Maandag 17/05/2021

Update

Brussels Airport: "Luchthavenbedrijven moeten personeel zelf opleiden"

Een jaar na de aanslagen zou er volgens het personeel nog steeds geen evacuatieplan zijn op de luchthaven van Zaventem Beeld Photo News
Een jaar na de aanslagen zou er volgens het personeel nog steeds geen evacuatieplan zijn op de luchthaven van ZaventemBeeld Photo News

De luchthaven van Zaventem heeft wel degelijk een evacuatieplan. Maar het is aan de afzonderlijke bedrijven die op de luchthaven actief zijn, om hun personeel daarvan op de hoogte te stellen, zegt Brussel Airport. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat die bedrijven vragen om oefeningen te organiseren.

Brussels Airport doet alles wat er van haar gevraagd wordt qua veiligheidsvoorschriften. Dat zegt de luchthavenuitbater na de uitspraken van een werkneemster van bagagebehandelaar Aviapartner gisteravond in het VRT-programma 22/3 - Eén jaar later. Zij zei daar dat niemand op de vloer van de luchthaven weet wat te doen wanneer er opnieuw een ramp zou gebeuren. Evacuatieoefeningen heeft zij in de 23 jaar dat ze op de luchthaven werkt nooit meegemaakt. De socialistische vakbond BTB treedt de vrouw daar vandaag in bij.

Maar dat heeft dan niet aan Brussels Airport gelegen, zegt woordvoerster Florence Muls. Brussels Aiport is als uitbater van de luchthaven verplicht om een evaciatieplan te maken. "En dat hebben we ook. Meerdere zelfs, want iedere zone op de luchthaven vergt een andere aanpak", zegt Muls. "Op het intranet kan het personeel altijd zelf testen hoe het moet. Bovendien organiseren we regelmatig zelf ook evacuatieoefeningen", zegt Muls.

Stille evacuaties

Nochtans zegt ook de vakbond dat ze nog nooit een evacuatie hebben meegemaakt. "Bij de cargo gebeurt dat nu en dan wel, maar aan passagierskant nog nooit", zegt Sandra Langenus van het BTB. Klopt, zegt Muls. "Omdat de reizigers dan in paniek zouden geraken, kunnen we dat niet maken. Bovendien is het praktisch niet haalbaar om een hele luchthaven lam te leggen voor een oefening. Maar we organiseren wel stille oefeningen aan passagierskant waar het personeel zich in kleine groepjes op kan inschrijven en die plaats vinden zonder dat de reizigers er iets van merken."

Hoe het dan komt dat de werknemers daar blijkbaar niet van op de hoogte zijn? Daarvoor verwijzen zowel Brussels Airport als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) door naar de individuele bedrijven die op de luchthaven actief zijn. Brussels Airport geeft opleidingen aan hun respectieve preventieadviseurs, die dan vervolgens hun personeel moeten inlichten.

"Ik constateer met u dat een aantal bedrijven dat doet en een aantal niet", antwoordde Jambon vanmiddag in de Kamer op en aantal vragen over het thema. Hij zal de bedrijven die op de luchthaven werken aanschrijven met de vraag om te bekijken aan welke oefeningen ze kunnen deelnemen. "Ik denk ook dat de vakbonden daar een rol te spelen hebben", aldus Jambon.

Aviapartner, het bedrijf waarvoor de vrouw die gisteren de kat de bel aanbond werkt, was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Bompakket

De roep om een duidelijk plan in geval van nood is niet nieuw. De vakbonden van het personeel van Brussels Airport schreven vlak na de aanslagen in een open brief dat ze in het verleden al herhaaldelijk gevraagd hadden om een veiligheidsplan, maar dat dat er nog steeds niet was. En nadat er tien jaar geleden een bompakket gevonden werd op een transportband in de luchthaven, eisten de vakbonden ook al een evacuatieplan en dito oefeningen. Ook toen werd beloofd om daar werk van te maken.

De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016 vroeg in haar tussentijds rapport van juli om evacuatieoefeningen voor het personeel en drong aan op een nieuw evacuatieplan op korte termijn. Het vorige dateerde van 2010. Volgens Brussels Airport wordt daaraan gewerkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234