Zondag 04/12/2022

Update

Brussels Airport ligt plat na wilde staking bij luchtverkeersleiders

null Beeld belga
Beeld belga

Op Brussels Airport is momenteel geen luchtverkeersbegeleiding mogelijk na een spontane actie bij de luchtverkeersleiders. Een deel van de luchtverkeersleiders voert actie uit onvrede met de verhoging van de pensioensleeftijd, bevoegd minister Jacqueline Galant roept op tot dialoog. Het is niet duidelijk van wie de acties nu precies uitgaan. Belgocontrol wijst naar de Belgische Gilde van Luchtverkeersleiders (BGATC), maar die ontkent dat.

JF

Het luchtverkeer op Brussels Airport is vandaag sterk gehinderd door acties bij de luchtverkeersleiding. Tot 22.15 uur waren er amper 30 vluchtbewegingen (opstijgen of landen, nvdr.) voorzien. Voor woensdag is er nog geen duidelijkheid.

De 15 aangekondigde late vluchten brengt het totaal op 45 bewegingen die ingepland werden nadat er in de namiddag een tijdlang geen vluchten mogelijk waren door de acties bij de luchtverkeersleiders van Belgocontrol. Na die onderbreking kondigde Belgocontrol eerder aan dat er 15 vluchtbewegingen ingepland werden tussen 17.45 uur en 19.45 uur en nog eens 15 van 20.30 tot 22.15 uur.

Hoe het vliegverkeer verder zal verlopen kan Belgocontrol-woordvoerder Dominique Dehaene dinsdagavond nog niet zeggen. "Het is per shift afwachten hoeveel volk er komt opdagen, en dan zien we wat we kunnen doen."

's Nachts vinden er op Brussels Airport normaliter cargovluchten plaats en rond 06.00 uur hernemen dan de passagiersvluchten.

Door de actie werd er een hondertal vluchten geannuleerd. Zeven vluchten werden afgeleid naar het buitenland, onder meer naar Düsseldorf en Rijsel.

Over de acties van vandaag meldde Dehaene dat een deel van de luchtverkeersleiders zich niet fit verklaarde om hun job te doen. "Dat is een actie die al even aan de gang was, maar nu er een sociaal akkoord gesloten is, voeren ze de acties verder op."

MEER ONDER DE VIDEO.

Disponibiliteit

Eerder op de dag werd een sociaal akkoord bereikt met één van de drie vakbonden van Belgocontrol over een nieuwe pensioenleeftijd, die drie jaar hoger ligt. Dat akkoord werd echter niet gedragen door het merendeel van de luchtverkeersleiders, zo valt te horen.

"Velen zijn zo overdonderd dat ze niet meer in staat zijn om nog geconcentreerd aan het werk te gaan", luidt het bij de Guilde van Luchtverkeersleiders. "Voor de duidelijkheid: wij hebben niét tot actie opgeroepen, noch gevraagd aan personeel om zich ziek te melden. Dit is een spontane, menselijke reactie."

Maryse Meulemans van het BGATC ontkent formeel dat haar vakbond de acties orkestreerde. "De Gilde heeft nooit opgeroepen om zich ziek te melden of om niet op te dagen", zegt ze. "En al zeker vandaag niet, gezien de aanslagen van 22 maart."

Meulemans vermoedt wel dat het vandaag bereikte akkoord er voor iets tussenzit. Ze zegt dat luchtverkeersleiders zich meldden voor de dienst en da pas van collega's de inhoud van het akkoord met de directie vernamen. Dat akkoord zou niet door het personeel gedragen worden, wegens alleen goedgekeurd door de socialistische vakbond.

Mogelijk volgt vanavond nog een overleg met het kabinet van Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), zo valt nog te horen.

De tijdelijke vertrekhal op Brussels Airport. (archieffoto) Beeld REUTERS
De tijdelijke vertrekhal op Brussels Airport. (archieffoto)Beeld REUTERS

Voka: "Voer voor Erdogan en Trump"

Voor de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka zijn de acties bij Belgocontrol "totaal onverantwoord". "Men speelt met het imago van het land, voor het eigenbelang van een beperkte groep", reageert Voka-topman Hans Maertens. "Deze reputatieschade is voer Erdogan en Trump."

De Turkse premier Erdogan en de kandiaat voor het Republikeinse ticket in de Amerikaanse presidentsrace Donald Trump hadden na de aanslagen van 22 maart zware kritiek geuit op België.

