Maandag 05/06/2023

Dieren

Brussels Gewest verbiedt enkele kattensoorten

Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V). Beeld BELGA
Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).Beeld BELGA

In Brussel zijn hybride katten niet meer welkom. De Brusselse regering wil de kweek en het houden ervan verbieden. Vlaanderen is van plan strenger op te treden tegen ‘designerkatten’.

Yannick Verberckmoes

De Brusselse regering bindt de strijd aan met hybride katten. Die katten - de bekendste soorten zijn de Bengaalse kat en de Savannah – hebben een mooie vacht, maar vertonen behoorlijk wat gedragsproblemen. Die ontstaan doordat ze voortkomen uit de kruising van een wilde kattensoort en een die wel gedomesticeerd is.

“Die dieren kunnen heel agressief zijn”, zegt Bianca Debaets, de Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn (CD&V). “Zeker als ze paren.”

Ook Schotse vouwoorkatten vinden in Brussel geen genade. Dat zijn katten met een kenmerkende vouw in hun oren. Schattigheid is de belangrijkste reden waarom kwekers ze op de wereld zetten. Maar de katten kunnen veel pijn lijden als gevolg van hun genetische mutatie. “Ze zien er een beetje uit als een uil”, zegt Ann Van Soom, professor diergeneeskunde aan de UGent. “Daardoor zijn sommige mensen er gek op. De katten kunnen ook veel last hebben van gewrichtsproblemen en andere afwijkingen.”

Bambino sphinx

Concreet wil Brussel een verbod uitvaardigen op het kweken, houden en verhandelen van de dieren. Wie zo’n kat heeft, moet een uitzondering aanvragen, maar mag de kat wel houden, klinkt het bij Debaets, bij wijze van overgangsmaatregel. Eigenaars zouden hun vouwoorkatten wel moeten steriliseren. “Het is vooral de bedoeling geen nieuwe katten meer te kweken.”

Vanaf de vijfde generatie zou er voor de hybride katten geen probleem meer zijn, omdat het wilde karakter van het dier dan genoeg ‘verdund’ is.

In Nederland eisen dierenrechtenorganisaties en wetenschappers ook een verbod op ‘designerkatten’, zoals de Bambino sphinx, een haarloze kat met korte poten. Die katten worden opzettelijk invalide gemaakt om er zo uit te zien, menen de organisaties.

Ruim kader

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) trof al maatregelen om de kweek van designerkatten in Vlaanderen aan te pakken. “Op het terrein worden wantoestanden vastgesteld”, zegt woordvoerder Michaël Devoldere. “Maar het ontbrak nog aan een goed wettelijk kader om daartegen op te treden.” Aan de bestaande regelgeving is nu een zin toegevoegd die stelt dat het kweken van dieren hun gezondheid niet in het gedrang mag brengen. Die wijziging is vorige week gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Anders dan in Brussel, waar een lijst met verboden rassen gepubliceerd zal worden, houdt Vlaanderen de regelgeving dus vrij algemeen. Devoldere: “We kiezen voor een ruimer kader, zodat we het casus per casus kunnen bekijken, in plaats van ras per ras.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234