Woensdag 11/12/2019

Terreurdreiging

Brusselse musea geleidelijk weer open, gerechtsgebouwen blijven gesloten

Archiefbeeld: Justitiepaleis in Brussel. Enkel hier worden voorlopig nog zittingen gehouden, zittingen in andere gebouwen gaan niet door. Beeld PHOTO_NEWS

Door de verlenging van de verhoogde terreurdreiging blijven verschillende gerechtsgebouwen in Brussel voorlopig gesloten. Dat bevestigt Stéphane Boonen, de stafhouder van de Franstalige Brusselse balie van advocaten. Enkel in het grote Justitiepaleis worden zittingen gehouden. De gebouwen van de Vlaamse overheid zijn wel open en ook eeen aantal musea en tentoonstellingszalen in het Brusselse gaan geleidelijk aan weer open.

Het verhoogde dreigingsniveau in Brussel zorgt ervoor dat verschillende gerechtsgebouwen er voorlopig gesloten blijven. In het grote Justitiepaleis gaan de zittingen van de correctionele rechtbanken, hoven van beroep, raadkamers en kamers van inbeschuldigingstelling net zoals gisteren gewoon door. De toegangscontrole om het paleis binnen te komen is wel verstrengd.

Het Montesquieu-gebouw, waar de rechtbanken van eerste aanleg huizen, is gesloten en er gaan geen zittingen door, maar de advocaten kunnen terecht op de griffie van het grote Justitiepaleis. Ook het gebouw van de rechtbank van koophandel, het Themis-gebouw, blijft voorlopig gesloten en advocaten kunnen hun conclusies in de postbus achterlaten. Hetzelfde geldt voor de advocaten die conclusies hebben voor de arbeidsrechtbank of het arbeidshof. Ook dat gebouw is niet open, net zomin als het gebouw van de politierechtbank en het bureau voor juridische bijstand.

Als de terreurdreiging aanhoudt, zullen mogelijks een aantal zittingen van de verschillende rechtbanken plaatsvinden in het grote Justitiepaleis, aldus nog de stafhouder.

Musea en toerisme

Een aantal musea en tentoonstellingszalen die sinds het verhoogde dreigingsniveau gesloten waren, gaan geleidelijk aan wel weer open. Onder meer het Atomium opende vandaag weer de deuren, net als Mini-Europa en Saloon Cocoon op de Heizelvlakte.

Gisteravond had de Brusselse cultuurschepen Karine Lalieux (PS) al aangekondigd dat de stadsmusea vandaag weer zouden geopend worden. Het Paleis voor Schone Kunsten blijft vandaag wel nog dicht en de Koninklijke Bibliotheek blijft zelfs gesloten tot maandagochtend 30 november.

Een aantal federale musea, zoals het Museum voor Natuurwetenschappen, hebben aangekondigd dat ze tot vrijdag 27 november dicht blijven, maar ze "herbekijken de situatie elke dag opnieuw".

Archiefbeeld: Atomium. Beeld AP

Vlaamse overheid

De gebouwen van de Vlaamse overheid in Brussel zijn vandaag open, maar er is wel voorzien in extra politiebewaking aan de ingang. Het werk en de dienstverlening lopen gewoon door. Het zijn de leidend ambtenaren die beslissen of hun personeel kan telewerken of niet. Verder zijn enkele maatregelen verscherpt. Zo zijn er bijvoorbeeld striktere onthaalprocedures.

De Vlaamse overheid nam gisteren al maatregelen omwille van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel. Zo staan er aan bepaalde overheidsgebouwen extra bewakingsagenten en zijn er geregelde politiepatrouilles langs de gebouwen. Er werd ook expliciet aan het personeel gevraagd hun badge mee te brengen. Externen mogen voorlopig niet in de overheidsgebouwen parkeren. Zij moeten zich eerst inschrijven aan de balie.

Veel Vlaamse ambtenaren hebben gisteren van thuis uit gewerkt. De afspraak is dat de leidende ambtenaren beslissen over de mogelijkheid tot telewerken. "Elke leidend ambtenaar is immers bevoegd om de werking van zijn eigen entiteit te regelen", legt Martin Ruebens, voorzitter van het Voorzitterscollege (het hoogste overlegorgaan van de Vlaamse ambtenaren), uit aan Belga.

De voornaamste reden dat er geen algemene eenduidige richtlijn omtrent telewerken is, is dat "de aard van het werk en de omstandigheden waarin gewerkt wordt sterk kunnen verschillen tussen de entiteiten". Dat er op die manier een verschil in aanpak is per entiteit, bots links en rechts op wat ongenoegen onder de ambtenaren.

Zolang het dreigingsniveau op 4 blijft, blijven ook de veiligheidsmaatregelen voor de Vlaamse overheid behouden.

"Ook de afspraak dat de grote kantoorgebouwen in Brussel open blijven en dat het werk en de dienstverlening doorloopt, blijft gelden. Leidend ambtenaren kunnen elk voor hun entiteit blijven ingaan op vragen van telewerk. Volgens onze voorlopige inschatting lijken de meeste leidend ambtenaren de komende dagen wel geneigd over te schakelen naar het normale ritme wat telewerk betreft", besluit Ruebens.

Vorstenpaar

Het koninklijk paleis heeft de veiligheidsmaatregelen met betrekking tot publieke activiteiten van de koning en de koningin licht aangepast wegens de veiligheidssituatie in Brussel. Dat zegt Pierre Emmanuel De Bauw, de woordvoerder van het paleis.

Zo zijn er iets strengere regels voor journalisten die publieke activiteiten van koning Filip en koningin Mathilde volgen. Voor een activiteit in het paleis volstaat normaal het voorleggen van een geldige perskaart. Voor een rondetafelgesprek over burn-out van morgen moeten journalisten zich echter verplicht inschrijven.

Verder werd het programma van Filip en Mathilde voor de komende dagen licht aangepast. De publieke activiteit van de koningin in het kader van de Voorleesweek vindt morgen plaats in het koninklijk paleis in Brussel in plaats van de openbare bibliotheek in Laken. Ook voor deze activiteit moet de pers zich verplicht inschrijven.

Normaal zou de koningin donderdag deelnemen aan een activiteit van vzw Maks in Anderlecht, maar dat evenement werd geschrapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234