Horeca
Brussels restaurant rekent coronatoeslag aan: 5 euro extra per persoon
De horeca werd zwaar getroffen door de coronacrisis: na een verplichte sluiting van bijna drie maanden, gelden er strenge regels die de capaciteit van de meeste zaken sterk inperkt. Het Brusselse restaurant VIVA M’Boma rekent dan ook 5 euro extra aan per klant, om het verlies aan inkomsten te compenseren. Daar kan niet iedereen om lachen.
“Omdat we niet wisten wat de door de regering opgelegde anti-coronamaatregelen zouden kosten, besloten we een extra toeslag van 5 euro euro per klant toe te passen. We brachten elke tafel hiervan op de hoogte, en tien dagen lang begrepen de klanten onze positie”, schrijft de directie van de zaak op Facebook.
“Nog even ter herinnering: na drie maanden zonder activiteit, kunnen we slechts 50 procent van onze capaciteit benutten. We verliezen twee derde van onze omzet”, klinkt het. Toch werd in de zaak niemand ontslagen, benadrukt het restaurant. “Want we zijn één team, in goede en slechte tijden”.
BTW-verlaging
Dat de horeca het ook na de heropstart moeilijk heeft, bleek eerder al. Ondanks een btw-verlaging tot 6 procent, beslisten de horeca-uitbaters om de prijzen voor de consumenten toch niet te verlagen. Ze zijn wel tevreden over die btw-verlaging, maar hadden toch liever gezien dat alle producten onderworpen werden aan 6 procent, inclusief de alcoholische dranken. Bovendien zat de meerderheid eerder te wachten op structurele verlagingen van de werkgeversbijdragen en de afschaffing van allerhande belastingen.