Dinsdag 11/05/2021

ReportageManifestaties

Brusselse politie laat optochten betijen: ‘Maar wie voor Adil of Mehdi op straat komt, wordt meteen opgepakt’

De optocht in het Brusselse Ter Kamerenbos zaterdag begon met een man of honderd, maar algauw liepen ongeveer tweeduizend mensen mee. Beeld Wouter Van Vooren
De optocht in het Brusselse Ter Kamerenbos zaterdag begon met een man of honderd, maar algauw liepen ongeveer tweeduizend mensen mee.Beeld Wouter Van Vooren

De politie liet vooral betijen, toen zaterdag op de eerste echte lentedag zo’n tweeduizend mensen in het Ter Kamerenbos kwamen manifesteren tegen ‘de maatregelen’ en elders in de stad opeens een carnavalstoet uittrok. Overheden zullen zich moeten beraden over wat de beste aanpak is.

“Wij zijn bereid de actie te tolereren”, zegt de agent, iets voor halftwee aan de kiosk in het Ter Kamerenbos. “Maar met inachtneming van de maatregelen.”

Medeorganisator Ezra Armakye: “Welke maatregelen dan?”

“Mondmasker, anderhalve meter afstand.”

“Maar deze betoging is net gericht tegen die maatregelen! Zo is het alsof wij op een betoging tegen racisme zouden worden verplicht om het n-woord naar elkaar te roepen.”

De manifestatie is goedgekeurd door Brussels burgemeester Philippe Close (PS), mits ze niet langer dan twee uur duurt en beperkt blijft tot maximaal honderd deelnemers. Nadat de groep van eerst een honderdtal mensen aan haar wandeling begint, sluiten vanuit zijpaadjes honderden anderen aan. De stoet zwelt in een mum van tijd aan tot zo’n tweeduizend mensen. Hoe sneller de groep groeit, hoe concreter het besef: tegen een massa als deze valt niets te beginnen.

Belaagde journalist

De politie van Brussel-Elsene had vooraf opgeroepen om weg te blijven uit Brussel, maar kon niet op tegen een oproep van drie Duitsers op Telegram voor een World Wide Demonstration. Er werd betoogd in 42 landen en 65 steden. “We willen gewoon, na een jaar, nog eens mens zijn”, zegt Armakye. “We zijn het beu om als robot te leven.”

De optocht heeft iets feestelijks, met voorop iemand die zijn smartphone heeft verbonden met een megafoon en van ‘I want to break free’ van Queen overgaat op ‘Freedom!’ van George Michael. Meisjes delen bloemen uit, velen hebben hartjes op hun gezichten getekend. De zon schijnt en voor velen is dit het intuïtief aangevoelde teken dat het mooi is geweest met al die beperkingen. Dat het hier nu stopt. Twee Vlaams-Brabantse veertigers beamen onder elkaar dat ze het ermee gehad hebben om de hele tijd van alles de schuld te krijgen. “Eerst geen plastic zakjes meer, dan niet meer vliegen, dan geen vlees meer. Nu mogen we al een jaar helemaal niets meer.”

Velen hebben stickers met ‘vaccin = vergif’ op hun rug geplakt en eisen van aanwezige journalisten dat ze hun mondmaskers uitdoen. Een RTBF-cameraman wordt fysiek belaagd: “Schaam je je niet? Wie betaalt jullie om de waarheid te verzwijgen?”

Coronawijsheden

Een dertiger met een Gents accent en een halve liter Jupiler in de hand vertelt zijn vriend dat hij Joe Biden direct doorhad. “En na een tijdje zijn machtssystemen en hun strategieën zo makkelijk te doorgronden. Je kunt ze voorspellen. De wereld is niet ingewikkeld, de wereld is al duizenden jaren hetzelfde. Alleen het bestuur verandert, versta je?” Zijn maat zegt: “Slavernij is er altijd geweest, alleen kreeg het een andere benaming.”

Vanaf de kiosk fulmineert iemand door een megafoon over de toestand in Polen: “Daar kennen ze dictatuur! En daar rebelleren ze, de horeca is er weer open, en alles gaat prima. Waarom verzwijgen onze media dat?” Applaus.

Een factcheck van nog geen tien seconden leert dat Polen op 50.000 coronadoden afstevent, de horeca er sinds oktober dicht is en de regering vrijdag de maatregelen verder heeft verstrengd.

Zaterdag trok onaangekondigd ook een 'Carnaval Sauvage'-stoet door Brussel.  Beeld BELGIUM
Zaterdag trok onaangekondigd ook een 'Carnaval Sauvage'-stoet door Brussel.Beeld BELGIUM

Drone

Klokslag halfvier besluit de politie dat het genoeg geweest is. Agenten vormen een haag, isoleren kleine groepjes en verzoeken hen vriendelijk maar gedecideerd afstand te houden en een mondmasker te dragen. Boven de menigte zoemt een drietalige drone die zegt: ‘Wij stellen vast dat de maatregelen niet worden nageleefd. Wij vragen u de actie te stoppen.’

Een groepje Brusselse tieners op BMX-fietsen staat vanaf een afstand te kijken. “Dit hou je niet voor mogelijk”, zegt Rachid (17). “Ze staan daar met honderden het virus aan elkaar door te geven. Als wij in onze wijken bijeenkomen voor Adil of Mehdi, worden we direct gearresteerd.”

Binnen de politiezone Brussel-Elsene was er grote onvrede over het optreden van hun federale collega’s tijdens een actie aan het station Brussel-Centraal, eind januari. Er werden toen 245 mensen administratief opgepakt, en er lopen nu collectieve rechtszaken na aanklachten over politiegeweld. In het Ter Kamerenbos wordt na afloop van de manifestatie een vijftigjarige vrouw opgepakt die volgens een jogger die alles filmde haar identiteitskaart niet bij zich had. Op zijn door Bruzz verspreide beeldopname is te zien hoe de vrouw wordt geboeid en tegen de grond gaat. Daarbij gaat haar arm uit de kom. “Haar elleboog is uit de kom geraakt,” bevestigt politiewoordvoerder Olivier Slosse aan Bruzz. “In het ziekenhuis bleek dat de verwonding om een ingreep onder verdoving vroeg.”

Terwijl de politie al bij al toch diplomatisch loopt te zijn in het Ter Kamerenbos, brengt het jaarlijkse Carnaval Sauvage zo'n zevenhonderd mensen samen op het Vossenplein in de Brusselse Marollen. Ook hier: zo goed als niemand met een mondmasker en niemand die afstand houdt. De stoet trekt door Sint-Gillis, Vorst en Anderlecht, of door drie verschillende politiezones waar niemand dit had zien aankomen. Pas in de avond zet de politie het waterkanon in en wordt een tiental mensen opgepakt.

Waarna de lente eigenlijk nog moet beginnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234