Zondag 24/10/2021

Brusselse KVS verlaat de schouwburg en trekt de straat op

Met Tok Toc Knock slaat KVS een heel seizoen lang zijn tenten op in drie Brusselse wijken. Zeventien kunstenaars brengen er theater en aanverwante kunst mét en voor de stadsbewoners.

Die chique schouwburg verlaten en écht de stad intrekken: dat is wat een stadstheater moet doen, vindt de Brusselse KVS. En daarom doen ze het ook. Onder de noemer Tok Toc Knock (Nederlands, Frans, Engels, jawel) trekt KVS-artiest Willy Thomas een heel jaar lang de stad Brussel in, samen met een heleboel kunstenaars. "Niet om het volk te bekeren tot kunst", zegt Thomas daarover, "wel om een duidelijk signaal te geven dat kunstenaars een belangrijke rol spelen in een wereld van transitie." Bovendien, gaat Thomas verder, moeten de kennis en creativiteit van theaters, universiteiten, architectenbureaus en overheden elkaar overlappen in plaats van naast elkaar te bestaan. Concreet slaat de KVS haar tenten op in drie Brusselse stadsdelen: de Modelwijk in Laken, de gemeente Sint-Joost-ten-Node en de Europawijk. Het vroeg aan verschillende kunstenaars - Nederlands- en Franstaligen, Brusselaars en niet-Brusselaars - om er de periode lang te werken en eventueel te wonen.

Van 17 november tot 2 december gaat het eerste Tok Toc Knock-festival van start in de Modelwijk in Laken: een sociale woonwijk gebouwd in het begin van de jaren zestig, waarvan architect Renaat Braem een van de drijvende krachten was. Dertien woonblokken moesten de stad van de toekomst worden. De maquette van de wijk was een bezienswaardigheid van Expo '58. Vandaag wonen hier meer dan 2.000 mensen, van 44 verschillende nationaliteiten. De tijd waarin de wijk is opgetrokken is niet meer die van nu.

Sociale woningen

Met debatten, voorstellingen en workshops in de Modelwijk wil KVS bijdragen aan hedendaagse vraagstukken over betaalbaar wonen, verstedelijking en demografische groei. Eric Corijn (professor sociale en culturele geografie) en Joachim Declerck (directeur van Architecture Workroom Brussels) trappen op 17 november af met een rondetafelgesprek over sociale woningbouw.

Aansluitend is er de opening van de tentoonstelling All Problems Can Never Be Solved van Jozef Wouters. In een appartement op de zevende verdieping van Gebouw 8 richtte hij het Bureau des Architectes op. Samen met architecten, kunstenaars en buurtbewoners onderzocht Wouters de vraag of we problemen kunnen oplossen. Het resultaat is een verzameling maquettes die een concreet antwoord proberen te geven op de problemen en verlangens van de wijkbewoners.

Staat ook op het programma in Laken: The Private Life of Plants, een wandeling door de plantentuin met uitleg van herboriste Lieve Galle. En in Cité Culture, het cultureel centrum van de Modelwijk, is er de voorstelling Skieven, een komedie geschreven door Thomas Gunzig (bekend van Raymond), waarin een architect van een sociaal woonblok (David Dermez) de dialoog aangaat met een van de bewoners (Nico Sturm). Naast dit stadsproject in de drie wijken blijft de KVS dit seizoen ook in de eigen schouwburg actief. Onder de noemer 'een actuele visie op het eigen repertoire' worden voorstellingen uit de voorbije tien jaren hernomen.

www.kvs.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234