Zaterdag 19/10/2019

Update

Brussels Gewest subsidieert nepuniversiteit van conservatieve islambeweging

Beeld ter illustratie. Beeld BELGA

Brussel subsidieert de Université Européenne de Bruxelles, gelinkt aan de Turkse islambeweging Milli Görüs. Een nepuniversiteit, die door toedoen van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) van naam veranderde. "Men moet zoiets niet legitimeren."

Vorige week nog maakte ministervan Economie KrisPeeters (CD&V) bekend dat er 81 onderzoeken lopen naar zogenoemde ‘nepuniversiteiten’. Een instelling mag niet zomaar de naam universiteit hanteren. 

De Vlaamse non-fictieauteur Thierry Debels liet daarop via Twitter weten dat het Brussels Gewest zo'n nepuniversiteit financiert. Hij deelde een besluit van juni 2017 van het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie over de verdeling van de subsidies voor lokaal sociaal-cultureel werk. 

De VGC is bevoegd voor taken van de Vlaamse Gemeenschap in het Brussels Gewest en het college bestaat uit leden van de Brusselse regering. 

In de lijst van gesubsidieerde organisaties staat de Université Européenne de Bruxelles (UEB), opgericht door Mustafa Dönmez. Een half jaar voor het toekennen van de subsidie schreef Humo al over de nepuniversiteit van Dönmez.

Shariadenken

Humo noemde Dönmez "een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het politieke salafisme in Brussel". Johan Leman van de Molenbeekse vzw Foyer legde in het artikel uit dat hij een "instrument is van de Turkse islambeweging Milli Görüs".

Die groepering staat bekend om haar conservatieve visie op de islam. Nu blijkt dus dat die UEB van Mustafa Dönmez voor haar jaarwerking 500 euro krijgt van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. 

"Het is een klein bedrag, maar men moet zoiets niet legitimeren", zegt Johan Leman van vzw Foyer. "Milli Görüs ziet de democratie niet als een ideaal en wil het Turkse shariadenken promoten. Dat moet geen steun krijgen." 

Vrij vertaald betekent Milli Görüs 'nationale visie' en het is ook de naam van een boek uit 1975 van de leider Necmettin Erbakan, die in 2011 overleed. 

"De beweging heeft een sterke basis in West-Europa, maar vooral dan in Duitsland", zegt Dries Lesage, professor Internationale politiek aan de UGent. "Bij mijn weten zijn ze nooit geassocieerd met gevaarlijk jihadisme, maar zijn ze wel zeer conservatief. Homoseksualiteit en gemengde huwelijken liggen moeilijk."

Er zijn ook vier erkende moskeeën in Vlaanderen die behoren tot het Milli Görüs-netwerk. Lesage vermoedt dat de UEB is opgericht om hun eigen geleerden te kunnen opleiden.  

"De naam 'université' geeft meer standing en dat is problematisch, want zoiets ligt decretaal vast", zegt Lesage.

Als een instelling zich voordoet als universiteit of beweert om diploma's zoals bachelor, master of doctor uit te reiken, dan is die in overtreding met de Vlaamse regelgeving. "Per aangetekend schrijven werd de instelling hiervoor al in gebreke gesteld", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "De naam is intussen gewijzigd."

Sinds juni vorig jaar heet het 'Institut Européen de Bruxelles'. 

Erkenningsvoorwaarden

Volgens het kabinet van Pascal Smet (sp.a), die zijn handtekening plaatste onder de toekenning van de subsidie, gaat het om een louter administratieve procedure. De eerste erkenning dateert van 2010. 

"De administratie gaat enkel na of de organisatie voldoet aan de erkenningsvoorwaarden", zegt de woordvoerder van Smet. "Het moet een vzw zijn, die in Brussel gevestigd is en zich richt op Nederlandstaligen. Dat bleek het geval.”

Pascal Smet, collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie dat subsidies uitreikt aan Université Européenne de Bruxelles Beeld Photo News

De hoogte van de subsidie wordt bepaald door een score op zeven criteria. UEB haalde enkel een punt voor 'ontspanning, ontmoeting en ontplooiing'. Zo organiseerde de vzw een culturele uitstap naar Istanbul, een ontmoetingsdag en een quiz.

Het kabinet-Smet gaat laten onderzoeken of de vzw nog voldoet aan de voorwaarden. Het zal zich ook bevragen bij de Unie van Turkse Verenigingen, omdat dergelijke subsidieaanvragen in samenwerking zijn met de koepelverenigingen. 

Mustafa Dönmez en de Université Européenne de Bruxelles waren niet bereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234