Vrijdag 03/07/2020

Update

"Brusselse burgemeester en OCMW-voorzitster verdienden elk 17.000 euro bij Samusocial"

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS).Beeld Reporters / QUINET

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta verdienden vorig jaar elk ongeveer 17.000 euro aan zitpenningen bij Samusocial, de Brusselse vzw voor de opvang en begeleiding van daklozen. Dat meldt de RTBF. In 2015 ging het zelfs om 19.000 euro. De groene partijen vragen om een onderzoekscommissie.

De fracties van Groen en Ecolo in het Brussels Parlement vragen de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie over Samusocial. Aanleiding zijn volgens Arnaud Verstraete (Groen) de nieuwe onthullingen over de zitpenningen die burgemeester Yvan Mayeur en Pacale Peraïta ontvingen voor hun deelname aan het bureau en de raad van bestuur van de vzw rond daklozen.

De RTBF schrijft namelijk op zijn website dat de zitpenningen niet op 10 maar op 12 maanden berekend moeten worden. Dat betekent dat burgemeester Mayeur en OCMW-voorzitster Peraïta in 2016 zo'n 17.000 euro aan zitpenningen ontvingen. Het jaar voordien ging het zelfs om 19.000 euro.

Van waar kwam het geld?

Voorts blijkt de verklaring dat de zitpenningen niet met middelen van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie of de federale overheid betaald werden, maar uit de eigen middelen, niet te kloppen. In 2014 en 2015 stonden de eigen middelen van de vzw in het rood.

Arnaud Verstraete is verontwaardigd: "De situatie was reeds zeer ernstig, maar nu blijkt dat er gelogen is. Omdat we de bestuurders niet kunnen vertrouwen, dienen we samen met Ecolo een verzoek in om een onderzoekscommissie. Zo moeten we meer transparantie krijgen en te weten komen wat de ware toedracht van dit alles is".

Demir wil onderzoek

Federaal staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) reageert ondertussen bezorgd op de werking van het dagelijks bestuur en de raad van bestuur van Samusocial. Ze wil een onafhankelijk onderzoek naar de vzw en heeft ook vragen over de organisatie van de voorbije winteropvang door Samusocial, zo verklaart haar woordvoerder.

Samusocial kreeg in 2016 11,96 miljoen euro aan subsidies van de Stad Brussel, het OCMW van Brussel, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), en de federale overheid. Daarnaast ontving de vzw nog 183.000 euro aan giften. De federale subsidies zijn bestemd voor de winteropvang in de tweede lijn van daklozen. In 2016 ging het om in totaal 1,4 miljoen euro.

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA).Beeld BELGA

Winteropvang

Demir wil dat een onafhankelijke instantie een onderzoek voert naar de werking van de vzw. Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft de Samusocial-voorzitter Michel Degueldre een onderzoek gevraagd, maar de staatssecretaris vraagt zich af of hij geen betrokken partij is.

Daarnaast is staatssecretaris Demir ook niet tevreden over de organisatie van de voorbije winteropvang. Het gaat daarbij om het laattijdig vrijgeven van een gebouw voor de opvang, en om het hoge aantal van transitmigranten die de voorbije winter werd opgevangen. Het gaat om vreemdelingen die op weg zijn naar Groot-Brittannië en geen asielaanvraag in België willen indienen.

De staatssecretaris wil hierover een verklaring van Samusocial. Daarnaast wacht ze ook nog steeds op de eindafrekening van de afgelopen winteropvang. "Op basis van dit alles zullen we nagaan op welke manier de winteropvang kan geoptimaliseerd worden", aldus haar woordvoerder.

Peraïta: "Zitpenningen zijn forfaitair en komen van permanente middelen"

Bij een publieke - en geen gesloten zitting zoals eerder verwacht - heeft Samusocial-directrice Pascale Peraïta (PS) vanavond op de Brusselse gemeenteraad intussen haar verhaal aangepast en verteld dat de zitpenningen die de bestuursleden verkregen forfaitair zijn en afkomstig zijn uit permanente middelen, niet uit de individuele giften. Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) beantwoordde geen enkele vraag over zijn betrokkenheid.

In haar antwoord op de vele oproepen tot transparantie van de oppossitieleden, liet Peraïta verstaan dat de occasionele giften van individuen en bedrijven "integraal naar de werking van de vzw gaan. De zitpenningen zijn afkomstig van permanente middelen zoals sponsoring van bedrijven." Een nieuwe wending in het verhaal, want eerder verklaarde de OCMW-voorzitster dat de zitpenningen afkomstig waren uit giften.

Bovendien vroegen de oppositieleden zich af hoeveel vergaderingen er nu degelijk plaatsvonden. "We hebben geen toegang tot de documenten van die vergaderingen, want er is geen transparantie", "Worden er echte vergaderingen gehouden en wordt er wel echt gewerkt", stelde oppositielid Joëlle Milquet (cdH) de vraag. Ook daar moest Samusocial-directrice Peraïta het antwoord schuldig blijven en toegeven dat er sinds 2015 geen zitpenningen meer uitgedeeld werden, maar het om een forfaitaire vergoeding gaat van geen 10 maar 12 maanden.

Samusocial-directrice Pascale Peraïta (PS).Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234