Vandaag zijn heel veel mensen in shock door deze actie", verwijst Maertens naar vakbondsvertegenwoordigers die verklaarden dat personeelsleden in shock zijn door de inhoud van het eerder op de dag bereikte sociaal akkoord voor de luchtverkeersleiders.

De gedelegeerd bestuurder van Voka spreekt van "inciviek gedrag" vanwege de actievoerders, "tegen het maatschappelijk belang in". "De regering moet nu ingrijpen. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant moet nu bekijken wat er moet gebeuren."

Galant: "Luchthaven moet operationeel blijven"

Mobiliteitsminister Jacqueline Galant roept alle partijen op de luchthaven op de dialoog te hervatten. "Ik vraag alle partijen om tot inzicht te komen en te vermijden dat de activiteiten verder worden stilgelegd", aldus Galant. "Ik wil dat alle partijen de dialoog hervatten. In het belang van iedereen moet ervoor worden gezorgd dat de luchthavens operationeel blijven."

Toplui Belgische luchtvaartsector roepen op tot verantwoordelijkheid

De CEO's van verschillende Belgische luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en bagageafhandelaars hebben dinsdagavond in een gezamenlijke mededeling de luchtverkeersleiders opgeroepen tot verantwoordelijkheid.

"We betreuren ten zeerste de acties van sommige luchtverkeersleiders van Belgocontrol die zonder aanzegging de Belgische luchtvaartactiviteiten lamleggen, en dit amper tien dagen na de gedeeltelijke hervatting van de activiteiten op Brussels Airport na de dodelijke aanslagen van 22 maart", zeggen de CEO's.

"Met deze actie worden duizenden passagiers gegijzeld en komen de activiteiten in gevaar van alle spelers in de Belgische luchtvaartsector en van de 70.000 werknemers die direct of indirect afhangen van het overleven van de sector."

De aanslagen van 22 maart hebben het land zwaar getroffen en het imago van België zwaar geschaad, vervolgen ze. "De lopende acties bij Belgocontrol maken deze reeds zeer moeilijke situatie nog erger en hebben een belangrijke negatieve impact op de Belgische economie en de vele werknemers die technisch werkloos zijn sinds de aanslagen."

"We roepen de luchtverkeersleiders en hun vakorganisaties op om de lopende acties onmiddellijk stop te zetten en de normale activiteiten te hervatten, zodat duizenden passagiers hun eindbestemming kunnen bereiken en de sector kan overleven. We nodigen alle partijen uit om zonder uitstel het sociaal overleg te hervatten", besluiten de toplui van de Belgische luchtvaart in hun gezamenlijke verklaring.

De brief werd ondertekend door Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company, Bernard Gustin, CEO van Brussels Airlines, Elie Bruyninckx, CEO van TUI Western Region, Jean-Jacques Cloquet, CEO van Brussels South Charleroi Airport, Jean-Christophe Degen, general manager Thomas Cook Belgium, Koen Gouweloose, Managing Director Hubs Benelux & France DHL Express, Laurent Levaux, chairman en CEO van Aviapartner en tot slot Pieter Van den Nieuwenhuizen, CEO van Swissport Belgium.

Ben Weyts: "Dit krijg je aan niemand uitgelegd"

"Net nu iedereen in de toeristische sector stilletjes aan rechtkrabbelt, krijgen we zulke dreun. Dit krijg je nergens en niemand uitgelegd", zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts dinsdagavond in een reactie op de sociale acties van de luchtverkeersleiders.

Ook administrateur-generaal Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen vindt de timing hoogst ongelukkig. Minister Weyts maant de actievoerders aan hun werk zo snel mogelijk te hervatten. "Jullie mogen dan niet ziek zijn, jullie actie verziekt ons toeristisch imago. Alstublieft, ga terug aan de slag".

Administrateur-generaal Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen heeft het over de slechtst mogelijke timing. "Net op het moment dat de mensen van Brussels Airport en alle betrokken partners zich dag en nacht dubbel plooien om onze luchthaven opnieuw zo operationeel mogelijk te maken, beslissen enkelingen om de boel plat te gooien."

"Ongehoord, want dit betekent niet alleen nieuwe economische schade voor de luchthaven zelf, maar ook voor de hele toeristische sector. Brussels Airport is immers een van de belangrijkste toegangspoorten tot ons land voor toeristen. En dan hebben we het nog niet eens over de reputatieschade die ons land lijdt als deze actie blijft aanslepen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234