Dinsdag 26/10/2021

Brusselse Bretel rijdt De Gordel in de wielen

Schaarbeeks politicus zint op concurrentie met fietshappening

Het Schaarbeekse gemeenteraadslid Yvan De Beauffort organiseert op 7 september, de dag van De Gordel, een wandel- en fietstocht die de band tussen Brussel en de omliggende gemeenten in de verf moet zetten. De 'Bretel' mag evenwel geen tegenmanifestatie genoemd worden.

DOOR GORIK VAN HOLEN

Brussel l Terwijl De Gordel al jaren poogt om het Vlaamse karakter van de Brusselse rand in de verf te zetten, wil De Beauffort met zijn initiatief aantonen dat Brussel en zijn hinterland één economisch en cultureel geheel vormen.

Daarom organiseert hij een tocht die zowel Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant aandoet, met zowel faciliteitengemeenten en niet-faciliteitengemeenten. Het vertrek is voorzien in Wezembeek-Oppem, een gemeente die er onlangs nog mee dreigde De Gordel van zijn grondgebied te weren als de Vlaamse regering bleef weigeren de omstreden burgemeesters van de faciliteitengemeenten te benoemen.

Toch hamert De Beauffort erop dat De Bretel, zoals hij de happening noemt, geen actie tégen de Gordel is. "Wij brengen een positieve boodschap. We willen geen breuk tussen Brussel en de omliggende gemeenten. We erkennen de legitimiteit van De Gordel en begrijpen de bekommernis van de Vlamingen om hun taal en cultuur in Brussel en de Rand te verdedigen." Maar als hoofdstad van Europa en als economische motor van België mag Brussel geen eilandje vormen, vindt De Beauffort, die verkozen is op de lijst van FDF-burgemeester Clerfayt. Daarom wil hij Vlamingen en Franstaligen samenbrengen in één manifestatie. De Beauffort verwacht geen conflict rond zijn organisatie, maar om de sereniteit te garanderen vermijdt hij wel het parcours van De Gordel. Zo'n honderd deelnemers zouden zich al hebben ingeschreven.

Aan Vlaamse kant haalt men de schouders op. Bij Bloso, organisator van De Gordel vraagt men zich alleen af hoe de organisatoren in een tocht van twintig kilometer al die gemeenten gaan aandoen. "Onze parcoursbouwer is alvast heel nieuwsgierig", klinkt het laconiek. "Maar in essentie is het aan de betrokken gemeenten om te bekijken of er nog ruimte is voor een bijkomende manifestatie. Wij willen alleen dat alles die dag vlot verloopt."

"Ach, ook vorig jaar was er in Brussel zo'n initiatief", zegt CD&V'er Eric Van Rompuy. "Ze zullen wellicht niet eens met genoeg zijn om op te vallen tussen de honderdduizend Vlamingen." Toch vindt Van Rompuy niet dat de manifestatie onschuldig is. "Hun boodschap is duidelijk: De Gordel sluit Brussel stevig in, met bretellen laat je het gewest toe om een buikje te krijgen. Mag het met andere woorden worden uitgebreid met enkele gemeenten. Het is geen toeval dat ze vertrekken in Wezembeek-Oppem en passeren in Kraainem en de twee Woluwes. Ze willen duidelijk maken dat ook die gemeenten deel uitmaken van Brussel."

"Als de Vlamingen menen dat wij op conflict uit zijn, hebben ze mijn boodschap verkeerd begrepen", zegt De Beauffort. "Waarom komen ze niet eerst een paar kilometer met ons meefietsen? Ikzelf zal alvast de Gordel bezoeken. Als sympathisant.

Reactie Eric Van Rompuy (CD&V):

De boodschap is duidelijk: met bretellen kan Brussel een buikje krijgen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234