Zaterdag 04/02/2023

Reportage

Brussel wil nieuw imago voor Rue des Bouchers: "Ze moeten vertrekken of beter koken"

► In de Beenhouwersstraat van Brussel. Obers staan verveeld op hun telefoon te kijken terwijl de toeristen wegblijven. Beeld Bob Van Mol
► In de Beenhouwersstraat van Brussel. Obers staan verveeld op hun telefoon te kijken terwijl de toeristen wegblijven.Beeld Bob Van Mol

Het Brussels stadsbestuur wil de Rue des Bouchers een nieuw imago aanmeten. De kleine restaurants moeten weg, of op zijn minst beter eten aanbieden, zegt Brusselse schepen Marion Lemesre.

Yannick Verberckmoes

De Beenhouwersstraat ligt er de laatste jaren wat verlaten bij. Terrasjes zijn in het beste geval slechts half gevuld en het personeel staart wat verveeld voor zich uit. Als er dan toch potentiële klanten voorbij komen, worden ze direct aangeklampt. "Hello sir, good food inside."

Maar als het aan de Brusselse schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) ligt, komt binnenkort de oude Rue des Bouchers terug, of toch een Rue des Bouchers die Brussel weer een beter imago geeft. Want ondertussen staan de straatjes bekend als een toeristische no-gozone. Op de reiswebsite Tripadvisor zijn de recensies van de zaken vaak vernietigend: van "very bad" tot "avoid, avoid, avoid".

"De restaurants hebben slechts klanten omdat die agressief binnengelokt worden", zegt Lemesre. "Bovendien zijn veel van die restaurantjes administratief met niets in orde en overtreden ze de hygiëneregels."

Uitroeien

Haar plan om de wijk op te waarderen - en eigenlijk om de strijd aan te gaan met de toeristenrestaurants - bestaat uit verschillende delen. Eerst en vooral moet het gedaan zijn met de "rekken, banken en grote borden die de wijk een slordige indruk geven", staat in haar persbericht. Ook wil ze het agressief aanklampen van de toeristen "uitroeien" en moeten de zaken de regels volgen voor brandveiligheid en hygiëne.

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

"Ik heb niets tegen die mensen, maar hun manier van werken is onkies", zegt Lemesre. "Ik wil dat ze hun klanten met respect bedienen en een betere kwaliteit van eten aanbieden voor het geld dat ze vragen. Ze moeten dus beter leren koken of ze mogen voor mijn part allemaal vertrekken."

Als toonbeeld voor welke handelszaken in het nieuwe imago van de Beenhouwersstraat passen, wijst de schepen naar Restaurant Vincent, een restaurant dat een partnerschap heeft met topslager Hendrick Dierendonck om kwaliteitsvlees aan te bieden. "Je ziet dat goede restaurants zoals Restaurant Vincent wel cliënteel aantrekken", zegt Lemesre.

Daarnaast zijn er al werken begonnen om de smalle middeleeuwse straatjes van de buurt opnieuw aan te leggen. En om meer diversiteit in de wijk te brengen heeft ze twee residentiële projecten lopen. Een woonproject, Galika, met studentenwoningen en appartementen, wordt binnenkort onthuld. "In de volgende twee jaar zal het historische centrum helemaal omgevormd worden tot een woningeneiland", stelt de Brusselse schepen.

Wanneer we een bezoek brengen aan die befaamde Rue des Bouchers, ziet het er inderdaad een economisch slagveld uit. De straatjes zijn ondanks het goede weer vrij leeg, terwijl de straten rond de Grote Markt overlopen van de toeristen.

Om even de proef op de som te nemen gaan we een restaurantje met schreeuwerige reclameborden binnen en bestellen een menuutje. Toegegeven, we hebben al beter gegeten, maar de steak is niet slecht, en de frieten goed gebakken. De verassing komt echter bij de rekening, wanneer ons biertje vijf euro blijkt te kosten.

De grote groep Koreaanse toeristen achter ons lijkt zich niet aan de kwaliteit van het eten te storen en geven de ober nog een high five bij het buitengaan. "Zij hebben meer last van de slecht aangelegde straten dan van het eten", vertelt hun gids Hyunui.

Als je met de restauranthouders spreekt, is het voor hen duidelijk wie er schuldig is voor de economische terugval. Yvan Mayeur, de voormalige PS-burgemeester van de hoofdstad, is niet enkel een graaier door het schandaal van Samusocial, hij is ook gewoon un conard, een smeerlap, zeggen ze.

"Sinds het de eigenaars niet meer toegelaten is om een afdak over hun terras te hangen en de meesten zelfs geen terras meer mogen hebben, trekken ze minder volk", vertelt Sam, die ons bediend heeft. "En de voetgangerszone en de terroristische aanslagen lijken de genadeslag te hebben toegediend."

Van het plan van de schepen zijn de obers nog niet op de hoogte, maar sowieso kan het stadsbestuur hier op geen enkel begrip rekenen. En omgekeerd geldt dat ook: "Een aantal van de toeristenvalrestaurantjes zijn de laatste tijd al dichtgegaan", vertelt schepen Lemesre nog. "Ik heb geen traan om de uitbaters gelaten."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234