Zaterdag 21/05/2022

Brussels parket opent onderzoek tegen commandant Duterme

Er rijzen steeds meer vragen over de wijze waarop de parketten van Brussel, Gent en Antwerpen begin dit jaar de zogeheten X1-onderzoeken afsloten. Het Comité P. neemt de klachten die X1-ondervrager Patriek De Baets tegen zijn commandant Jean-Luc Duterme formuleerde gegrond en bezorgde ze aan het Brusselse parket, waar nu een onderzoek is geopend.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Regina Louf, getuige X1, werd van eind 1996 tot midden 1997 zeventien keer verhoord binnen het kader van het nevendossier 96/109 dat onderzoeksrechter Connerotte naar aanleiding van de zaak-Dutroux opende. Dit bracht het parket van Neufchâteau anderhalf jaar geleden op het spoor van drie onopgeloste kindermoorden: op Christine Van Hees (in 1984), op Carine Dellaert (wellicht 1982) en op Katrien De Cuyper (1991). In een van de drie dossiers (Van Hees) bleken later ook helemaal los van de verklaringen van X1 indicaties te zitten in de richting van een mogelijke betrokkenheid van de bende-Dutroux bij de gruwelijke moord.

De drie dossiers werden van onder het stof gehaald door de antenne-Neufchâteau van de Brusselse BOB. In maart 1997 besliste commandant Jean-Luc Duterme daar - aanvankelijk buiten de bevoegde magistraten om - over te gaan tot een kritische 'herlezing' van de verhoren van X1. Dit leidde tot het uit het onderzoek verwijderen van enquêteur principal Patriek De Baets én ook tot een tweede, een derde en een vierde 'herlezing'. In dit geheel van 'herlezingen' werd felle kritiek geuit op de werkmethoden van De Baets, die X1 ondervroeg. Luidens de herlezingen wemelden de getuigenissen van Regina Louf van de onwaarschijnlijkheden, onjuistheden en contradicties. Vooral op basis van die vaststellingen sloten de parketten van Brussel, Gent en Antwerpen) de X1-onderzoeken af.

Vorige week beschuldigde De Baets Duterme ervan dat hij valse stukken gebruikte om zijn verwijdering te motiveren. De Baets stapte met een reeks klachten naar het Comité P., dat de politiediensten controleert. Het Comité P. achtte de klachten kennelijk gegrond en bezorgde ze onmiddellijk aan het Brusselse parket, waar tegen Duterme en zes andere politiemensen een onderzoek werd geopend. "Het gaat over zaken als schending van het beroepsgeheim, laster, smaad en eerroof," legde de Brusselse parketwoordvoerder Jos Colpin gisteren uit. Volgens hem wordt er "niet zo zwaar aan getild".

Op basis van een klacht van Duterme - wegens het niet opstellen van een proces-verbaal - opende het parket een jaar geleden al eens een onderzoek in omgekeerde richting - tegen De Baets dus - maar dat leverde niets meer op dan de vaststelling dat het volgens Duterme onbestaande proces-verbaal wel degelijk bestaat.

Gisteren publiceerde de krant Le Matin dan een kopie van een nota van drie Brusselse BOB'ers, die een heel nieuw licht werpt op het "gek" verklaren van een andere Neufchâteau-getuige, Nathalie W. In de nota stellen de BOB'ers dat ze op 18 juni '97 "met voorafgaande toestemming" van onderzoeksrechter Jacques Langlois (de opvolger van Connerotte) contact zochten met enkele journalisten. Daarop werd W. er in de media waar deze journalisten voor werkten van beschuldigd Neufchâteau opzettelijk voor de gek te hebben gehouden. "Als Langlois dit niet formeel ontkent, rijst een bijzonder zwaar deontologisch probleem", vindt Laurent Arnauts, de advocaat van W. "Als dit klopt, hebben we te maken met speurders die hun boekje te buiten zijn gegaan en een magistraat die het vertrouwen van zijn getuige, een slachtoffer van ernstige zedenfeiten, zeer diep heeft beschaamd."

Langlois wou gisteren niet reageren. Arnauts kondigde al eens aan dat hij de ontheffing van Langlois zou bepleiten voor het Hof van Cassatie, maar deed dat niet. "Omdat mijn cliënte daar om vroeg", zegt hij. "Ze was de pesterijen kotsbeu. Ze had in de periode toen we nadachten over zo'n procedure (gewettigde verdenking van partijdigheid, net als bij Connerotte, nvdr) net werk gevonden. Waar alle verhoren van Nathalie tot dan toe op afspraak waren gebeurd, in de kantoren van de BOB, verschenen er toen plots enkele rijkswachters op haar werk. Ze vertelden haar oversten 'dat het was in verband met de zaak-Dutroux'. Nathalie zat nog in haar proefperiode en verloor uiteraard van de ene dag op de andere haar baan."

Een van de drie namen die voorkomen op het document dat Le Matin gisteren afdrukte, is de BOB'er die de leiding had over alle 'herlezingen'. De speurder werd binnen de antenne-Neufchâteau beschouwd als een vertrouweling van commandant Duterme. Na de publieke aantijgingen van De Baets tegen Duterme, vorige week, kwamen enkele vroegere leden van de antenne-Neufchâteau in het verzet. Ze lanceerden een petitie waarin ze hun steun betuigden aan Duterme.

Een van de co-auteurs van de veel besproken herlezingen weigerde die petitie te ondertekenen, zo vernam de redactie. Slechts twaalf BOB'ers tekenden de petitie. Bij de antenne-Neufchâteau werkten vijftig rijkswachters.

(DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234