Donderdag 06/05/2021

Brussel zet in op jongerentewerkstelling en fiscale hervorming

Laurette Onkelinx (PS) Beeld BELGA
Laurette Onkelinx (PS)Beeld BELGA

Elke schoolverlater die na anderhalf nog zonder werk zit, moet gedurende één jaar een eerste professionele ervaring - stage, opleiding of job - in de arbeidsmarkt krijgen; ondersteuning voor bedrijven die jobs creëren; rationalisering van de gewestadministraties Ruimtelijke Ordening en Toerisme; een verdere investering in het project Metro Noord-Zuid; tien nieuwe ontwikkelingszones en het uitwerken van tabellen van huurprijzen en huurpremies. Dat zijn enkele speerpunten van het Brusselse regeerakkoord dat de zes toekomstige coalitiepartners (PS, Open Vld, FDF, cdH, sp.a en CD&V) hebben bereikt.

De tekst wordt momenteel een laatste maal doorgenomen door formatrice Laurette Onkelinx en de onderhandelaars. Om 16.30 uur worden de krachtlijnen voorgesteld op een persconferentie in het Brussels parlement.

In het kader van de modernisering van het bestuur wordt het aantal structuren inzake Ruimtelijke Ordening, Toerisme, Economische Ontwikkeling en het Waterbeleid teruggebracht van meer dan 40 tot 6. Het aantal lokale verkozenen en mandatarissen wordt op het huidige niveau bevroren, ook al zou dat door de sterke demografische groei moeten stijgen.

De Brusselse regering wil ook een fiscale hervorming doorvoeren tegen 2017 die enerzijds de ondernemingen moet ondersteunen - kortingen op de onroerende heffingen, vermindering van sociale lasten, verminderingen bij de overdracht van bedrijven - en anderzijds een verschuiving doorvoert van de belastingen op de gezinnen en arbeid naar de onroerende eigendom. Zo zou de jaarlijkse gewestbelasting van 90 euro wegvallen.

Op het bicommunautaire vlak garandeert de nieuwe regering onder meer dat de kinderbijslagen blijven uitbetaald worden. Tegen de effectieve overdracht van de bevoegdheid in 2019 wil het Brussels gewest een hervorming doorvoeren, rekening houdend met de samenstelling van de Brussels bevolking.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234