Zondag 05/02/2023

Brussels festival kiest voor debuutfilms

film

enthousiast op zoek naar nieuw en dus onbekend europees talent

György Pálfi uit Hongarije, Jens Lien uit Noorwegen, Dagur Kári uit IJsland, Nicolas Brevière uit Frankrijk, Penny Woolcock uit Groot-Brittannië, Daniele Vicari uit Italië enz. Toegegeven, de kans dat u al van deze Europese filmmakers hebt gehoord, is momenteel vrij klein. Maar volgens de organisatoren van Europees Filmfestival van Brussel kan daar snel verandering in komen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan Temmerman

Het hoofdstedelijk filmfestival was sinds enige tijd op zoek naar een nieuwe adem. Eerst was er de Kladaradatsch-vaudeville, waarbij de Vlaamse en de Franse Gemeenschap om de tot multiplex omgebouwde Pathé Palace aan de Anspachlaan ruzieden, met als resultaat dat het festival op zoek moest naar een andere locatie. Die werd gevonden in het voormalige omroepgebouw, 'de Flagey' aan het gelijknamige plein in Elsene.

Traditiegetrouw vond het Filmfestival van Brussel steeds in januari plaats, maar omdat de Flagey, ook wel 'de pakketboot' genoemd, in januari 2002 nog niet zeewaardig was, werd beslist de 29ste editie van het Filmfestival van Brussel te verplaatsen naar eind april. Door allerlei omstandigheden kon die lente-editie 2002 uiteindelijk toch niet doorgaan en intussen had de 'oude' festivalploeg besloten ermee op te houden, zodat er dringend behoefte was aan een nieuwe organisatie. Die kon slechts begin dit jaar in allerijl met de voorbereiding van de editie 2003 van start gaan.

Aan het hoofd van de nieuwe festivalploeg staat nu de Belgische producent Dominique Janne, die een internationale reputatie wist op te bouwen met enkele Oscar-genomineerde films van regisseur Gérard Corbiau, zoals Le Maître de Musique en Farinelli. Janne was ook een van de stuwende krachten achter het succesverhaal van Pauline en Paulette (van Lieven Debrauwer) en Meisje (van Dorothée Van den Berghe). Meisje was ook de eerste film van Jan De Clercq als producent. De samenwerking tussen Dominique Janne en Jan De Clercq is duidelijk goed verlopen, want De Clercq werd door directeur Janne gevraagd om zich, samen met Eric Kloeck, over de programmering te ontfermen. Jan De Clercq heeft de nodige ervaring opgedaan via de organisatie van het Brugse driecontinentenfestival Cinema Novo, waarvan hij vorige maand na twintig edities afscheid heeft genomen. Van zijn kant was Eric Kloeck tot voor kort de rots in de branding van de Antwerpse arthouse-bioscoop Cartoon's.

Gisteren werden op een persconferentie in de Flagey de krachtlijnen van het Filmfestival van Brussel 'nieuwe stijl' officieel bekendgemaakt. Er wordt resoluut gekozen voor de ontdekking van nieuw Europees filmtalent, vermits er alleen maar eerste en tweede films geprogrammeerd zullen worden en dat in alle genres (speelfilm, documentaire, korte film, animatie). Zelfs de hommage aan Jacques Brel beantwoordt aan die criteria, want van hem wordt Franz, zijn debuutfilm als regisseur uit 1972 vertoond.

In totaal werden 25 Europese langspeelfilms (uit 12 landen) geselecteerd, waarvan er 15 deelnemen aan de Iris-competitie met 10.000 euro als hoofdprijs. Tot het prijzenpakket behoren ook twee distributiegaranties van Canvas en van de RTBf.

Programmator Jan De Clercq liet weten dat het relatief beperkte festivalaanbod een bewuste keuze is en dus niets te maken heeft met de korte voorbereidingstijd waarover de nieuwe festivalploeg kon beschikken. "We kiezen de films niet per kilo, maar wel vanuit de buik", waarmee hij wilde aangeven dat er binnen de sterk omlijnde criteria, namelijk eerste en tweede films, uitdrukkelijk gezocht was naar 'goede films'. Ook voor de toekomst wil men het aantal filmtitels beperkt houden, omdat debuutfilms sowieso kwetsbaar zijn en dus beter gediend zijn met een 'klein' festival waar ze niet in een massaal aanbod dreigen te verdrinken.

Het 'nieuwe' Europees Filmfestival van Brussel wordt dit jaar georganiseerd van vrijdag 25 april tot zaterdag 3 mei in het Flageygebouw, Heilig Kruisplein, 1050 Elsene. Kaartjes: 02/641.10.20. Webstek: www.ffbb.be

Beperkt aanbod is bewuste keuze: 'We kiezen films niet per kilo'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234