Zaterdag 25/09/2021

Nationale Feestdag

Brussel op scherp voor nationale feestdag: "Maar kom gerust naar hier. We zijn er klaar voor"

null Beeld reuters
Beeld reuters

Nadat Frankrijk recht in het hart werd geraakt met een aanslag op hun nationale feestdag, zetten de veiligheidsdiensten in ons land alles op alles om onze feestdag zonder problemen te laten verlopen. Extra manschappen, scherpschutters op daken, legertrucks die elke toegangsweg naar het defilé barricaderen, ... Maar Ilse Van de Keere, woordvoerster van de Brusselse politie, benadrukt dat mensen zich daar niet moeten door laten afschrikken. "Kom gerust naar de stad. We zijn er klaar voor", klonk het op Radio 1. Uiteindelijk hebben naar schatting 60.000 Belgen deelgenomen aan de verschillende activiteiten die ter gelegenheid van de nationale feestdag in Brussel georganiseerd zijn.

Extra manschappen

Volgens de Brusselse politie zal het aantal aanwezigen wellicht nog toenemen, aangezien de dag nog niet op zijn eind is. Om 23 uur staat nog een vuurwerk gepland aan het koninklijk paleis.

De Brusselse politie had voor de nationale feestdag 240 extra manschappen opgeroepen, naast de 560 die al voorzien waren. "Er is duidelijk veel meer politie op de baan dan andere jaren", bevestigde een aanwezige bezoeker op Radio 1. Ook zou de federale politie agenten in burger inzetten, maar hun aantal is niet bekend. Een politiehelikopter houdt alles vanuit de lucht in de gaten.

De Brusselse korpschef Guido Van Wymersch liet gisteren ook weten dat er daarnaast meer militairen ter bewaking op straat staan dan ooit tevoren, meer militairen ook dan er opstappen in het nationaal defilé. De legerchef heeft daarvoor zelfs troepen weg moeten halen, zo vertelde hij woensdag aan de VRT.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Scherpschutters

Het leger is ook te vinden op daken. Daar vatten scherpschutters post die alles op een hoger niveau in het oog houden.

null Beeld anp
Beeld anp

Barricades

Het Paleizenplein, waar koning Filip de parade van leger en hulpdiensten afnam, was alleen toegankelijk voor kaarthouders en in de straten om het paleis waren vrachtwagens en betonnen afzettingen geplaatst om een aanslag zoals in Nice te voorkomen. "We hebben twintig vrachtwagens in bruikleen gevraagd aan het leger, om elke toegangsweg naar het defilé te barricaderen", aldus Van Wymersch.

Geen angst

Maar Ilse Van de Keere, woordvoerster van de Brusselse politie, benadrukte dat bezoekers zich niet moeten laten afschrikken. "Kom gerust naar de stad", zei ze op Radio 1. "We zijn er klaar voor. Het is mooi weer en er zijn veel activiteiten."

Ook Van Wymersch riep het publiek gisteren al op om gewoon te komen en de veiligheidsmaatregelen voor lief te nemen. "Een kleine prijs om er een feest van te kunnen maken", zo verwoordde de korpschef het.

Van de Keere zegt dat de feestelijkheden momenteel vlekkeloos verlopen. Redelijk wat burgers lijken alvast gehoor te geven aan de oproep om zich niet te laten afschrikken door de veiligheidsmaatregelen en toch naar de hoofdstad af te zakken. Er heerst een aangename drukte in de omgeving van het koninklijk paleis, waar de feestelijkheden plaatsvinden.

De politiewoordvoerster roept wel op om mee te werken met de politie. "Er is één ding dat je moet doen, en dat is gewoon luisteren naar ons als er iets gevraagd wordt." De politie roept ook op om rugzakken en tassen thuis te laten. "Mensen kunnen gecontroleerd, gefouilleerd worden", aldus Van de Keere. Wie het Warandepark in wil, moet systematisch de inhoud van zijn rugzak tonen. "Als we veel rugzakken moeten controleren, kan dat tot files leiden, want we moeten onze controles grondig uitvoeren."

Tot slot: kom beter niet met de wagen naar Brussel, want er zullen straten afgesloten zijn. "Neem liever het openbaar vervoer", aldus Van de Keere.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld belga
Beeld belga
null Beeld reuters
Beeld reuters

Streng bewaakte Te Deum

Koning Filip en koningin Mathilde hebben intussen samen met hun vier kinderen naar aanleiding van de nationale feestdag in Brussel het Te Deum bijgewoond. Rond de kerk waren de veiligheidsmaatregelen enorm streng, waardoor het publiek enigszins wegbleef.

