Vrijdag 28/02/2020

Brussels parket gaat achter uitkeringen Syriëstrijders aan

Brussels procureur-generaal Johan Delmulle.Beeld PHOTO_NEWS

Voormalig federaal procureur Johan Delmulle richt ook als Brussels procureur-generaal zijn vizier op de Belgen die naar Syrië vertrokken zijn om te strijden in de rangen van Islamitische Staat (IS). In zijn eerste mercuriale als hoofd van het Brusselse parket-generaal kondigt hij aan hun sociale uitkeringen te laten intrekken en zelfs te laten terugvorderen. Vzw's die een rol hebben gespeeld in het ronselen van Syriëstrijders en hun wettelijke verplichtingen niet nakomen, kunnen dan weer ontbonden worden.

"De recente gruwelijke feiten gepleegd door de zogenaamde Islamitische Staat, kunnen niemand onberoerd laten", zegt de procureur-generaal in zijn mercuriale. "We moeten hier zeer krachtdadig en met vereende krachten tegen optreden. Om die reden start mijn ambt, in samenwerking met het federaal parket, het project BELFI op."

Geld terugvorderen
In het kader van dat project zal de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) nagaan welke Belgische onderdanen die naar Syrië getrokken zijn, hier nog werkloosheids-, OCMW- of ziekte-uitkeringen of kindergeld genieten, aldus de magistraat. "De FGP zal daarvan telkens proces-verbaal opstellen en de arbeidsauditeur op de hoogte brengen, zodat die de betrokken sociale organismen kan verwittigen. Die kunnen dan niet alleen de uitkeringen intrekken, maar ook de reeds gestorte sommen terugvorderen."

Vzw's onder de loep
Tegelijkertijd wordt ook een aantal vzw's die een rol zouden gespeeld hebben bij het ronselen van Syriëstrijders, onder de loep genomen. Als zij hun wettelijke verplichtingen niet nakomen, bijvoorbeeld door geen of een valse boekhouding neer te leggen, door geen ledenlijst of geen verslagen van hun algemene vergadering bij te houden, zal ook daarvan proces-verbaal worden opgemaakt en overgemaakt aan het parket. "Dat kan leiden tot een terechtwijzing, de aanduiding van een voorlopig bewindvoerder, een veroordeling of zelfs een gerechtelijke ontbinding", klinkt het in de mercuriale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234