Zondag 29/05/2022

Brusselse online-universiteiten hullen zich in nevelen

Russische professor en initiatiefnemer van Académie Européenne beweert aan telefoon dat hij doof is en vragen niet verstaat

brussel l De mist rond twee malafide universiteiten met thuisbasis in Brussel (DM 1/2) wordt dikker. De zelfverklaarde onderwijsinstellingen, die vermoedelijk 'universitaire diploma's' op internet aanbieden tegen betaling, zijn amper te contacteren, hun referenties blijken weinig betrouwbaar en of er effectief les wordt gegeven, is onzeker.

Door lotte beckers

"Voor besluitvorming over globale problemen moeten specialisten zich bekwamen in verschillende disciplines (...) De experts mogen zich niet laten beperken door de standaarddoctoraatsopleiding, zoals in de Verenigde Staten en Europa", aldus een inleidende verklaring op de website van de Académie Européenne d'Informatisation (AEI), die net als de European Carolus Magnus University volgens een Amerikaanse lijst onder de noemer 'malafide universiteiten' valt.

De AEI biedt verschillende postuniversitaire opleidingen aan, zoals een doctoraatsopleiding in global problem solving. Daarbij kunnen geïnteresseerden ook gaan voor een grand PhD, de overtreffende trap van een doctoraatsopleiding. De titel wordt echter niet erkend, noch in de Verenigde Staten, noch in Europa. Wie het kostenplaatje wil opvragen, wordt verwezen naar een e-mailadres.

Een telefoontje naar het infonummer maakt de onduidelijkheid alleen maar groter. Eduard Jevrejnov, de Russische bezieler van de academie, beweert via de telefoon doof te zijn en de vragen niet te verstaan. Op de website zijn ook professoren terug te vinden die een indrukwekkend academisch palmares voorleggen. Opvallend is dat velen onder hen, zoals Abdrachmanov B.K., Alfjorova T. en Andrejev A. hun doctoraat behaalden aan de World Information Distributed University. Wie googelt, merkt meteen dat die 'universiteit' ook wordt voorgezeten door Eduard Jevrejnov. De missionstatement is identiek aan die van AEI en zelfs de website vertoont opvallende gelijkenissen. De professoren blijken zowat allen in Rusland of Kazachstan aan de slag.

De instelling blijkt, volgens haar website, erkend in Mongolië en Armenië. De erkenningsaanvraag in België werd verschillende keren afgewezen, aan beide zijden van de taalgrens. Op de website is ook de afwijzingsbrief van Naric Vlaanderen te vinden, het departement dat onder andere buitenlandse diploma's erkent. Naric vermoedt dat het gaat om een diploma mill, een frauduleuze organisatie die valse diploma's te koop aanbiedt via het internet. Leugens, aldus het AEI op zijn site.

Ook de European Carolus Magnus University blijkt amper te bereiken. Op de site staat enkel een mailadres en het vergt enig zoekwerk om een telefoonnummer te pakken te krijgen. Maar verder dan een voicemail geraakt de geïnteresseerde niet. De instelling biedt een heel amalgaam aan opleidingen. Kostprijs: onduidelijk. Volgens de website worden de lessen georganiseerd in het Maison des Associations Internationales, een stichting die lokalen aanbiedt aan organisaties. Het secretariaat blijkt echter nog nooit gehoord te hebben van de European Carolus Magnus University.

Daniël De Schrijver van Naric Vlaanderen is niet verbaasd. "Het is moeilijk om te achterhalen wie ingaat op het aanbod van zulke instellingen. Die mensen laten hun diploma niet erkennen door ons omdat ze weten dat ze door de mand vallen, maar begeven zich meteen op de arbeidsmarkt." De Schrijver vraagt werkgevers bij twijfel om contact op te nemen met Naric.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234