Vrijdag 02/12/2022

Brussel overweegt rijrichting Wetstraat om te keren

Chabert: 'Vraag is hoe duur aanpassingswerken zullen worden'

Brussel

Van onze medewerker

De Brusselse Wetstraat blijft in het middelpunt van de belangstelling. De nieuwe versie van de 'stadssnelweg' is nog maar net ingehuldigd of Brussels minister van Verkeer Chabert (CD&V) lanceert een nieuw idee: de rijrichting in de Wetstraat kan ook anders, zodat automobilisten kunnen genieten van het uitzicht op de Triomfboog.

Het idee zou afgelopen zondag op de plechtige inhuldiging van de nieuwe Wetstraat, minder plaats voor auto's, meer voor fietsers en voetgangers, ontstaan zijn. Het evenement was één van de weinige momenten waarop voetgangers met een gerust gemoed midden op de Wetstraat konden vertoeven. Gemoedsrust werkt blijkbaar inspirerend. "Enkele deelnemers wezen me erop dat het perspectief bij het buitenrijden van de stad stukken knapper is dan richting centrum", vertelt Chabert. "En zo absurd is dat idee niet. Toen Leopold II de Wetstraat liet aanleggen, was het trouwens net de bedoeling dat reizigers met de blik op de Triomfboog Brussel zouden verlaten. En ik herinner me nog dat uitzicht trouwens nog uit mijn jeugd, toen de tram nog in die richting de stad uitreed."

Of het idee ooit werkelijkheid wordt, zal afhangen van de technische moeilijkheidsgraad. "Navraag leerde dat het project technisch in elk geval mogelijk is", zegt Chabert. "De vraag is meer hoe duur en omvangrijk de aanpassingswerken zullen worden. Het is niet de bedoeling de Wetstraat maanden te blokkeren of hiervoor astronomische sommen uit te trekken." De minister laat momenteel onderzoeken welke concrete opties bestaan voor het veranderen van de rijrichting. Het onderzoek zal bijvoorbeeld ook moeten uitwijzen of er gekozen wordt voor één- of tweerichtingsverkeer in de Wetstraat. In het eerste geval zou de parallelle Belliardstraat tot invalsweg omgedoopt worden, terwijl in het tweede de twee verkeersaders tweerichtingsverkeer zouden krijgen. "Die laatste optie betekent afstappen van het concept van stadssnelweg", aldus Chabert. "Maar tweerichtingsverkeer betekent daarom nog niet noodzakelijk een tragere doorstroom van het verkeer."

De verkeersminister wil duidelijk doorgaan op het elan dat de Nieuwe Wetstraat hem bezorgde. "De heraanleg van de Wetstraat is eerst op veel weerstand gestoten, maar krijgt nu heel veel lof, ook van automobilisten. Dit is het moment om wat verder te denken", vindt Chabert, die trouwens ook de Belliardstraat, de autowoestijn parallel met de Wetstraat, een gelijkaardige behandeling wil geven. Aan reacties op het proefballonnetje van Chabert ontbreekt het alvast niet. Ecolo-politici interpelleerden hem deze week al in het Brussels parlement over een herorganisatie van de Wetstraat en de Franstalige krant La Capitale riep haar lezers op de voorpagina meteen op te reageren op het voorstel. (KrH)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234