Dinsdag 18/05/2021

Update

Brussels regeerakkoord: 'Moedig, ambitieus en financeerbaar'

Vanhengel en Onkelinx benadrukken onder meer de aandacht voor de strijd tegen de jeugdwerkloosheid. Beeld PHOTO_NEWS
Vanhengel en Onkelinx benadrukken onder meer de aandacht voor de strijd tegen de jeugdwerkloosheid.Beeld PHOTO_NEWS

Vijfig dagen na de verkiezingen van 25 mei en zes weken na de start van de onderhandelingen tussen PS, Open Vld, FDF, cdH, sp.a en CD&V stelden Laurette Onkelinx (PS) en Guy Vanhengel (Open Vld) de krachtlijnen van het Brusselse regeerakkoord voor. De N-VA reageerde evenwel al kritisch op het akkoord, dat een 'akkoord van de stilstand' wordt genoemd en dat bedrijven en middenklasse zou wegjagen uit Brussel.

Brussel staat voor een kruispunt, benadrukten beiden, onder meer door de herfinanciering van Brussel en de overdracht van bevoegdheden als gevolg van de zesde staatshervorming.

Samenwerking
De rode draad doorheen het regeerakkoord is de demografische groei die ingrepen vergt in het onderwijs, de tewerkstelling, huisvesting, mobiliteit, ruimtelijke ordening en de strijd tegen armoede, aldus Vanhengel. Hij benadrukte ook de wil tot samenwerking die in alle hoofdstukken aan bod komt: tussen gewest en gemeenschap - rond onderwijs en opleiding -, de gewesten onderling - mobiliteit en werk -, en tussen gewest en gemeenten - ruimtelijke ordening, fiscaal en budgettair, interne institutionele vereenvoudiging, aldus de Open Vld'er.

Onkelinx en Vanhengel wezen ook op de aandacht in het akkoord voor de strijd tegen de jeugdwerkloosheid. Centraal daarin staat het werkgarantieplan en de eerste werkervaringscontracten voor jongeren. Dat omvat 3.000 opleidingen, 2.000 stages en 1.000 jobs voor schoolverlaters. Wie na anderhalf jaar nog steeds geen werk heeft, krijgt een contract van een jaar bij de overheid of in een bedrijf dat daarvoor op overheidssteun kan rekenen.

Fiscale hervorming
Daarnaast komt er ook een fiscale hervorming, waarbij twee belastingen afgeschaft worden - de forfaitaire gewestbelasting van 89 euro en de 1% agglomeratiebelasting -, wat gecompenseerd wordt door de verhoging van de onroerende voorheffing. Voor de meeste inwoners van Brussel moet deze hervorming, die vanaf 2017 zou ingaan, slechts een zeer beperkt effect hebben.

Op het vlak van ruimtelijke ordening wordt de Kanaalzone verder ontwikkeld en worden tien nieuwe stadswijken ontwikkeld door middel van de concentratie van de openbare dienstverlening en de vereenvoudiging van de stedenbouwkundige procedures. Tijdens deze legislatuur worden 6.500 nieuwe openbare woningen gebouwd en komt er een systeem van huurtoelage om mensen met een beperkt inkomen makkelijker toegang te verlenen tot de private huurmarkt.

Metro uitgebreid
Inzake mobiliteit worden de investeringen in het openbaar vervoer voortgezet. De metro Noord-Zuid wordt verder uitgebreid tot Evere in het noorden en Ukkel in het zuiden. Er komen nieuwe tramlijnen 9 (centrum - UZ-Brussel in Jette) en 71 (Delta - Naamsepoort) en de tramlijnen 62 en 94 worden verlengd tot respectievelijk de luchthaven van Zaventem en Roodebeek. Sp.a-onderhandelaar Pascal Smet toonde zich erg verheugd dat de nieuwe Brusselse regering de fiets erkent als volwaardig vervoersmiddel. Zo wil de regering een afgescheiden fietspad over het gehele tracé van de kleine ring ontwikkelen.Voor de meeste inwoners van Brussel moet deze hervorming, die vanaf 2017 moet ingaan, slechts een zeer beperkt effect hebben.

Het gewest trekt mede door de zesde staatshervorming de krachtlijnen van het veiligheidsbeleid naar zich toe door een gewestelijk veiligheidsplan. De regering wil ook de politieopleiding in Brussel vergewestelijken.

Op bestuursvlak worden de 40 instellingen die actief zijn in toerisme, ruimtelijke ordening, economische ontwikkeling of waterbeheer teruggebracht tot 6 of nagenoeg één per sector. Het aantal gemeenteraadsleden en schepenen blijft gelijk ondanks de demografische groei en ook het aantal mandatarissen in de organen van de intercommunales wordt verminderd. De regering wil ook totale transparantie over hun vergoedingen.

"Kinderbijslag verandert niet"
Het regeerakkoord bevat ook een bicommunautair luik. Laurette Onkelinx benadrukte dat er bij de kinderbijslag, die als gevolg van de zesde staatshervorming wordt overgeheveld, voorlopig niets verandert en gewoon zal blijven doorbetaald worden zoals vandaag. Op termijn wil de regering nadenken over een hervorming van het systeem. Brussel moet niet stimuleren dat er meer geboortes zijn, maar moet de strijd aangaan tegen de armoede, aldus de PS-politica. Zij merkte tot slot nog op dat er een verplicht integratieparcours komt voor nieuwkomers.

Voor Grouwels is het ook belangrijk dat er een Brussels plan voor Gezondheidszorg zal worden uitgewerkt in samenspraak met de gemeenschappen en het federale niveau. In de ouderenzorg wordt de invoering van een Brusselse zelfstandigheidsverzekering bestudeerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234