Vrijdag 23/08/2019

Brussel

Brussel wil luchtkwaliteit verbeteren met online calculator

Brussel wil aan de hand van de calculator mensen motiveren om andere vervoersgewoonten aan te nemen. Beeld shutterstock

De luchtkwaliteit in Brussel en andere grote steden is slecht. Dat is te wijten aan de uitstoot van schadelijke stoffen. Elk jaar zijn in de hoofdstad 632 voortijdige overlijdens toegeschreven aan de slechte luchtkwaliteit.

De luchtkwaliteit in grote steden blijft een groot probleem, daarom voert Leefmilieu Brussel nu een online calculator in waarin iedereen zijn dagelijkse vervoersgewoonten kan invullen. Aan de hand van die gewoonten wordt de impact van de verplaatsingen op de Brusselse luchtkwaliteit berekend. Afhankelijk van de resultaten krijgen deelnemers dan tips aangeboden en worden ze uitgenodigd om alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer of de verschillende deelsystemen van steps en fietsen te testen.

De zes meetstations van Leefmilieu Brussel tonen aan dat er nog werk aan de winkel is. Er worden in de hoofdstad namelijk jaarlijks 632 voortijdige overlijdens toegeschreven aan de slechte luchtkwaliteit en de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstofdeeltjes of stikstofdioxide. In 2018 werd de jaardrempel voor fijnstof van 20 microgram per kubieke meter (µg/m³) overschreden in twee van de meetstations: De hoogste gemiddelde jaarlijkse concentratie bedroeg 27 µg/m³ in Haren. De dagdrempel van 50 µg/m³ werd in alle meetstations zelfs meer dan 3 keer overschreden.

Daarom komt Brussel, naar aanleiding van de Europese Mobiliteitsweek die plaatsvindt van 16 tot 22 september, op de proppen met de calculator. Het thema van de Week van de Mobiliteit in Brussel is dit jaar “Adem anders”. De mobiliteitsweek wordt op zondag 22 september afgesloten met de traditionele Autoloze Zondag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden