Woensdag 05/10/2022

ReportageVaccinatie

Brussel repeteert voor het echte werk met ‘vaccinatiesimulatie’

test vaccinatiecentrum Beeld Marc Baert
test vaccinatiecentrumBeeld Marc Baert

Met een heuse ‘vaccinatiesimulatie’ bereidde Brussel zich vrijdagochtend voor op het begin van het einde: de langverwachte vaccinatiefase, die in het Hoofdstedelijk Gewest op 5 januari moet aanvatten. Om niet voor al te veel verrassingen te komen staan mocht een testcentrum in Schaarbeek al warmdraaien voor het echte werk.

Johan Marc Baeten

In de sportzaal van voetbalploeg Crossing Schaarbeek staat een vijftigtal gemeentemedewerkers te wachten op een prik die er nooit komt. “We kunnen die mensen natuurlijk nog niet echt vaccineren, maar we moeten klaar zijn van zodra we de vaccins hebben”, zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. “We proberen ons organisatorisch op een zo efficiënt mogelijke manier voor te bereiden op het startschot voor de vaccinatie. Niet alleen op het niveau van de rusthuizen, maar dus ook bij de bredere bevolkingslaag.”

Daarvoor sloegen het Schaarbeeks gemeentebestuur, het Rode Kruis, medisch personeel van het Erasmusziekenhuizen en het gewest de handen in elkaar voor een ‘dry run’, een soort van repetitie voor de echte vaccinatie. “De keuze voor de sportzaal is weloverwogen, want het doet momenteel ook al dienst als testcentrum. Omdat meerdere testcentra volgend jaar mogelijk ingeschakeld zullen worden als vaccinatie- en testcentrum, was dit de geschikte locatie”, legt Marc Weber uit, kabinetschef van de Schaarbeekse burgemeester.

(Lees verder onder de foto)

Een vijftigtal Schaarbeekse gemeentemedewerkers kwam opdagen voor de ‘dry run’. Beeld Marc Baert
Een vijftigtal Schaarbeekse gemeentemedewerkers kwam opdagen voor de ‘dry run’.Beeld Marc Baert

Rollenspel

Marc is een van de proefpersonen die deelnam aan de oefening. “Aan de ingang moesten we een reservatiedocument en ons identiteitsbewijs tonen”, vertelt hij. “Daarna stonden we een twintigtal minuten in de wachtrij vooraleer ik in een klein lokaal werd ontvangen voor de prik.” Zodra de vaccinatie was afgerond, moesten de personen een kwartiertje plaats nemen in een andere ruimte om na te gaan of er bijwerkingen optreden. Om alles nog waarheidsgetrouwer te laten verlopen, kregen verschillende deelnemers namelijk een rol toegewezen.

De kabinetschef vertolkte iemand die gehaast was en zich kwaad maakte omdat hij na de prik niet mocht vertrekken, maar moest wachten. Iemand anders fakete een flauwte en viel neer op de grond. “De aanwezige Rode Kruis-medewerkers en medisch personeel hebben alles in goede banen geleid”, zegt Marc. “Gelukkig voor mijn personage mocht ik snel vertrekken omdat ik geen symptomen vertoonde.” Nadat ze hun wachttijd hadden uitgezeten, mochten de proefpersonen na wat uitleg huiswaarts keren. In het totaal duurde het proces een uurtje, geeft Marc aan. “Maar normaal zullen de vaccinaties sneller afgehaspeld kunnen worden omdat ze op afspraak zullen verlopen. Dat was nu niet het geval.”

(Lees verder onder de foto)

Een proefpersoon veinst een flauwte en wordt meteen bijgestaan door medisch personeel, dat de man wegvoerde op een draagberrie. Beeld Marc Baert
Een proefpersoon veinst een flauwte en wordt meteen bijgestaan door medisch personeel, dat de man wegvoerde op een draagberrie.Beeld Marc Baert

Proefronde in rusthuizen

Waar de test nog geen rekening mee hield, is het koel bewaren van de vaccins. “Dat wordt dan ook de voornaamste logistieke uitdaging", verduidelijkt Neven. “Maar het is alvast positief dat vandaag alles veilig en vlot is verlopen. Ik heb het gevoel dat de mensen er een verzekerd gevoel aan over hebben gehouden.”

Brussel begint, net als de rest van het land, met bewoners van de rusthuizen in te enten. Daarna zijn het zorgpersoneel, eerstelijnswerkers en medisch personeel aan de beurt. “Alles hangt af van wanneer de vaccins er zijn”, klinkt het. Over hoeveel personen Brussel per dag wil vaccineren en het aantal centra ze daarvoor zal inrichten, kan Neven nog geen klare wijn schenken.

Of het testcentrum in Schaarbeek ook als vaccinatiecentrum gebruikt zal worden, kan dan ook nog niet beslist worden. “Het is een groot centrum, dat over verwarming en een geschikte ingang en uitgang beschikt", reageert Marc. “We hebben vandaag alvast een inschatting kunnen maken van hoeveel en wat voor mensen we moeten inzetten als we deze zaal ook gaan gebruiken als vaccinatiecentrum.”

Het Brussels gewest plant binnenkort ook proefronden in rusthuizen om “het proces van a tot z te kunnen voorbereiden”, laat Neven nog weten.

Of het testcentrum in Schaarbeek, waar de simulatie plaatsvond, ook als vaccinatiecentrum zal ingericht worden, is nog niet beslist. Beeld Marc Baert
Of het testcentrum in Schaarbeek, waar de simulatie plaatsvond, ook als vaccinatiecentrum zal ingericht worden, is nog niet beslist.Beeld Marc Baert
De naalden werden tegen de arm geplaatst, maar een prik volgde niet. Beeld Marc Baert
De naalden werden tegen de arm geplaatst, maar een prik volgde niet.Beeld Marc Baert
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234