Zaterdag 03/06/2023

Brusselse Financietoren krijgt een facelift

Regel dat kantoorgebouwen niet vanaf de Grote Markt mogen te zien zijn geldt nog steeds. Hoger dan nu wordt de toren dus niet

Brussel

Eigen berichtgeving

Kris Hendrickx

Een van de imposantste gebouwen van Brussel krijgt een grondige facelift. De Financietoren, een 140 meter hoge kantoorkolos op de hoek van Kruidtuinlaan en Koningsstraat, kreeg daarvoor een bouwvergunning. De reusachtige betonnen sokkel verdwijnt en het gebouw keert zich naar de kleine ring. Het anders zo doodse Rijksadministratief Centrum belooft deze zomer trouwens te bruisen. Het openluchtfestival PleinOPENair slaat er vier opeenvolgende weekends zijn tenten op.

In de Financietoren, die zo'n 200.000 vierkante meter kantoorruimte herbergt, werken nu nog enkele duizenden federale ambtenaren. Nu nog, want in maart 2005 starten de renovatiewerken aan de toren. Uit het gebouw moet heel wat asbest verwijderd worden, en eigenaar Breevast, een Nederlandse bouwpromoter die ook de rest van het Rijksadministratief Centrum bezit, wil van de gelegenheid gebruik maken om de toren een heel andere look te geven. In 2008 moeten de ambtenaren terugkeren naar de nieuwe Financietoren.

Hoe de nieuwe toren er zal uitzien wordt langzaam duidelijk. De onafgewerkte betonnen strook gevel die nu aan de kant van de kleine ring te zien is, verdwijnt. "Het gebouw is nu twee keer geïsoleerd van de kleine ring. Het staat er met zijn rug naartoe gekeerd en staat ook nog eens op een verhoog", vertelt architect Jaspers. "Daar komt verandering in. De hoofdingang zal in de toekomst naar de kleine ring kijken en komt ook op het niveau van de straat." Verticale lijnen in het gebouw moeten de toren bovendien een slanker uitzicht meegeven en de hoogte benadrukken.

Het afbreken van de betonnen sokkel betekent een verlies van 20.000 vierkante meter kantoorruimte. Die oppervlakte mag de promotor compenseren door de bouw van kantoren langs de Koningsstraat. Hoger wordt de nieuwe toren niet. "Het is zelfs zo dat we technische installaties op het dak afbreken om wat lager te ogen", vertelt Jaspers. De reden: in Brussel geldt nog steeds dat kantoorgebouwen niet vanaf de Grote Markt mogen te zien zijn. De geest van oud-burgemeester de Donnea waart nog steeds door de stad.

De manier waarop de bouwvergunning werd afgeleverd zorgde voor nogal wat wenkbrauwgefrons. Voor gebouwen van meer dan 20.000 vierkante meter geldt sinds 8 april immers dat een milieu-effectenrapport moet opgesteld worden. Aangezien de vergunning voor de Financietoren pas na die datum werd afgeleverd, zou de regeling ook in dit geval van toepassing zijn. Staatssecretaris voor Stedenbouw Draps (MR) zorgde er echter voor dat het Brussels parlement een afwijkingsregel stemde, zodat de vergunning alsnog in ijltempo kon afgeleverd worden. Draps en de eigenaar wijzen op het onnodige tijdverlies dat een milieu-effectenstudie veroorzaakt. Antoine Crahay van het architectencollectief Disturb veegt dat argument van tafel. "Een studie laat bijvoorbeeld toe de mobiliteit grondig te bekijken, of de impact van de wind, die erg belangrijk is rond zulke hoge gebouwen. Het is niet voor niets dat een Europese richtlijn zo'n studie al sinds 1997 oplegt. Bovendien is dit gebouw verdorie elf maal groter dan de maximumoppervlakte die het zonder zo'n studie kan doen." Wie toch nog even van de Financietoren in zijn huidige vorm wil genieten, zal daar deze zomer ruimschoots de tijd voor krijgen. Het openluchtfestival PleinOPENair breekt dit jaar immers met zijn jarenlange traditie van rondtrekkende film- en muziekkaravaan. Vier weekends op rij blijft het evenement van Cinema Nova en City Mine(d) bij het Rijksadministratief Centrum, een locatie waar het festival de voorbije jaren steeds terugkwam. "Die plaats is gewoon heel belangrijk voor de toekomst van de stad", vertelt Gwenaël Breës van Cinema Nova. "Het Rijksadministratief Centrum ligt in het hart van Brussel, maar is nu volledig geïsoleerd van de omgeving. Door de leegloop dreigt het hele gebied ook jarenlang de grootste stadskanker van Brussel te worden. PleinOPENair wil daar tenminste deze zomer wat verandering in brengen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234