Dinsdag 23/07/2019

Update

Brusselse ministers met de fiets naar ministerraad

In het kader van de Week van de Vervoering zijn de Brusselse ministers en staatssecretarissen vandaag met de fiets van het Poelaertplein in Brussel naar het Koningsplein gefietst, waar ze hun wekelijkse ministerraad houden.

Staatssecretaris Françoise Dupuis was er niet bij omdat ze in het buitenland verblijft. Minister-president Charles Piqué fietste ook niet mee. Hij ontving de fietsers bij hun aankomst.

Traditie
"Het is een traditie geworden. De minister kruipen graag op de fiets omdat ze zo sympathiek overkomen. Maar voor ons is het een moment om hen te wijzen op hun engagementen", aldus Bernard Dehaye van de Brusselse fietsvereniging GRACQ.

GRACQ en de Fietsersbond overhandigden de Brusselse ministers en staatssecretarissen een document waarin ze alle excellenties oproepen om in elk van hun beleidsdomeinen maatregelen te nemen voor fietsers.

Langzaam
"Er zijn ontegensprekelijk verbeteringen tijdens deze legislatuur", erkende Eric Nicolas, secretaris-generaal van GRACQ, "maar zoals bij een dieselwagen verliep het vertrek langzaam. Nu zien we op het terrein concrete resultaten."

Veel gebeurd
Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) erkende dat er nog veel werk wacht, maar vindt dat hij er ten minste in geslaagd is de mentaliteit te wijzigen. "Toen ik vier jaar geleden aankwam met mijn fietsplan, heerste er een groot scepticisme. De geoogste resultaten blijven kwetsbaar, maar zowel in de politieke wereld als bij de bevolking wordt de fiets vandaag aanzien als een geloofwaardig, alternatief transportmiddel."

"In Brussel gebeurt 4 procent van de verplaatsingen met de fiets. We zijn nog ver van de kaap van 10 of 15 procent, maar je lost de mobiliteitsproblemen niet op in vier jaar", aldus Smet. (belga/tdb/adv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden