Donderdag 21/01/2021

Brussels café Dada moet wijken voor Vlaams-Nederlands Huis

Café Dada is een kroeg waar veel mag en weinig moet, een bar van een zeldzame soort in een stad waar trendy en deftige etablissementen de toon zetten. Of het café er volgend jaar nog zal zijn, is maar de vraag. In de uitbreidingsplannen van het Vlaams-Nederlands Huis is voor het anarchistische café geen plaats voorzien. 'De onzekerheid of we weg moeten is ondraaglijk', vertelt cafébaas Atlantis van Ardoewaan.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kris Hendrickx

Café Dada ligt wat afgezonderd. Hoewel de bar in de Wolvengracht hooguit 50 meter van het Muntplein ligt, is het niet de buurt waar de Brusselaar zijn pint pleegt te drinken. Daarvoor zijn er de caféclusters bij Sint-Goriks, rond de Dansaertstraat en in de Sint-Jacobswijk. Niet ver achter café Dada begint een woestijn van kantoorgebouwen en representatieve panden, het litteken van de Brusselse Noord-Zuidverbinding.

Dada is een kleine, smalle en donkerbruine kroeg, waar je zowat evenveel Nederlands als Frans hoort. Het is een café dat de voorbije 50 jaar niet meer veranderd is, hoorde cafébaas Atlantis van Ardoewaan onlangs nog van bejaarde klanten. Naar de naam Dada luistert het café pas de voorbije vier jaar. Daarvoor was de imposante Atlantis zo'n vijftien jaar barman in De Dolle Mol, die andere mythische kroeg, die vorig jaar de deuren sloot. Toen Atlantis de gelegenheid kreeg zelf met een café te beginnen in de Wolvengracht, greep hij die kans. "Toen ik dit café voor het eerst zag, was het liefde op het eerste gezicht. Er hangt hier iets intiems dat je moeilijk kunt beschrijven."

De kleine bar is een beetje de erfgenaam van De Dolle Mol. Café Dada is een van de weinige cafés die anarchisme uitstralen. "Zolang de bezoekers niemand lastigvallen, mag alles", zegt Atlantis. In Café Dada breekt dan ook al eens een spontaan dansfeest uit als Atlantis plots van rock op disco overschakelt. "Maar voor hetzelfde geld zingt het hele café hier een chanson van Jacques Brel mee", vertelt hij. Bij ons bezoek rochelt Tom Waits net enkele deuntjes van zijn laatste plaat door de luidsprekers. Toeval is dat allicht niet. Atlantis was erbij toen Waits in de Amsterdamse Carré optrad dit jaar. "Weet je hoe hij zijn muziek noemde? 'Dada-funk', ik heb het hem met eigen oren horen zeggen en ik was zo fier als een gieter."

Sinds enkele maanden hangen onweerswolken boven het geuzencafé aan de Wolvengracht. Het Vlaams-Nederlands Huis, op de hoek van Prinsenstraat en Leopoldstraat, wil uitbreiden. Het terrein voor die expansie is al gekocht door de Vlaamse Gemeenschap en omvat ook het pand van Dada. Voor het café is in de uitbreidingsplannen geen plaats. "Het Vlaams-Nederlands Huis heeft behoefte aan een auditorium. Als we proberen uit te breiden zonder aan het pand van Dada te raken, wordt het zo goed als onmogelijk om zo'n auditorium te realiseren", klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Brussel Bert Anciaux (Spirit). Rond het café bouwen is volgens het kabinet-Anciaux ook geen optie omdat dan minder hoog gebouwd kan worden dan de plannen nu voorzien. "En je moet de dingen een beetje in perspectief zien", vindt de kabinetsmedewerker. "Er staan nog wel wat panden te huur in de straat. Dada vindt wel een nieuwe stek in de buurt."

Atlantis van Ardoewaan is minder optimistisch. "De huren zijn nu veel duurder geworden dan toen ik hier begon. Kijk naar De Dolle Mol. Daar kan nu weer een café in starten, maar de huurprijs bedraagt bijna 1.750 euro per maand." Verhuizen betekent volgens Atlantis ook automatisch klanten verliezen. "Dit is een café waar veel vaste klanten komen, de mensen van de opera bijvoorbeeld. Het duurt jaren voor je zoiets weer hebt ingehaald."

Het lot van café Dada haalde ondertussen de agenda van het Vlaams Parlement. Vlaams volksvertegenwoordiger en Brussels cafékenner Sven Gatz (VLD) stelde een schriftelijke vraag over de kroeg aan Bert Anciaux. Gatz wil weten of de onteigening van het café wel absoluut noodzakelijk is voor het project van het Vlaams-Nederlands Huis. Anciaux antwoordt pas over een tiental dagen officieel, maar liet gisteren al weten dat Dada onherroepelijk tegen de grond gaat. De minister wil wel onderzoeken of het café op een of andere manier een plaatsje kan krijgen in het nieuwbouwproject. Hoe 'anarchistisch café' kan rijmen op 'internationale prestige-instelling' is vooralsnog onduidelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234