Zondag 04/06/2023

NieuwsVaccinatie

Brusselse ambtenaar sjoemelde met coronacertificaten: zijn de controles wel streng genoeg?

De vaccinatiebus in het Brusselse. 'De controles op misbruik zijn streng. Maar er zullen altijd mazen door het net glippen', klinkt het bij organisatoren van vaccinaties. Beeld Marc Baert
De vaccinatiebus in het Brusselse. 'De controles op misbruik zijn streng. Maar er zullen altijd mazen door het net glippen', klinkt het bij organisatoren van vaccinaties.Beeld Marc Baert

In Brussel is een administratief medewerker op staande voet ontslagen nadat hij een vijftal kennissen in het systeem Vaccinnet had geregistreerd zonder dat zij een prik kregen. De man voegde de personen toe tijdens zijn shift in een vaccinatiebus. Maar ook elders lopen sommigen er de kantjes vanaf.

Sibren Dejaegher

Het gesjoemel van de administratief medewerker kwam zaterdag aan het licht tijdens zijn shift in een van de vaccinatiebussen in het Brusselse Gewest. Die werden eerder ingericht door de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) om de inwoners in onze hoofdstad vlotter te vaccineren aan onder meer winkels.

Als medewerker had de man de inloggegevens van Vaccinnet verkregen, zodat hij de namen kon registreren van de personen die werden ingeënt in de bus. Slechts een kleine groep mensen binnen het vaccinatiecentrum – los van de artsen – bezitten die gegevens. Maar de man maakte zaterdag gretig misbruik van dat vertrouwen: niet enkel de passanten werden genoteerd, ook een vijftal kennissen gaf de administratief medewerker een plekje in het systeem. Zo zouden zij een coronacertificaat gekregen hebben, zonder gevaccineerd te worden. Allicht op vraag van die kennissen zelf. Of de ambtenaar daarvoor een vergoeding kreeg, is niet geweten.

Die kennissen mochten uiteindelijk fluiten naar hun covidpas. Nog op dezelfde dag werd de man betrapt. Een automatisch controlesysteem zag dat de databank van Vaccinnet onregelmatigheden vertoonde en ook een andere medewerker merkte de fraude op. “We kunnen niet meer details geven over hoe we het hebben ontdekt. We willen toekomstige fraudeurs geen kans geven om zich aan te passen.” De man werd alvast op staande voet ontslagen. Het zou gaan om een medewerker die pas sinds de uitrol van de vaccinatiecentra werkzaam was binnen de commissie. GGC bekijkt welke juridische stappen nu ondernomen kunnen worden. Indien dat overgaat tot een strafzaak, riskeert de man bij een eerste overtreding zes maanden cel voor valsheid in geschrifte.

Gecontroleerd door computersysteem

“We gaan onze controles niet verstrengen”, klinkt het nog bij GGC. “Er is een computersysteem en een collega die de invoeringen steeds nagaan. De controles blijken nu hun nut te hebben bewezen. Op dezelfde dag kwam de fraude al naar boven. Daarmee hebben we onze medewerkers zelfs nog eens op scherp gezet.”

Ook elders wordt streng gecontroleerd op valsheid in geschrifte in Vaccinnet, al zijn er volgens sommige organisatoren toch enkele mazen die door het net glippen. “Het computersysteem ziet zeker niet alle onregelmatigheden”, geeft Jan Stroobants toe, die het vaccinatiecentrum in Antwerpen leidt. “Je duidt een selecte groep van verantwoordelijken aan die je vertrouwt en zo de administratie bijhouden, al geeft dat duidelijk geen garantie. Maar normaal kunnen bijna enkel artsen in het systeem. En die neig ik toch te vertrouwen.”

“Ik geloof niet dat er veel gesjoemel is in Vaccinnet”, vult Dirk Devroey van het vaccinatiecentrum in Overijse aan. “Alleen moet worden opgelet met vaccins die plots in het buitenland werden gegeven of geen lotnummer kregen. Maar het veiligheidslogaritme doet vaak wonderen.”

Niet enkel via Vaccinnet wordt er geprobeerd om het vaccin te ontwijken, sommige mensen gaan meer simplistisch te werk. “In het vaccinatiecentrum hebben onze vaccinatoren al aanbiedingen gekregen tot 200 euro”, zegt Stroobants. “Er was ook een vrouw die door de vaccinatiestraat liep om op het eind een ticket te stelen.”

Toch zijn zulke gevallen slechts uitzonderingen, zegt Devroey. “Ik heb maar weet van één geval op de 80.000 passanten die een bedrag wou neerleggen. En iemand die vroeg om in haar mouw te spuiten. Maar de meesten wouden gewoon zo snel mogelijk hun prik.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234