NieuwsArbeidsmarkt
Brussels Airport moet 1.200 vacatures invullen tegen de zomer, ‘anders brengen reizigers best ook hun geduld mee’
Wie komt er met de werktas in plaats van de reiskoffer naar de luchthaven? Na de coronapauze wenkt een drukke zomer op Brussels Airport, maar er zijn veel handen te kort. Een jobcampagne met 1.200 vacatures moet daar verandering in brengen.
“Werkzoekenden, studenten, nieuwkomers: Iedereen op zoek naar werk is welkom.” Veel duidelijker kan een oproep niet zijn. Aviato, het tewerkstellingscentrum van Brussels Airport, hoopt met een nieuwe campagne 1.200 openstaande vacatures in te vullen op Zaventem. Er komt onder meer een tweewekelijks jobcafé en een intense samenwerking met OCMW’s en opvangcentra.
Met bijna 24.000 werknemers in 317 bedrijven is de luchthaven een van de allergrootste werkgevers van het land, maar door corona werd het mes gezet in het personeelsbestand, met zo’n 4.000 afvloeiingen tot gevolg. De vertrokken werknemers worden node gemist nu het internationale vliegverkeer stevig aantrekt.
De gevraagde profielen zijn zeer uiteenlopend: van bagagebehandelaars, check-inagenten en bewakingsagenten tot technische profielen, horecapersoneel en hr-medewerkers. ”Na twee moeilijke crisisjaren is het hoge aantal vacatures vooral een positief en hoopvol teken van herstel”, zegt CEO Arnaud Feist. “Het passagiersverkeer leeft opnieuw op en dus hebben we de juiste mensen nodig om die vlotte operaties te verzekeren.”
Tijdens de voorbije paasvakantie zag Brussels Airport 950.000 reizigers voorbijkomen, zo’n 70 procent van het aantal in dezelfde periode in 2019. Tijdens het krokusverlof bleven de bezoekerscijfers hangen op 65 procent van 2019. “Dat sterkt ons in de overtuiging dat de trend is ingezet naar een normalisering. Al hebben we nog geen voorspelling voor de verwachte drukte deze zomer”, zegt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli.
Zij nuanceert het personeelstekort wel enigszins. “In normale tijden hebben we door mensen die met pensioen gaan en de rotatie van werknemers ook zo’n vijfhonderd openstaande vacatures, maar nu zijn dat er dubbel zoveel en dat maakt de uitdaging heel concreet.”
Volgens transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) zal het heel druk worden op Zaventem deze zomer. “De paasvakantie was schitterend en de zomervakantie zal nog beter worden, tenzij de Russische oorlog nog meer in onze portemonnee zit. De meeste maatschappijen merken een grote inhaalbeweging waarbij toeristen staan te popelen om nog eens een mooie vliegreis te maken. Het is goed dat ze op tijd beginnen te zoeken naar voldoende personeel, anders zullen er zeker bij de afhandeling van de bagage en de check-in lange wachtrijen ontstaan.”
In juli 2019 passeerden er 2,7 miljoen reizigers op Zaventem. Als het deze zomer even druk wordt, kan het volgens ACV Transcom-secretaris Bjorn Vanden Eynde niet anders dan dat het personeelstekort zich laat voelen. “Dan heb je problemen in de hele ketting. We zitten volgende week samen met de CEO om dit te bespreken. Het kan ook niet de bedoeling zijn dat het luchthavenpersoneel geen verlof kan nemen deze zomer.
“In een krappe arbeidsmarkt is het moeilijk voor Brussels Airport om personeel te vinden. Er zijn zelfs veel anciens die ander werk zoeken. Onlangs stopte er nog een redcap, een bediende die verantwoordelijk is voor de operaties op het tarmac, met twintig jaar ervaring om fietshersteller te worden. Corona heeft mensen doen nadenken. De loon- en arbeidsvoorwaarden liggen te laag. Bij veel functies is telewerk niet mogelijk en door de hoge brandstofprijzen kiezen steeds meer mensen ervoor dichter bij huis te werken. We hebben al aangedrongen op extra loon, maar dan wijst de directie telkens naar de indexering. Ze zullen wel jobstudenten vinden, maar dat is geen oplossing als je honderden mensen te weinig hebt.”