Zaterdag 05/12/2020

Brussels Jazz Orchestra boekt succes bij Raad van State met protest tegen subsidiëringsbesluit Vlaamse regering

BRUSSEL l De Raad van State heeft een besluit van de Vlaamse regering van 28 juni 2002 vernietigd over de structurele subsidiëring van erkende professionele muziekensembles- en festivals. Aanleiding was een klacht van het Brussels Jazz Orchestra (BJO), dat zes jaar geleden zijn jaarlijkse subsidie van 377.655 euro verminderd zag tot 180.000 euro. Dat gebeurde zonder verklaring of motivering en ondanks een gunstig advies van de beoordelingscommissie en de administratie. In een zopas geveld arrest geeft de Raad de klagers nu gelijk.

"Het Brussels jazz Orchestra stelt hiermee een einde aan de willekeur waarmee in het verleden subsidiebeslissingen gepaard gingen en verplicht de bevoegde regeringen tot behoorlijk bestuur", zegt Peter Luypaers, voorzitter van de vzw BJO. Hij onderstreept dat het BJO vooral transparante besluitvorming en gemotiveerde subsidiëringsbeslissingen beoogt. "Deze doelstelling dient niet alleen het Brussels Jazz Orchestra, maar de hele gesubsidieerde cultuursector", aldus Luypaers nog. Overigens heeft ook het Rekenhof in een Verslag aan het Vlaams Parlement (2005-2006) geoordeeld dat de Vlaamse regering met haar subsidiebesluit van 28 juni 2002 niet voldoet aan haar motiveringsplicht. "Volgens het Rekenhof is het dus onmogelijk na te gaan of het gelijkheidsbeginsel werd gerespecteerd", besluit Luypaers, die betreurt dat er een procedureslag van ruim zes jaar nodig was om tot een arrest van de Raad van State te komen.

De Vlaamse regering is nu verplicht het vernietigingsbesluit te eerbiedigen en het BJO rechtsherstel te bieden. (DS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234