Donderdag 19/09/2019

Brussel

Brusselse brandweer en politie aangevallen tijdens nieuwjaarsnacht: "Valse oproepen om ons te lokken"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is niet te spreken over wat er op nieuwjaarsnacht gebeurde in Molenbeek. Beeld BELGA

Brandweer- en politiemensen zijn tijdens de jaarwisseling opnieuw met stenen bekogeld in Molenbeek. De brandweer kreeg zelfs valse oproepen om hen in de val te lokken. 'Wat er in Brussel gebeurd is, kan niet door de beugel', tweet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Een dik uur nadat het nieuwe jaar is ingeluid, knallen er nog steeds bommetjes op het Zwarte Vijversplein in de Brusselse gemeente Molenbeek. Toch is de sfeer er niet gezellig. Slechts één gezin staat met de kinderen in een hoekje naar het vuurwerk te kijken en steekt inderhaast een paar pijlen af. Verderop staat een tiental jongeren. Ze rennen heen en weer, gooien vuurwerk en stoken brand met dozen oud papier. Ze willen niet vieren, maar vernielen.

De jongeren stapelen kartonnen dozen en oude kranten op onder de dennenboom die op het plein staat. De brandweer is op dat moment al één keer naar Zwarte Vijvers gereden om brandende autobanden te blussen en werd vervolgens weer weggejaagd door jongeren die de hulpdiensten bekogelen met stenen. Verschillende politie- en brandweerwagens raken beschadigd.

Na een paar minuten stoken is het gelukt: de boom staat in brand. Een interventieploeg in gevechtsuitrusting en de hondenbrigade van de lokale politie zijn er snel bij met een brandblusser om de boom te doven. De jongeren zijn plotsklaps verdwenen. "Dat is typisch", zegt politiewoordvoerder Johan Berckmans. "Ze provoceren eerst zodat we moeten uitrukken, gooien steentjes op ons vanachter de hoek, en zijn dan weg. Daarom is er 's nachts niemand aangehouden op ons grondgebied. We weten simpelweg niet wie de daders zijn." De politiezone Brussel-West, waar behalve Molenbeek ook de gemeentes Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette en Koekelberg onder vallen, heeft vijf processen-verbaal opgesteld tegen onbekenden voor opzettelijke brandstichting. "We gaan camerabeelden onderzoeken om de daders alsnog te vinden."

Valse alarm

Dezelfde nacht moet de brandweer opnieuw naar Molenbeek, dit keer brandt het in een zijstraat van het Zwarte Vijversplein. "De pompwagen vertrok naar de Piersstraat voor een autobrand", zegt Eric Labourdette, vakbondsafgevaardigde van de brandweer in Brussel. Een groep jongeren stond de ploeg al op te wachten. "Uiteraard was er nergens een brandend voertuig te bespeuren. Ze hadden duidelijk een valse oproep gedaan. Gewoon, om ons te lokken." Een onruststoker gooit een steen tegen de voorruit. "Godzijdank raakte niemand gewond."

In de zone Brussel-West waren er 15 interventieploegen op de baan. Dat zijn er dubbel zoveel als op een gewone nacht. "De politie omkadert ons naar interventies omdat we weten dat we problemen kunnen verwachten", zegt Labourdette. "De brandweer uitdagen, brand stichten en zelfs vals alarm slaan om ons aan te vallen: het behoort inmiddels tot de traditie", zegt Labourdette. "Dertig jaar geleden, toen ik begon, was een oudejaar zoals nu ondenkbaar. Tegenwoordig grappen we in de kazerne: hoeveel auto's zullen ze dit jaar weer in brand steken?"

Lik-op-stukbeleid

Binnenlandminister Jan Jambon heeft op Twitter gereageerd op de onrustige nieuwjaarsnacht. "Wat in Brussel vannacht gebeurd is, kan echt niet door de beugel." De N-VA'er wenste verder een "fantastisch 2018" aan politie- en hulpdiensten die vaak in moeilijke omstandigheden hun leven riskeren.

Binnenlandse Zaken vindt het probleem van vandalisme en geweld tegen de hulpdiensten dit jaar niet erger dan vorige jaren. "Dat neemt natuurlijk niet weg dat we dit gedrag niet kunnen tolereren", zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

In de politiezones Brussel Hoofdstad-Elsene en Brussel-Zuid zijn in totaal 74 aanhoudingen verricht voor inbreuken, gaande van openbare dronkenschap tot geweldpleging. In die eerste zone waren er bovendien 14 gerechtelijke aanhoudingen. "Een goed signaal dat de politie een lik-op-stukbeleid voert", vindt Van Raemdonck. Voor de vele brandstichtingen in Brussel zit momenteel nog niemand vast.

Niet alle gerechtelijke aanhoudingen zijn doorverwezen naar het parket. "In dat geval kan de verdachte bijvoorbeeld rechtstreeks gedagvaard zijn", zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. Wie administratief is aangehouden kan later nog een boete krijgen. De woordvoerder van de Brusselse brandweer Pierre Meys zegt dat de directie de komende dagen moet beslissen of ze een klacht zal indienen tegen onbekenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234