Vrijdag 09/12/2022

Brusselse regering biedt horeca en bedrijven steun

Gratis openbaar vervoer voor toeristen en extra beveiliging van concertzalen. Dat zijn enkele maatregelen die naar voren geschoven werden tijdens een vergadering van de Brusselse regering met de sociale partners.

"Een uitzonderlijke situatie vereist uitzonderlijke maatregelen", stelde minister-president Rudi Vervoort (PS) na afloop op een persconferentie. Hij verwees naar het tijdelijk schrappen van de hotelbelasting en de 5 miljoen euro steun voor bedrijven die in financiële problemen dreigen te komen, beslissingen die vorige week door de Brusselse regering werden genomen en gisteren aan de sociale partners voorgesteld.

Minister van Economie Didier Gosuin (DéFI) verduidelijkte dat de steun aan bedrijven in moeilijkheden gebeurt via een tijdelijke systeem van specifieke garanties door het Brusselse Garantiefonds, en via het verstrekken van crisiskredieten door de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel (GIMB). Kleine ondernemingen komen in aanmerking voor een krediet van 20.000 euro, grotere ondernemingen van 200.000 euro.

Hij kondigde voorts een enveloppe van 80.000 euro aan voor de versterking van de informatiedienst voor ondernemers '1819'. Zo komt er een specifieke omkadering van de bedrijven die steun vragen aan het gewest met onder meer experts, marketingspecialisten, juristen, en boekhouders. Daarnaast komt er een permanent overlegplatform waar regering en sociale partners het hele steunproces monitoren.

Brussels Airport

Voor viceminister-president Guy Vanhengel (Open Vld) moet er alles aan gedaan worden om de luchthaven van Zaventem zo snel mogelijk volledig operationeel te maken. Brussels Airport ontvangt jaarlijks 20 miljoen passagiers of tweemaal de Belgische bevolking. "Als die motor stilvalt, zijn de gevolgen enorm."

De voorzitter van de Brusselse Economische en Sociale Raad, Philippe Van Muylder (ABVV), vroeg de Brusselse regering om er bij federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en premier Charles Michel (MR) op aan te dringen om de geplande wijziging aan de voorwaarden voor tijdelijke werkloosheid niet door te voeren.

Vandaag zijn er geen voorwaarden om recht te hebben op tijdelijke of economische werkloosheid, maar de federale regering wil dat in de toekomst enkel mogelijk maken voor wie recht heeft op een volledige werkloosheidsuitkering. Heel wat jongeren in de horeca voldoen niet aan die voorwaarden omdat ze onvoldoende dagen gewerkt hebben, stelde hij. Hij pleitte er ook voor om logerende toeristen een gratis pas voor het openbaar vervoer aan te bieden.

Regering en sociale partners riepen de federale regering op om in haar bevoegdheden maatregelen te nemen die erop gericht zijn de lasten te spreiden in de tijd.

Jan De Branbanter van werkgeversorganisatie BECI was tevreden dat Brussel zich bewust is van de "sense of urgency". Hij kondigde aan nieuwe voorstellen te zullen doen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234