Zaterdag 20/07/2019

Start-ups

Brussels technologiebedrijf gooit hoge ogen (en haalt veel geld op) in Silicon Valley

Felix Van de Maele is de CEO van het Brusselse technologiebedrijf Collibra. Beeld RV

Mark Zuckerberg en andere tech-iconen uit Silicon Valley investeren nog eens 40 miljoen euro in het Belgische technologiebedrijf Collibra. Dat schrijft De Tijd. Het maakt nu deel uit van een heel exclusief clubje. "Als zulke investeerders in je geloven, is de kans groot dat je een marktleider wordt.

Data is het nieuwe olie. Wie een buzzwordbingo in zakelijke kringen organiseert, kan erop aan snel punten te scoren met dat zinnetje. Er is een voorwaarde die snel vergeten wordt: vooraleer ruwe olie bruikbaar is en dus ook geld oplevert, wordt ze eerst verwerkt door een raffinaderij.

Dat proces geldt ook voor data. De voorbije jaren beseften steeds meer bedrijven dat er waarde zit in de data die we met z'n allen produceren. Alleen gaat het meestal om ruwe gegevens waar niemand echt het overzicht in kan behouden. Banken, ziekenhuizen of telecombedrijven, allemaal worstelen ze met datzelfde probleem. Enter het technologiebedrijf van Felix Van de Maele: de moderne dataraffinaderij Collibra.

Collibra startte als een spin-off van de VUB. "Onze toepassing maakt van het beheer van data een geautomatiseerd proces", licht ceo Van de Maele telkens de focus van zijn bedrijf toe. Acht jaar later mag de Brusselse start-up voor de tweede keer 40 miljoen euro van de legendarische investeringsmaatschappij Iconiq Capital in zijn boeken schrijven. Dat meldde De Tijd. Het bedrijf haalde begin dit jaar al 47 miljoen euro op. 

Verre van slecht als je weet dat 82 Belgische starters in 2017 in totaal 226 miljoen hebben opgehaald.

Vers kapitaal

De nieuwe kapitaalronde is een uitzonderlijke prestatie volgens Omar Mohout, onderzoeker aan het technologische kenniscentrum Sirris, dat de Europese start-upscene van dichtbij volgt. "Zo is het investeringsfonds rond Divesh Makan niet alleen een grote naam in Silicon Valley dat een deel van het kapitaal van Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Dorsey (Twitter) en Reid Hoffman (co-oprichter LinkedIn) beheert. Het besloot dit jaar maar in één Europese start-up geld te pompen. En dat is Collibra."

De investering van Iconiq Capital valt niet uit de lucht. Het bedrijf omringde zich al snel met ervaren rotten: onder meer Tony Mary (ex-IBM) en Dirk Boogmans (ex-GIMV) zetelen al enkele jaren in de raad van bestuur. Het haalde ook regelmatig vers kapitaal op bij steeds grotere investeerders. Grote Amerikaanse banken klopten aan bij Collibra om hun datastromen onder controle te krijgen.

Na een investeringsronde in 2015 van 20,5 miljoen euro bij Britse durfkapitalisten Index Ventures en Dawn Capital verhuisde het bedrijf zijn hoofdzetel naar New York.

In oktober van dit jaar telde het bedrijf volgens De Tijd wereldwijd 240 medewerkers, van wie 70 in Brussel. Het bedrijf zou ook op zoek zijn naar 120 nieuwe medewerkers.

Premier League

De nieuwe investering uit Silicon Valley is een bevestiging voor het vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. "Bij een klassiek bedrijf kan je afgaan op het aantal werknemers om succes te meten, bij een softwarebedrijf zoals Collibra geldt dat niet", zegt Mohout. "Daarom zijn investeringen van bekende investeringen een belangrijke externe validatie. Wie weet wordt Collibra wel een unicorn?" Dat is start-uptaal voor een bedrijf dat op meer dan 1 miljard dollar gewaardeerd wordt. Daar is Collibra nog niet, het wordt volgens Sky News op 325 miljoen euro geschat.

"Investeerders zoals Iconiq Capital trekken hun geldbuidel alleen op als er voldoende aanwijzingen zijn dat een bedrijf marktleider kan worden in zijn sector", zegt Karen Boers van Startups.be. Ondanks de concurrentie van een technologiereus zoals IBM, geloven mensen in SIlicon Valley in Van Maeles project. 

Vraag is of de rest van de Belgische start-upwereld mee kan profiteren van het succes van Collibra. Boers denk van wel. "Tot een aantal jaar geleden voetbalde er geen enkele Belg in de Premier League in Engeland, ondertussen staat België daar gelijk met kwaliteit".

Felix Van de Maele wilde liever niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden