Zaterdag 20/07/2019

Brussels gewest mag handelsattachés niet langer intimideren

Het Brussels gewest mag de handelsattachés van Brussel Invest & Export (BIE) niet langer intimideren, bedreigen of druk op hen uitoefenen om hen aan te zetten een nieuw contract te ondertekenen bij het pas opgerichte Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven (BAOB, ook wel hub.brussels). Dat heeft de arbeidsrechtbank in kort geding beslist. Beeld thinkstock

Het Brussels gewest mag de handelsattachés van Brussel Invest & Export (BIE) niet langer intimideren, bedreigen of druk op hen uitoefenen om hen aan te zetten een nieuw contract te ondertekenen bij het pas opgerichte Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven (BAOB, ook wel hub.brussels). Dat heeft de arbeidsrechtbank in kort geding beslist, meldt de Franstalige organisatie GERFA (Groupe d'Etude et de Réforme de la Fonction administrative) vandaag.

Het BAOB is een fusie tussen BIE en de twee andere instellingen die in het Brusselse gewest de economie ondersteunen: het Gewestelijk Agentschap voor de Handel (Atrium) en het Brussels Agentschap voor de Onderneming (Impulse). Het nieuwe eengemaakte agentschap zou al het personeel van de drie bestaande instellingen overnemen.

Ambtenaarsstatuut

Daar knelt echter het schoentje: terwijl Atrium en Impulse zijn ingericht als vzw's, maakt BIE deel uit van het Brussels gewest. Volgens de voorzitter van GEFRA, Michel Legrand, proberen de departementen van minister van Economie Didier Gosuin (DéFI) en staatssecretaris van Buitenlandse Handel Cécile Jodogne (DéFI) koste wat het kost de economische en handelsattachés die bij BIE het statuut van ambtenaar hebben, via een gewone arbeidsovereenkomst onder te brengen bij het BAOB.

Sinds december hebben de attachés al verscheidene brieven daarover van het gewest ontvangen. Ze startten daarom een procedure bij de arbeidsrechtbank die werd uitgesteld tot 26 maart. Op 15 maart dienden ze ook een stakingsaanzegging in.

Kort geding

De arbeidsrechtbank behandelde de zaak ondertussen al in kort geding. Ze heeft het Brussels gewest verboden om de betrokken attachés te ontslaan, hen nog verder te intimideren, te dreigen met hun ontslag of een nieuw contract met hen af te sluiten bij het BAOB. Het gewest moet ook de salarissen en vergoedingen volgens de huidige regelingen blijven uitbetalen. De rechtbank legt het gewest een boete van 500 euro op per overtreding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden