Maandag 16/05/2022

straatblog

'Brussels Garden', de app die de wereld gaat redden?

null Beeld kos
Beeld kos

Aubry Cornelis studeerde Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Woont (opnieuw) in datzelfde Brussel. Lag ooit vier dagen in coma. Won in 2012 een niet meer zo druk bekeken tv-quiz. Put uit al deze - en vele andere - ervaringen inspiratie. Vandaag heeft hij het over de wildgroei aan 'apps', en de zin - of onzin - daarvan.

OPINIE

Elk tijdsgewricht kent zo zijn eigen plaag. Builenpest. Spaanse griep. Institutionele ambras. Enzovoort. Voeg aan dat lijstje nu ook maar de stortvloed aan apps toe. U weet wel, die kleine programmaatjes voor de smartphone. Je kan je hielen niet meer lichten of iemand heeft een app uitgevonden die het leven naar een nieuwe comfortdimensie katapulteert. Deze week was het weer van dattum. 'Brussels Gardens' heet het digitale ding waarmee de Brusselse Minister van Leefmilieu, Eveline Huytebroeck, de wereld wil redden.

Enfin, het doel is iets bescheidener. De Brusselse overheid wil om en bij de 800 groene ruimtes in de hoofdstad onder de aandacht brengen van liefhebbers van zandbakken, vuilnisbakken, petanquebanen, openbare toiletten en parken waar al dan niet daslook, kornoelje of speenkruid in volle bloei staan. Jaja, dat kan dat spel dus allemaal voor je opzoeken.

Hoe deden we dat vroeger toch, in die donkere middeleeuwen voor de geboorte van de slimme telefoon? Ja, je kon natuurlijk gewoon op goed geluk de stad in. Het idee alleen al! Niets anders dan een speling van het lot zorgde er toen voor dat je een park in sukkelde - willen of niet. Het kon ook nog erger. Je kon in de wel heel netelige situatie verzeild geraken dat er twéé parken op je pad lagen. En in welk van de twee nu precies wrangwortel stond, tja, Joost mocht het weten. Kop of munt dan maar? Hoe barbaars! Uitleg of informatie vragen aan een voorbijganger? Hoe ouderwets! Google Maps of een gewone kaart gebruiken? Hoe conservatief!

De herauten van de app, dat zijn natuurlijk de zelfverklaarde creativo's van communicatiebureaus. Dat gaat als volgt: op de tonen van 'The Imperial March (Darth Vader's Theme)' wandelen ze de vergaderzalen van hun klanten binnen. Vervolgens eten ze alle broodjes op en mompelen ze weetjes over goede en slechte brainstormsessies. En op het einde van de rit (tromgeroffel) toveren ze de oplossing uit hun hoge hoed: "We gaan een app maken! Daar kunnen mensen dan van alles mee doen en - nu komt het geniale stuk, meneer - hun gehannes ook delen op sociale netwerken. En dan wordt u rijk, meneer. Wist u trouwens al dat wij op dit eigenste ogenblik een app ontwikkelen die de facturatie nog vlotter doet verlopen?"

En toch, en toch ... Ik heb 'Brussels Gardens' natuurlijk uitgetest. En het moet eigenlijk wel gezegd: de hemel op aarde is me in de schoot gevallen. Een autoriteit inzake de Brusselse fauna en flora ben ik nu. Voortaan maakt niemand me nog wijs dat er kale jonker bij de vleet staat in het Karreveldpark. Groot heksenkruid in het Abt Froidurepark? Maak dat de ganzen wijs, meneer. Die liggen overigens te zonnen aan de Vijvers van Elsene, hier zo'n 2.764 meter verderop. U treft er ook twaalf zitbanken, een friscoverkoper en vijf net gebolde petanquebanen aan.

De app heeft nog een gigantisch voordeel. Eergisteren werd ik staande gehouden ergens in de buurt van de Brandhoutkaai. Twee oogverblindende madammen-toeristen, zo weggelopen uit de Playboy Mansion, vroegen me welhaast smekend of er niet ergens een park in de buurt was waar ze even onder het lommer konden uitrusten. "There is an app for that", antwoordde ik zakelijk, en met gezwinde tred ging ik heen.

P.S.: Deze column is geïnspireerd door het wondermooie lied 'GSM' van de in 2000 schielijk overleden volkszanger Johny Turbo:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234