Dinsdag 31/01/2023

Vluchtelingen

Brussel verplaatst migranten voor start Ronde van Frankrijk

null Beeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe

In de nacht van vrijdag op zaterdag organiseerde de politie Brussel-Hoofdstad Elsene een actie in het Maximiliaanpark. Een honderdtal vluchtelingen werd naar Samusocial gestuurd. De timing van de ontruiming is opvallend. Volgende week passeert de Ronde van Frankrijk aan het park.

Freek Evers

“De politie concentreerde zich enkel op mensen die in het Maximiliaanpark en aan de Willebroekkaai bevonden. Zij moesten vertrekken. Wie iets verderop zat, werd met rust gelaten.” Mehdi Kassou, de woordvoerder van het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen, spreekt bij De Morgen over een surrealistische situatie aan het Maximiliaanpark. De acties zouden volgens Kassou nog een hele week gebeuren in aanloop naar de Grand Départ van de Tour de France. Het platform mobiliseerde ook nog mensen om zelf vluchtelingen thuis onderdak te geven.

“De stad zal in de wolken zijn en niemand zal het feest verpesten. En zeker niet de migranten in het Maximiliaanpark, waar de renners passeren vooraleer ze over de eindmeet rijden in het koninklijk domein van Laken.” Zo schreef de Franstalige zakenkrant L’Echo op 22 juni in een kort nieuwsbericht dat de Brusselse regering op vraag van de stad Brussel 170.000 euro had vrijgemaakt om voor extra plaatsen te zorgen bij daklozenorganisatie Samusocial.

Een week later schoot de politie Brussel Hoofdstad Elsene dus in actie. Vluchtelingen werden weggestuurd uit het Maximiliaanpark en naar het centrum van Samusocial in de Koningsstraat begeleid. Er werd niemand opgepakt.

null Beeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe

Vluchtelingen verstoppen

Samusocial bevestigt aan De Morgen dat het extra middelen ter beschikking kreeg van het Brusselse Gewest om plaats aan te bieden aan 90 mensen. De organisatie benadrukt dat het om een pure humanitaire actie ging. “Je kan het vergelijken met de maatregelen van enkele weken geleden aan het station Brussel-Noord. Wij nemen die mensen op om hen sociale en medische begeleiding aan te bieden”, klinkt het. Er is op dit moment geld om een maand lang opvang te voorzien. “Wij hopen dat die termijn verlengd wordt.”

Een termijn die, zoals het er nu naar uitziet, eindigt als de renners en het meereizend circus van journalisten en camera’s al lang weg zijn. Dat doet het vermoeden rijzen dat Brussel de vluchtelingen in het Maximiliaanpark vooral wil verstoppen voor de internationale pers.

“Onzin”, klonk het bij het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort. “Gewest en stad hebben altijd hun nek uitgestoken om een humane oplossing te vinden voor de vluchtelingen in het Maximiliaanpark.” Waar de vrijgemaakte 170.000 euro precies voor moet dienen, is niet duidelijk. Het kabinet van Pascal Smet (One.Brussels), dat bevoegd is voor daklozenzorg, laat weten dat de politieactie op initiatief van stad, kabinet-Vervoort en de politie werd genomen.

null Beeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) liet in de loop van het weekend wel weten dat de actie al acht weken lang werd voorbereid met preventiedienst Bravvo. “We blijven zoeken naar een evenwicht voor de twee groepen mensen die hieronder lijden. Er zijn de vluchtelingen voor wie we een humane oplossing proberen te zoeken en hen een bed geven. En er zijn de omwonenden die willen dat de rust in het park terugkeert”, klonk het.

Dat renners en camera’s volgende week zaterdag langs een rustig Maximiliaanpark naar de finish zullen kunnen koersen staat vast. De vraag is nu of stad en gewest hun inspanningen voor de vluchtelingen ook na de ‘Grand Départ’ volhouden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234