Zaterdag 18/09/2021

Brusselmans in Camping Cosmos

column

vitalski

Om af te kicken van de deprimerende Gentse Feesten ben ik onlangs nog eens in Camping Cosmos geweest, het beroemde Belgische kampeerterrein aan zee (komende van Oostende richting Nieuwpoort, onmiddellijk na Westende Bad). Ik was in het gezelschap van een van mijn meer visionaire vrienden, met name de Vilvis, een Amerikaans sprekende Zweed door wie ik mij soms laat chaufferen, ten eerste omdat ik zelf geen rijbewijs heb, ten tweede omdat ik krankzinnig ben waarschijnlijk.

Wat er in deze camping eens is voorgevallen met de Vilvis, maar dan eerder in het jaar, in april: de duinheuvels lagen er koud en verlaten bij, maar op zijn sandalen kwam hij voor me te staan, gekleed in slechts een touw van een zwembroek en verder met een handdoekje op zijn twee blote schouders. "Ik ga efkens douchen", sprak hij, en slenterde heen. Twee uur later was hij nog steeds niet terug. Vijf uur later nog stééds niet! De nacht bracht ik eenzaam door in ons caravannetje. Het hagelde, stortregende, bliksemde en donderde, het werd vier uur 's nachts en nog altijd was de Vilvis niet thuisgekomen van de douche.

Pas de volgende middag bij het ontbijt kwam hij er toch aangewandeld. Op zijn sandalen, in zijn zwembroekje. "Shampoo vergeten, zeker?"

Al van mijn twaalfde frequenteer ik deze huiveringwekkende duinenvelden aan de unieke Noordzee, en steevast levert mij dat zo'n behekste literatuur op. Er een roman aan besteden, is niet meer haalbaar. Hoe groot was voor mij de klap toen Jan Bucquoy en Lolo Ferrari hier opeens een film wilden draaien! Dit domein was toch altijd mijn persoonlijke zeemanskerkhof van herinneringen en fantasieën? Nu moesten we uitgerekend Herman Prutselmans hier langharig tussen de grashalmen zien struikelen, een flesje Jupiler in zijn twee handen, achternagelopen door vier camera's en zo'n pluchen beest aan een statief (voor het geluid): diefstal, blasfemie, in mijn Camping Cosmos!!

Met andere woorden: toen al was het land te klein voor meer dan één Burgemeester! Onlangs hoorde ik de brave man Jan Bucquoy geïnterviewd worden door Kingkong Tv, de website naar de gelijknamige pornofilm. Omdat ik er onopvallend wat aan de decors lag te knutselen, kon ik de heer Bucquoy ook tussen de bedrijven door argeloos aan het woord horen.

"Hoe zit dat toch feitelijk", zo begon hij, bij de koffie, "met die Vitalski? Doet die gast mij nu opzettelijk na? Hij doet alles wat ik ook doe tegenwoordig!"

"Ach," sprak de cameraman, "dat zal wel toeval zijn, zeker?" Op Herman Brusselmans heb ik mij langer geleden werkelijk gewroken. Dat speelde zich af tijdens een editie van Saint-Amour in de Bourlaschouwburg, op een maand na tien jaar geleden. Hugo Claus was toen juist aan het voorlezen uit zijn gedicht 'Ook nu nog'. Tom Lanoye liep er trouwens ook heen en weer. Ik herinner mij nog dat ik dacht: die Lanoye is wel sportief, hij gaat gewoon aan de kassa betalen voor zijn kaartje! Een kwartier later zagen we hem echter dozen foldertjes naar binnen hijsen die hij liet uitdelen door een viertal negers in trainingspak: reclamefoldertjes voor zijn eigen boekhandel.

Op een ogenblik werd ik in de backstage naar binnen geleid, ik geloof door de schrijver Kamiel Vanhole, die mij wel tof vond. Aan de buffettafel kwam ik naast de heer Prutselmans te staan. Uitgerekend op datzelfde moment zagen we Gerard Reve naar binnen komen (die mij kende, doordat Joop Schafthuizen in die tijd verliefd op me was.) Gerard Reve legde zijn twee handen op mijn schouders en sprak toen de woorden uit, luid en helder, werkelijk zoals een levende Goethe, maar dan terwijl Brusselmans er zomaar bijstond: "Vitalski, jij bent hier de echte schrijver. Dus zeg maar tegen iedereen dat ik jou dat gezegd heb."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234