Vrijdag 15/10/2021

Brussels buurthuis stuurt KBC wandelen

Steeds meer bedrijven willen de band versterken met de buurt waarin ze gevestigd zijn. Neem KBC. De bank sponsort muurschilderingen in Molenbeek, en in ruil krijgt het personeel in de zomer begeleide wandelingen en muntthee aangeboden van de buurt.

Brussel

Eigen berichtgeving

Katrien Bruyland

Het minste wat van het hoofdkantoor van de KBC aan de Brusselse Havenlaan gezegd kan worden, is dat het imposante gebouw vooral het zicht van de achterburen overschaduwt. De immense moderne burcht aan het water staat er wat plompverloren, met de ingangspoort in Brussel en de achterkant in Molenbeek.

Misschien besefte de bank pas in welke buurt de achtertuin van de KBC lag toen het personeel al zijn intrek had genomen in de gloednieuwe bureaus van de massieve financiële tempel. De buurt rond het Saincteletteplein is niet een van de veiligste van Brussel. Omdat ook werknemers van de bank dat aan de lijve begonnen te ondervinden, rijdt een pendelbus nu tussen het Noordstation en het hoofdkantoor om werknemers veilig van en naar het werk te brengen.

"Ons personeel had geen enkele voeling met de wijk waarin ze werkten. 's Ochtends met het busje naar de bank en 's avonds met het busje naar het station. Zo ging dat elke dag", vertelt Jan Delfosse, adviseur maatschappelijke betrokkenheid bij KBC. "Het enige beeld dat van de buurt onder het personeel bestond, was dat van een erg onveilige wijk. Wij wilden dat negatieve beeld wat helpen nuanceren en zochten daarvoor in de buurt een partner." Via de Koning Boudewijnstichting kwam KBC erachter dat het Molenbeekse buurthuis Bonnevie op zoek was naar sponsors voor een opfrissingsproject. Daarbij zouden kinderen uit scholen en jongerenorganisaties uit de buurt muurschilderingen maken op blinde muren in de buurt. Het concrete project werd uitgevoerd in samenwerking met Art Mural, bekend van de blinde muren die overal in Brussel tot stripgevels worden omgeturnd.

Was de steun die KBC aan de projecten verbond een compensatie voor haar letterlijke massieve aanwezigheid in de buurt? Volgens Jan Delfosse steunt KBC de duurzame ontwikkeling van buurten waar de bank ingeplant is. "Wij beseffen dat een bedrijf ook een sociale rol te vervullen heeft in de wijk waar het aanwezig is. De budgetten die we daarvoor krijgen, besteden we voornamelijk aan de bestrijding van kansarmoede." Naast steun aan het Molenbeekse bedrijvencentrum in de Werkhuizenstraat steunt de KBC ook sociale projecten in Gent en Antwerpen. In Gent sponsoren we het schoolopbouwwerk aan de Brugsepoort. In Antwerpen steunen we het sociale bedrijvencentrum in de Wolkammerij.

Maar de KBC gooide niet flink wat geld tegen de Molenbeekse muren aan. De bank bleef ook na afloop van het meerjarenproject samenwerken met Bonnevie. Veerle Depoorter, buurtwerkster bij Bonnevie: "Op vraag van de KBC begonnen wij in de zomer van 1996 met buurtwandelingen voor de werknemers van de bank. Wij trokken met groepjes van een vijftiental KBC-mensen de wijk in om hen er meer vertrouwd mee te maken. Tijdens de wandelingen proberen we een zicht te geven op de bevolkingssamenstelling van de wijk, haar industriële verleden en sterke en zwakke punten. Elke wandeling sloten we af met een theetje in een Marokkaans theesalon uit de buurt."

De buurtwandelingen werden een groot succes en vormen inmiddels een mooie zomertraditie. "De wandelingen zijn soms zo populair dat we inschrijvingen moeten weigeren. Op de tweeduizend werknemers aan de Havenlaan hebben jaarlijks driehonderd werknemers met Bonnevie meegewandeld. Of er directieleden mee op wandel gegaan zijn, weet ik niet. Maar we spreken in elk geval van een ruime doorsnede van onze personeelsleden. In vijf jaar tijd zijn dat 1.500 KBC-medewerkers, onder wie er mensen zijn die nog geen jaar gemist hebben sinds hun eerste kennismaking met de buurt."

De eerste positieve tekenen van integratie van de KBC in de buurt zijn zowel volgens Bonnevie als KBC intussen merkbaar. "Op donderdag trekken enkelen er tijdens de lunchpauze op uit om inkopen te gaan doen op de lokale markt", aldus Jan Delfosse. "Na de middagpauze zie je ze dan terugkomen met plastic zakjes vol koopwaar. En ik weet ook dat anderen inkopen doen in buurtwinkels. Dat was vroeger ondenkbaar."

Om echt van een echte integratie van de KBC in de buurt te spreken, vindt Veerle Depoorter van Bonnevie het nog te vroeg. "Er zijn nog steeds mensen die dagelijks naar hun werk pendelen en niet of nauwelijks de buurt durven in te komen. Maar we zien wel dat mensen blijven inschrijven voor wandelingen en dat er ook interesse is in de themawandelingen die we binnenkort organiseren. In het begin is iets gaan drinken in een theesalon voor hen een evenement. Nu horen ook wij van onze buurtbewoners dat sommige KBC-mensen op de donderdagse markt hun boodschappen doen. Het is voorlopig een klein percentage maar het is een mooi begin.

'Ons personeel had geen enkele voeling met de wijk waarin ze werkten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234