Donderdag 26/05/2022

Brussel autostad

Brussel zet onder druk van misnoegde handelaars mes in voetgangerszone

De Zuidstraat tussen de Bogaardenstraat en het Rouppeplein wordt in beide richtingen heropend voor auto's. Beeld Bob Van Mol
De Zuidstraat tussen de Bogaardenstraat en het Rouppeplein wordt in beide richtingen heropend voor auto's.Beeld Bob Van Mol

Koning auto wint weer terrein in Brussel-Stad. Opgejaagd door ontevreden handelaars ziet burgemeester Yvan Mayeur (PS) geen andere uitweg dan te morrelen aan de voetgangerszone rond de Beurs.

JEROEN VAN HORENBEEK

"Pas élu, pas le bienvenu." Sinds deze week prijkt het hoofd van Yvan Mayeur op affiches tegen het raam van een aantal cafés en restaurants in het centrum van de hoofdstad, met daarbij de tekst: 'Niet verkozen, niet welkom.' Onder meer aan de ramen van brasserie Le Lombard hangen er een paar. Zaakvoerder Moïse Yagirian zegt dat de voetgangerszone voor een halvering van de omzet heeft gezorgd. "Mayeur krijgt geen pint als hij komt."

Op het internet circuleert intussen ook een petitie die het ontslag van Mayeur vraagt aan PS-voorzitter Elio Di Rupo. Meer dan 4.500 mensen hebben de petitie al getekend. De initiatiefnemer hoopt op 50.000 handtekeningen.

Sinds deze week weigert Mélanie Englebin, de chef van restaurant Cécila, voor Mayeur te koken. Eerst moet hij ervoor zorgen dat de klanten terugkeren. Het lijstje met misnoegde handelaars wordt lang en de druk op Mayeur groot.

null Beeld dm
Beeld dm

Catastrofaal

Die laatste lijkt stilletjes aan te plooien. Het Brusselse schepencollege besloot donderdagavond de voetgangerszone toch maar te verkleinen. De Lakensestraat en de Zuidstraat worden in beide richtingen heropend voor auto's.

De laatste maanden is regelmatig gemorreld aan de voetgangerszone. De uitleg van Mayeur: "We blijven niet doof voor de signalen die we krijgen. Maar alle problemen terugbrengen tot de voetgangerszone is niet correct."

Mayeur geeft wel toe dat de communicatie beter kon, zeker buiten de hoofdstad. Maar als het gaat over de lage omzetcijfers van de handelaars in het centrum, wordt benadrukt dat het om een samenloop van omstandigheden gaat. De socialist verwijst naar de lockdown die Brussel heeft doorgemaakt, "eerst door de tunnels en daarna met de aanslagen". "De situatie van de Brusselse economie is catastrofaal, maar dat geldt ook voor andere steden."

Domme beslissing

De handelsvereniging van Brussel-Stad is tevreden met de toegeving, maar wil meer. "Dit is een eerste kleine stap", vertelt voorzitter Alain Berlinblau aan het magazine Bruzz. "Auto's moeten weer in het centrum kunnen raken." Hij pleit ervoor auto's opnieuw het Brouckèreplein te laten oversteken en de grote lanen in te richten naar het voorbeeld van Barcelona, waar auto's traag en op smalle rijstroken door voetgangerszones mogen. "Nu verliezen de mensen de weg in een labyrint en staan ze vast in de files."

Maar lang niet iedereen wil de voetgangerszone afbouwen. Jef Van Damme, de kopman van sp.a in het Brussels Parlement, vindt het een domme beslissing om straten weer open te maken voor verkeer vanwege de aanslagen. "Die redenering klopt niet. Er zijn genoeg voorbeelden van autovrije zones in binnen- en buitenland waar de handel bloeit en de levenskwaliteit stijgt. Door nu toe te geven, dreigt de hele voetgangerszone ter discussie gesteld te worden."

Maar waarom heeft sp.a de beslissing dan niet tegengehouden? De partij zit in de meerderheid in Brussel-Stad. "Het is niet toevallig dat op het college donderdag onze schepen, Ans Persoons, er niet kon zijn. Zij zou dit blokkeren."

Federale regering snelt handelaars te hulp

• Er komt een campagne om het imago van Brussel en België op te krikken

• Bedrijven die getroffen zijn door de aanslagen kunnen rekenen op een versoepeling bij verschuldigde btw

• Openstaande schulden bij de RSZ kunnen in schuiven afbetaald worden

• In Brussel en Vlaams-Brabant wordt tijdelijke werkloosheid door overmacht onvoorwaardelijk erkend tot juli

• Horeca en handel in Brussel en Zaventem mogen sociale bijdragen sneller aanpassen

• Er wordt onderzocht of bedienden makkelijker in stelsel van tijdelijke werkloosheid geplaatst kunnen worden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234