Vrijdag 07/10/2022

Mars op Brussel

Brussels burgemeester Close verbiedt extreemrechtse ‘Mars op Brussel’, aanvrager is zelf afgehaakt

Betogers Beeld Jan Aelberts
BetogersBeeld Jan Aelberts

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) verbiedt de betoging die zondag moest plaatsvinden tegen een Vlaamse regering zonder Vlaams Belang. Eerder keerde Vlaams Belang zich al tegen de organisatoren, maar ook de aanvrager van de betoging blijkt intussen afgehaakt.

Bruno Struys

Waarom burgemeester Close de ‘Mars op Brussel’ verbiedt, kan niet exact worden meegedeeld. “Ik kan enkel zeggen dat het om veiligheidsredenen is”, zegt zijn woordvoerder Maïté Van Rampelbergh. Dinsdag gaf de Brusselse politie al een negatief advies. De aanvragers wilden een mars om hun verontwaardiging te tonen over het ontbreken van Vlaams Belang in de Vlaamse regering. “Niet mijn Vlaamse regering”, is de boodschap die op Facebook al uitgebreid werd gedeeld. Ook een linkse tegenbetoging kreeg een negatief advies.

Op dat moment konden de organisatoren een verweer indienen en in gesprek gaan met de juridische dienst van Stad Brussel, maar enkel de tegenbetogers gingen daarop in. Uit goede bron is vernomen dat de aanvrager van de ‘Mars op Brussel’ intussen was afgehaakt.

Eerder bracht De Morgen al naar buiten dat een van de organisatoren Tomas Boutens is, in het verleden veroordeeld voor zijn lidmaatschap van Combat 18, een cel die groeide uit het neonazistische Blood & Honour Vlaanderen en ook wel Bloed, Bodem, Eer & Trouw (BBET) is genoemd. Maar Boutens zou zelf de betoging niet hebben aangevraagd, omdat hij wist dat zijn naam belletjes zou doen afgaan bij de veiligheidsdiensten.

Tomas Boutens in de rechtzaal Beeld BELGA
Tomas Boutens in de rechtzaalBeeld BELGA

De uiteindelijke aanvrager zou niet uit neonazistische kringen komen, maar vooral een fan van Vlaams Belang zijn. Hij stond in contact met Boutens, maar kwam terug van zijn aanvraag toen hij de achtergrond van Boutens leerde kennen en ontdekte dat ook Vlaams Belang zich distantieerde van Boutens.

Een eerdere Facebook-pagina van het evenement is verwijderd, maar op een andere pagina wordt opgeroepen om toch te gaan betogen. “Mars gaat door! Laat je niet misleiden of bang maken door de media!” Het gaat onder andere om leden van het extreem-rechtse Right Wing Resistance. De mars zou om twee uur vertrekken op het Spanjeplein, nabij het Centraal Station. Volgens de woordvoerder van de burgemeester zal de politie paraat zijn en gepast reageren op de aanwezige manifestanten.

Het Laatste Nieuws berichtte vandaag dat op de omstreden betoging tegen de Vlaamse regering ook leden van Blue Angels werden verwacht. Die motorbende zou de krachten hebben gebundeld met extreemrechts. Veiligheidsdiensten zijn verontrust over dat huwelijk tussen neonazi’s en criminelen bij wie onlangs explosieven en vuurwapens werden ontdekt.

Burgemeester Close heeft nu zowel de Mars op Brussel als de tegenbetoging verboden. Vorig jaar verbood hij ook al de ‘Mars tegen Marrakech’, een betoging tegen het VN-migratiepact, maar de organisatoren haalden toen hun gelijk bij de Raad van State. Dat waren weliswaar andere organisatoren, voornamelijk rechtse studentenbewegingen. Toch ontaardde de betoging toen in gevechten met de politie en vernielingen. De kans is klein dat de organisatoren nu ook naar Raad van State stappen, gezien de aanvrager van de betoging er afstand van doet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234