Donderdag 26/11/2020

Asiel en migratie

Brusselse en federale regering clashen over migranten Noordstation: "Desnoods gaan we naar de rechtbank"

Brussels minister Pascal Smet (sp.a) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld Belga

Het Brussels Gewest wil de federale regering laten opdraaien voor de kosten van de opvang van de migranten rond het Noordstation. "Ze krijgen geen euro", antwoordt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De Brusselse minister Pascal Smet (sp.a) dreigt ermee zijn gelijk voor de rechtbank af te dwingen.

Wie de voorbije week in het station Brussel-Noord was, heeft ze wellicht opgemerkt: de vele sans-papiers die er rondhangen. Tot voor kort konden ze 's nachts terecht in Porte d'Ulysse in Haren, waar zo'n 200 migranten verbleven, vaak de meest kwetsbaren. Maar dat initiatief werd eind april gesloten, samen met de winteropvang voor daklozen in Brussel.

Om die mensen te helpen en de overlast te beperken, wil de Brusselse regering de opvangplek opnieuw openen. "Het is voor ons moreel gezien niet te verantwoorden dat honderden personen hun toevlucht zoeken in de openbare ruimte, onze stations en onze parken", zegt de Brusselse minister voor Bijstand aan Personen Pascal Smet (sp.a). 

De Brusselse regering neemt voorlopig de kosten op zich, maar geeft aan de factuur te zullen doorsturen naar de federale collega's. Die loopt op tot meer dan 1 miljoen euro. "Als ze weigeren te betalen, dan moet een rechtbank maar oordelen", dreigt Smet.

"Maar dat is niet de essentie voor ons", zegt Smet. "Het enige wat we vragen is dat meneer Francken zijn job doet", zegt hij. "Mensen zonder papieren moeten ofwel naar een asielprocedure worden geleid, of via de Dublin-procedure worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Dat gebeurt niet, waardoor die mensen op straat leven."

Nul euro

Francken is geenszins van plan in te gaan op die vraag. "Nul euro kunnen ze krijgen", zei hij in De ochtend op Radio 1. 

Opvallend is dat hij zijn pijlen op het lokale niveau richt, meer bepaald op de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI). Die zou volgens hem veel te weinig doen om het probleem aan de basis op te lossen. "Hij weigert de lokale politie in te zetten om controles uit te voeren", zegt Francken. "Om electoraal goed te staan bij de allochtone gemeenschap voert hij een knuffelbeleid voor mensen zonder papieren." 

Clerfayt reageert woedend op de beschuldigingen. "We hebben in september onze politieacties na drie dagen stilgelegd. De diensten van Francken konden niet volgen. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft de capaciteit om slechts 20 dossiers per dag te verwerken." Maar door helemaal geen actie meer te ondernemen, laat je de illegaliteit betijen, vindt Francken. 

Het is lang niet de eerste keer dat de Brussels en de federale regering clashen over de opvang van migranten. In september 2015, bij het uitbreken van de asielcrisis, was er al getouwtrek rond de opvang van vluchtelingen. Een tweede conflict kwam er eind vorige zomer, toen het probleem van de zogeheten transmigranten zich manifesteerde in het Brusselse Maximiliaanpark.

Burgerplatform

De grote vrees, onder meer bij Francken, was dat in onze hoofdstad een tweede vluchtelingenkamp, zoals in Calais, zou ontstaan. De opvang van de migranten werd uiteindelijk georganiseerd in een gebouw in Haren, door het Burgerplatform voor vluchtelingen en enkele ngo's zoals het Rode Kruis. Ook toen eiste het Brussels Gewest dat de federale overheid de kosten op zich nam, maar tastte het uiteindelijk zelf in de buidel. De huur was voor rekening van het gewest.

Die opvang werd op 30 april gesloten, maar Brussel wil nu dat de activiteiten worden voortgezet in een aangrenzend gebouw. Dat gebouw werd tot vorige week uitgebaat door de federale regering voor daklozenopvang en is beter uitgerust om mensen te slapen te leggen. 

Het zal nog twee tot drie weken duren voor die ruimte klaar is voor opvang, zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform. "We moeten de lokalen klaarstomen, maar ook onze teams die sociale en juridische bijstand leveren." 

In afwachting springen de families die migranten thuis opvangen bij. "Tot voor kort gaven we zo 250 à 300 mensen onderdak, sinds deze week zijn dat er 450 op een totale groep van 550 à 600."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234