Zaterdag 24/08/2019

"Brussels Gewest wordt financieel goed beheerd"

Het Brussels gewest wordt financieel heel goed beheerd. Dat blijkt uit een rapport van het internationaal waarderingsbureau Standard & Poors (S&P), die het Brussels gewest de vorige jaren nog een 'AA stabiel'-score gaf, maar voor 2007 de nog betere rating 'AA positief' toekende. Voor Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) is dat goed nieuws voor de Brusselse belastingbetaler en een hart onder de riem van de Brusselse financiële en begrotingsexperts.

S&P kende het Brussels gewest in haar nieuwe rapport van 1 oktober 2007 een betere quotering toe vanwege de aanhoudende inspanningen om uitstekende financiële en begrotingsresultaten neer te zetten. Vanhengel vindt het positief dat S&P rekening houdt met de beperkte oppervlakte en het geringe bevolkingsaantal van het Brussels gewest.

Uitstekende begrotingsresultaten

In het rapport benadrukt S&P dat het Brussels gewest uitstekende begrotingsresultaten boekt en een modern financieel beleid voert. Er wordt ook op gewezen dat Brussel één van de meest welvarende regio's is van Europa en dat, als de institutionele organisatie van het land niet verandert, de financiële situatie in de toekomst nog gaat verbeteren.

"Het nieuwste rapport is een pluim op de hoed van de Brusselse regering, die de teugels strak in de hand houdt. Het is goed nieuws voor de Brusselse belastingbetalers, want het betekent dat het Brussels gewest voordeliger voorwaarden krijgt op de financiële markten en verder kan besparen op de intrestlasten," zegt begrotingsminister Vanhengel.

"Investeren in Brussel"

"Dit is een niet mis te verstane boodschap", reageert Vanhengel. "S&P snoert de mond van zij die alsmaar het goede financieel beheer van het Brussels gewest in vraag stellen. Het waarschuwt zij die Brussel financieel willen wurgen, zoals dat al vaker gebeurde bij Belgische communautaire hoogmissen. Wie in het noorden en het zuiden dus de eigen economie zuurstof wil toedienen, doet er goed aan in Brussel te investeren. Elke euro die Vlamingen en Walen in Brussel investeren brengt hen er een veelvoud van op", aldus nog de minister. (belga/dm)

Guy Vanhengel Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden