Vrijdag 18/06/2021

Terreurdreiging

Brussel ontwaakt uit terreurkramp: normale leven komt langzaam terug op gang

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Het is de bedoeling dat de Brusselse scholen en crèches vanaf maandag hun normale activiteiten hervatten. Ook de Brusselse metro zal vanaf dan weer volledig normaal rijden,  dat meldt Brussels minister-president Rudi Vervoort vandaag. Nu het dreigingsniveau naar drie is teruggebracht, zullen ook de Brusselse kerstmarkt en Winterpret gewoon doorgaan. Dat meldt het schepencollege.

"Onze eerste doelstelling is om zeer spoedig te komen tot een volledige hervatting van alle activiteiten in Brussel", aldus Vervoort. "Ik wil daarbij bijzonder duidelijk zijn: Brussel laat zich niet gijzelen door de terreur, nu niet en in de toekomst niet."

Naast een terugkeer naar het normale leven voor de scholen en de metro, moet ook de activiteit op de markten, in de winkelcentra en in de winkelstraten vanaf dit weekend opnieuw volledig en normaal op gang komen, vervolgt de minister-president. Voor grote evenementen waar veel mensen samenkomen, zoals sport- of cultuurevenementen of toeristische sites, zal het normale leven "zo spoedig mogelijk" en in functie van de beschikbare capaciteit van elke politiezone hernemen.

"Waakzaamheid blijft geboden, net zoals in de rest van het land. Maar nu moeten vooral de rust en het vertrouwen terugkeren", besluit Vervoort, die de Brusselaars en alle betrokkenen bedankt voor de "voorbeeldige houding, de waardigheid en de koelbloedigheid" tijdens de "zware beproeving" afgelopen week.

Winterpret en kerstmarkt

Het schepencollege van de stad Brussel heeft vanmorgen ook beslist om Winterpret te laten doorgaan. Er komen verhoogde veiligheidsmaatregelen en de openingsuren worden ingekort, maar er is geen systematische controle van iedereen die de zone betreedt. Dat bevestigden burgemeester Yvan Mayeur (PS) en schepen van Toerisme Philippe Close (PS) in een persconferentie.

De stands openen de deuren al in de loop van de namiddag, maar de officiële opening is voorzien voor vrijdag 17.30 uur. Dan vertrekken de burgemeester en een delegatie op de Grote Markt voor een wandeling doorheen de evenementzone.

Zowel de politie als de organisatoren nemen verhoogde veiligheidsmaatregelen. Dit weekend is Winterpret open van 12 tot 20 uur en vanaf maandag van 12 tot 21.30 uur. De patrouilles worden versterkt in en rond de zone, waarbij de politie de hulp krijgt van privé-bewakingsfirma's. Er komen fouilleringen en controles, waarbij de organisatie de medewerking van de handelaars en bezoekers vraagt, om een maximale veiligheid te kunnen verzekeren.

"Winterpret is een centraal evenement in onze kalender met een beslissende culturele, toeristische en economische impact voor onze stad", zegt burgemeester Mayeur.

Niet de hele zone zal afgezet worden. Er komen gerichte controles op basis van vooraf bepaalde criteria. "In de openbare ruimte en op een evenement waar shopping een belangrijk deel van uitmaakt kunnen we niet iedereen vragen geen zakken mee te nemen", zei Mayeur. "In de komende maanden of zelfs jaren kan het dreigingsniveau op drie blijven. We zullen vanaf nu ook actoren worden van onze eigen veiligheid, dus moet iedereen meewerken", gaf de burgemeester nog mee.

Ook de Brusselse kerstmarkt zal vandaag gewoon van start gaan. De officiële start is voor 17u30, al zullen sommige kraampjes eerder op de dag al open gaan. In het weekend duurt de kerstmarkt van 12u tot 20u, wat vanaf maandag opschuift tot 21u30.

Om de veiligheid zo veel mogelijk te waarborgen, zullen extra agenten worden ingezet. De organisatie zet ook zelf extra bewakingsmensen in. Langs het hele parcours van 2 km zullen controles worden uitgevoerd.

Vilvoorde

Vilvoorde, waar geen verhoogd dreigingsniveau gold maar de veiligheidsmaatregelen ook werden opgeschroefd, keert maandag eveneens terug naar een normaler leven. De voor- en naschoolse opvang worden hervat, uitstappen kunnen weer en verenigingen mogen de schoolinfrastructuur opnieuw gebruiken. En ook de kunstacademies kunnen hun lessen hervatten.

Niettemin vraagt de lokale veiligheidscel de scholen om intern een verhoogde waakzaamheid in acht te houden. De politie zal voor versterkt toezicht blijven zorgen, net als voor de zaterdagmarkt van 28 november. Grote evenementen zullen nog steeds stuk per stuk geëvalueerd worden.

School de 'Vier Winden' in Molenbeek opende woensdag terug haar deuren. Weliswaar nog onder toezicht van de patrouillerende politie. Beeld Eric de Mildt
School de 'Vier Winden' in Molenbeek opende woensdag terug haar deuren. Weliswaar nog onder toezicht van de patrouillerende politie.Beeld Eric de Mildt

Crèches en buitenschoolse opvang

Met de daling van het dreigingsniveau vervallen ook de specifieke veiligheidsmaatregelen die genomen waren voor de crèches (groepsopvang) en buitenschoolse opvanginitiatieven (IBO's). Dat meldt Kind & Gezin. Door het verhoogde dreigingsniveau bleven de crèches in Brussel maandag en dinsdag gesloten. Woensdag gingen de initiatieven opnieuw open met specifieke veiligheidsmaatregelen. Zo werd bijvoorbeeld voorzien in politiepatrouilles rond de crèches.

Kind & Gezin raadt de crèches wel aan "alert te blijven voor veilige toegang". De organisatie herhaalt ook dat de opvangvoorzieningen die door de terreurdreiging hun deuren moesten sluiten "niet financieel gesanctioneerd worden". "Daarover krijgen ze volgende week meer concrete informatie", klinkt het.

Vlaams Parlement

Tot slot schort ook het Vlaams parlement enkele getroffen veiligheidsmaatregelen opnieuw op. De hoofdingang van het parlement blijft wel gesloten, maar de ingang aan de Leuvenseweg gaat opnieuw open, al blijven daarbij specifieke maatregelen van kracht. Dat blijkt uit een interne communicatie van parlementsvoorzitter Jan Peumans.

Ook voor externe firma's, leveranciers en koerierdiensten blijven specifieke maatregelen gelden. De Lokettenzaal blijft ook gesloten en wordt enkel geopend voor geplande groepsbezoeken.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234