Zondag 18/04/2021

Brussels OCMW dagvaardt federale regering voor asielprobleem

Brussell Brussels PS-schepen Yvan Mayeur dagvaardt zes ministers uit de federale regering, waaronder twee partijgenoten, omdat ze niets ondernemen tegen de instroom van asielzoekers bij het hoofdstedelijke OCMW. Gisteren dienden er 320 mensen een asielaanvraag in, een historisch record.

Een maand geleden slaakten de OCMW’s van de grote steden al een noodkreet: door het tekort aan opvangplaatsen in de reguliere asielcentra klopten steeds meer asielzoekers aan bij hun diensten en konden die de toeloop niet meer aan. Vooral het OCMW van Brussel kreeg af te rekenen met een overrompeling. Asielzoekers die geen eigen woning hebben, worden immers ingeschreven op het adres van DVZ en zakten dan af naar het Brussels OCMW. Samen met de OCMW’s van Antwerpen, Luik, Charleroi en Gent vroeg Brussel daarom de herinvoering van een spreidingsplan, dat asielzoekers toewijst aan een bepaald OCMW, maar zij vingen tot nog toe bot. Het wachten beu, start Mayeur nu een juridische procedure tegen de zes leden van de regering die bevoegd zijn voor het asielbeleid, dus ook tegen zijn partijgenoten, vicepremier Laurette Onkelinx (PS) en staatssecretaris Philippe Courard (PS). De uitspraak wordt verwacht op vijf mei. In Antwerpen, waar het OCMW eveneens het water aan de lippen staat door de toestroom van asielzoekers, wordt de rechtszaak met bijzonder veel aandacht gevolgd. “Wij hebben zelf nog geen juridische stappen ondernomen, maar steunen Brussel en bestuderen hun werkwijze,” zegt Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck.

Bevoegd staatssecretaris Courard hoopte dat hij de opvangcrisis kon bedwingen met de creatie van nieuwe centra in voormalige overheidsgebouwen, maar dringt nu zelf aan op de herinvoering van het spreidingsplan en financiële steun voor de asielzoekers. Deze week zit hij nog samen met premier Yves Leterme om de opstart van een nieuw spreidingsplan te bepleiten. De reden voor die ommezwaai is, naast de gerechtelijke procedure van de Brusselse PS, de plotse toename van asielzoekers uit Macedonië en Servië. Gisteren dienden er in totaal 320 mensen een asielaanvraag in, 80 procent kwam uit ex-Joegoslavië. “Een historisch record”, zegt Waut Es, woordvoerder van Courard. De reusachtige stijging van asielzoekers uit Macedonië en Servië heeft veel te maken met de afschaffing van de visumplicht in die landen voor West-Europa. “Maar dat kan niet de enige verklaring zijn”, zegt Geert Devulder van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). “In onze buurlanden worden niet zo’n forse pieken genoteerd. We hebben aanwijzingen dat er reizen georganiseerd worden naar ons land.” DVZ heeft al contacten gehad met de Servische en Macedonische autoriteiten.(tp)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234