De veiligheidsmaatregelen rond de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal waren bijzonder streng. Bij het binnengaan van de kerk moesten alle genodigden hun uitnodiging en identiteitskaart klaar houden. Er stonden zoals gezegd ook daar sluipschutters op de daken rond de kathedraal. De omgeving werd volledig afgesloten voor het verkeer.

Zo'n 500 mensen stonden buiten om het koningspaar na afloop van de viering te begroeten. De koning en de koningin namen uitgebreid de tijd om samen met hun kinderen het volk te begroeten en te bedanken voor hun aanwezigheid. In 2015 waren er nog zo'n 1.500 toeschouwers.

"Gisteren heeft de koning de jongeren aangesproken dus dan is het belangrijk om hier te zijn. Als de veiligheidsmaatregelen er zijn dan is er juist een bepaalde zekerheid en kan je zeggen dat we hier veilig zijn", vertelt twintiger Thibault Beyaert.

Naast het koningspaar waren nog heel wat prominenten aanwezig. Onder meer premier Charles Michel, vice-premier Kris Peeters, vice-premier Didier Reynders en minister van Justitie Koen Geens woonden het Te Deum bij. Net zoals vorig jaar was Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, een opgemerkte gast. Ook de moslimwereld was vertegenwoordigd met Salah Echallaoui, voorzitter van de Moslimexecutieve.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld belga
Beeld belga

Volk stroomt toe in Brussel

Het volk stroomt toe op het Feest in de Warande naar aanleiding van de nationale feestdag, ondanks de strenge maatregelen. De omgeving van het Justitiepaleis tot aan het Warandepark, waar het Feest in de Warande plaatsvindt, begint zich goed te vullen. Met het politiedorp op het Poelaertplein, het veiligheidsdorp van Binnenlandse Zaken op de Zavel en de vele interactieve standjes op de Regentschapstraat en in het Warandepark is er veel bekijks voor de aanwezige toeschouwers.

Overal kunnen ze zelf deelnemen aan activiteiten en ervaren hoe het is om bijvoorbeeld in een tuimelende auto te zitten of zelf met een brandslang te spuiten. Daarnaast zijn ook de musea en andere openbare plaatsen gratis open. Voor de dorstigen bij deze hitte worden er op verschillende plaatsen waterzakjes uitgedeeld.

Later in de namiddag wordt er nog meer volk verwacht, want om 16.00 uur volgt het nationale defilé en om 23.00 uur is er het traditionele vuurwerk.

Nationaal defilé begonnen om 16 uur

Aan het koninklijk paleis in Brussel is donderdag om 16 uur het nationaal defilé begonnen. Na aankomst van koning Filip in de eretribune, onder begeleiding van de koninklijke escorte te paard, traden de vertegenwoordigers van veteranenverenigingen en militaire jeugdstages aan. Een enorme politiemacht beveiligt het parcours. Desondanks lijkt er aanzienlijk veel publiek opgedaagd.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Het Rode Kruis heeft een honderdtal personen moeten helpen tijdens de 21 juli-vieringen in Brussel. Negen van hen werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Het was erg warm op de nationale feestdag. De hele dag werden er gratis waterzakjes uitgedeeld. Desondanks hadden verschillende mensen toch last van de hitte of van andere blessures. Het Rode Kruis verleende aan een honderdtal mensen medische hulp. Negen van hen werden naar het ziekenhuis overgebracht, maar zonder veel ergs. Dat laat Nancy Ferroni, persverantwoordelijke van het Rode Kruis België, weten.

De hulpdiensten zijn nog tot deze avond, na het traditionele afsluitende vuurwerk, aanwezig.

Op het Resto National op het Brusselse Vossenplein werden tijdens de nationale feestdag meer dan 1.200 porties mosselen met friet bereid. De avond wordt er afgesloten met Bruxelles Zingt, een reusachtige karaoke.

Het grote volksrestaurant nam bijna het hele Vossenplein in. Vanaf 17.00 uur konden alle Brusselaars er genieten van een typisch Belgische portie mosselen met friet. Nieuw dit jaar was dat er ook aan de kinderen werd gedacht, met kinderporties en een muzikaal spektakel op maat van de jongsten.

Dit jaar mochten dankzij Samusocial ook 150 daklozen mee aan tafel schuiven en konden ze voor een symbolische één euro genieten van mosselen met friet.

Nog tot 22.00 uur vindt er op het Vossenplein Bruxelles Zingt plaats. Een reuzenkaraoke waarbij het publiek kan meezingen met bekende hits. De sfeer zat er goed in en de polonaise werd al duchtig ingezet op het plein.

De organisatie laat weten dat in totaal ruim 4.500 toeschouwers naar Bruxelles Zingt kwamen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234