Zaterdag 16/11/2019

Brussel scoort barslecht in Europese zebrapadentest

BRUSSEL l Brussel heeft de slechtste oversteekplaatsen voor voetgangers in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) in zeventien Europese steden. De Belgische hoofdstad bezet zelfs de volledige top-3 van slechtste zebrapaden.

De FIA onderzocht tussen juli en september 2008 215 voetgangersoversteekplaatsen in zeventien Europese steden, waaronder Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, Helsinki, Londen, Madrid, Parijs, Rome en Brussel. In elke stad werden de onderzoeken in gelijkaardige stadsdelen gedaan. Daarbij gold onder andere dat er veel auto- en voetgangersverkeer moet zijn, een goed aanbod van openbaar vervoer en dat er toeristen komen. In Brussel werd daarom een gebied onderzocht rond de Louizalaan.

Uit het hele Europese onderzoek blijkt dat een op de acht zebrapaden slecht scoort. 118 kregen een positieve beoordeling. Slechts twee daarvan waren zeer goed. Brussel valt in negatieve zin erg uit de toon. Vier van de vijf slechtste zebrapaden van Europa liggen in de hoofdstad van België, waaronder de volledige top-3. Vooral de zichtbaarheid en de toegankelijkheid laten te wensen over.

De meest negatief in het oog springende oversteekplaats is die bij het kruispunt tussen de Lesbroussartstraat en de Van Elewyckstraat. Op die tweebaansweg is voor automobilisten niet aangegeven dat zij een zebrapad naderen. Voetgangers zijn er slecht zichtbaar en hebben ook onvoldoende zicht, doordat er dicht tegen de witte strepen auto's geparkeerd staan. "Dat zijn vooral bestelwagens en terreinwagens. Dan zie je niet of iemand wil oversteken", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van FIA en de automobilistenvereniging Touring. "Eigenlijk mag je binnen de 5 meter van een zebrapad niet parkeren. Dat moet daar duidelijker worden aangegeven." Het beste scoort het zebrapad op de Louizalaan ter hoogte van de Rue de Bailli. Dat is op een druk punt met bomen waar er naast auto's ook nog trams rijden. Toch is de zichtbaarheid er zeer goed. "Er zijn zowel bordjes als markeringen op de grond die overstekers aanmanen zowel naar links als naar rechts te kijken", zegt Smagghe. "Ook voor wie in de wagen zit, is het goed aangeduid."

Meer aandacht voor voetgangers

Dat Brussel over het geheel zo zwak uit de bus komt, verbaast gedelegeerd bestuurder Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging niets. "We weten dat oversteken in Brussel op een aantal plaatsen bijzonder gevaarlijk is."

Ook elders is dat vaak niet anders. Op zebrapaden in het hele land kwamen volgens cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) het afgelopen jaar 103 mensen om. Er vielen bovendien 713 zwaargewonden. "Deze cijfers en het onderzoek ondersteunen het pleidooi dat de overheid meer aandacht moet hebben voor voetgangers in het verkeer", zegt Dhollander.

Volgens Smagghe en Dhollander kunnen zebrapaden met eenvoudige ingrepen veiliger worden gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld door verlichting aan te brengen boven de oversteekplaatsen, door de plekken aan te kondigen voor ander verkeer en door op plaatsen waar voetgangers eerst nog een parkeerstrook moeten passeren een uitstulping in de stoep te maken. Dat verhoogt het zicht en de zichtbaarheid.

Smagghe pleit ook voor schaakbordmarkering over de breedte van het rijvak, zoals in Groot-Brittannië de gewoonte is. "Dat kost niet veel en het is dan duidelijk dat je een voetgangersoversteekplaats nadert." Het is dan ook niet verwonderlijk dat de twee allerbeste zebrapaden in Londen liggen. De Britse hoofdstad bezet bovendien zes plaatsen in de top-10 van beste oversteekplaatsen. (TS)

n De Belgische hoofdstad bezet volgens het Europees steekproefonderzoek van 215 oversteekplaatsen de top-3 van slechtste zebrapaden, wat voor gevaarlijke situaties zorgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234