 120 euro bruto per effectief bijgewoonde zitting met een maximum van 10 zittingen.

Commissarissen van de Brusselse regering die zetelen in de beheersorganen kunnen een zitpenning van 240 euro bruto per effectief bijgewoonde zitting krijgen met een maximum van 40 vergaderingen per jaar. De voorzitter en ondervoorzitter van de beheersorganen hebben recht op een zitpenning van 300 euro bruto per vergadering van die beheersorganen, de beperkte beheersorganen of per vergadering ter voorbereiding van die zittingen met de administratieve diensten van de instelling, waarbij het aantal vergaderingen die bezoldigd worden niet meer mag bedragen dan 40.

Door de ontwerpordonnantie wordt de vergoeding van een bestuurder beperkt tot hoogstens 2.400 euro bruto per jaar. Indien hij lid is van een beheersorgaan, bedraagt de bezoldiging maximaal 3.600 euro bruto. De vergoeding van de voorzitters en ondervoorzitters wordt beperkt tot maximaal 12.000 euro bruto per jaar.

Samusocial

Vervoort wijst erop dat de Brusselse regering actief betrokken was bij de werkzaamheden van de werkgroep Politieke Vernieuwing van het Brussels Parlement rond de transparantie van de bezoldigingen. "Zo zal het toepassingsgebied van de ordonnantie binnenkort uitgebreid worden tot de openbare structuren die afhangen van de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie), om hen op die manier te onderwerpen aan een gelijkaardige regeling als de structuren die onder toezicht staan van het Gewest. Dat stemt mij zeer tevreden", besluit Minister-President Rudi Vervoort. Na de heisa rond de zitpenningen bij Samusocial werd beslist om de daklozenorganisatie om te vormen tot een gewestelijke entiteit, waarover de GGC dan bevoegd zou zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234