Vrijdag 24/01/2020

Brusselse dramaopleidingen fuseren

Er is een grondige herschikking van de Brusselse dramaopleidingen op komst. De Morgen vernam dat het RITS op 1 september de acteeropleiding van het Koninklijk Conservatorium Brussel overneemt. Beide instellingen zijn het daarover mondeling eens geworden, na twee jaar onderhandelen.

De raad van bestuur van de Erasmushogeschool moet de overheveling op 27 april bekrachtigen. Beide scholen vormen elk een departement van de hogeschool. "De raad van bestuur heeft geconstateerd dat in de Erasmushogeschool twee opleidingen dramatische kunst bestaan", zegt Marnix Verduyn, departmentshoofd van het RITS. "Weliswaar hebben ze elk een andere benadering: het RITS geeft een regieopleiding, het conservatorium een spelopleiding. Vroeger had de raad van bestuur reeds de visie kenbaar gemaakt beide opleidingen samen te willen brengen. Dat is nu concreet geworden."

De hogeschool voegt beide opleidingen samen onder de vleugels (en in de lokalen) van het RITS. Vanaf 1 september heeft het conservatorium dus geen opleiding dramatisch kunst (toneel en musical) meer in huis, terwijl die van het RITS uitgebreid wordt. Dat is de logische richting, zegt Verduyn. "Aan het RITS krijgt de speler mogelijkheden die hij in het conservatorium niet heeft: meewerken in film en televisie, de samenwerking regie-spel... Als de student dat wil, dan kan hij daarvoor kiezen." Verduyn noemt de spelopleiding de ontbrekende schakel in het RITS, dat zeer projectgericht onderwijs wil aanbieden waarbij elke student zijn eigen weg zoekt naargelang zijn interesse.

Het conservatorium biedt een typische toneelopleiding aan, terwijl het RITS de naam heeft een typische filmschool te zijn. Komen de toneelacteurs dan niet in de kou te staan? Neen, zegt Verduyn. "Dat het RITS een typische filmschool is, klopt niet meer in onze vernieuwde visie. Film is een finaliteit, maar daarnaast is dramatische kunst evenzeer een finaliteit." Ook Luc Mathay, departementshoofd van het conservatorium, is er gerust op. "De docenten worden mee overgenomen, dus waarom zouden daar problemen zijn?"

Hoe men beide opleidingen precies in elkaar zal schuiven, daar is men nog niet uit. Verduyn: "We onderzoeken hoe intensief de samenwerking kan zijn, zonder een verlies aan kwaliteit, en met een eigen profiel ten opzichte van Antwerpen en Gent."

Aan het RITS volgen 32 studenten de dramaopleiding, aan het conservatorium zijn dat er 43. Aangezien het RITS uitbreidt in de Dansaertstraat, verwacht Verduyn geen praktische problemen, "al zal op 1 september nog niet alles tot in de puntjes geregeld zijn". Het conservatorium huisvest zijn toneel- en musicalstudenten nu in de Boesdaelhoeve in Sint-Genesius-Rode. Zodra de laatste student daar het licht uitdoet, komt het gebouw weer ter beschikking van de eigenaar, de Vlaamse Gemeenschap. (RP / PA)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234