Euro 2020
Brussel niet langer gaststad Euro 2020: "Blamage voor Belgisch voetbal"
Brussel verliest zijn recht om voetbalwedstrijden te organiseren tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in 2020. Rome krijgt openingsmatch, de andere wedstrijden verhuizen naar Wembley, zo bevestigt de UEFA.
Het EK voetbal wordt in 2020 in verschillende landen georganiseerd. België moest daar een van worden, maar de aanslepende problemen met de bouw van een nieuw stadion in Brussel waren de UEFA ter ore gekomen.
Daarom heeft de Europese voetbalbond nu beslist dat de wedstrijden niet zullen doorgaan in Brussel. De openingsmatch verhuist naar Rome, de rest van de wedstrijden wordt gespeeld in het Londense Wembleystadion, waar ook de halve finale en finale plaatsvindt.
"We waren al lange tijd in onderhandelingen met Brussel en men was er niet in staat om ons de nodige documenten en garanties te verschaffen", reageerde UEFA-baas Aleksander Ceferin. "Experts bevestigden ons dat het risico te groot was. Het lijkt erop dat het stadion te laat klaar gaat zijn. Hoe dichter het EK 2020 bovendien komt, des te moeilijker wordt het om een alternatief te vinden".
De voetbalbond (KBVB) respecteert de beslissing: "We hebben alles gedaan om uitstel te krijgen", zegt topman Koen De Brabander. "Het heeft niet geholpen. We respecteren de beslissing van de UEFA. Desondanks gaan we door met onze plannen voor het nieuwe stadion. We moeten aan de toekomst denken, ook al gaat Euro 2020 aan ons voorbij."
"Dreun voor ons imago"
"De reputatieschade die we hiermee oplopen is aanzienlijk. Het is een blamage voor ons Belgisch voetbal", schuwt Alain Courtois (MR), eerste schepen van Brussel, de zware woorden niet. "Brussel loopt hiermee 100 à 120 miljoen euro aan inkomsten mis, onder meer op vlak van hotelovernachtingen, toerisme, transport, fanzones, enzovoort."
"Gelukkig hebben we de Tourstart in 2019, waarmee we internationaal wel aantonen dat Brussel in staat is om grote sportevenementen te organiseren", zegt Courtois, die niet denkt dat de schrapping van gaststad Brussel het einde van het Eurostadion is. "Wij hebben er nog steeds alle vertrouwen in dat de bevoegde Vlaamse ministers de omgevingsvergunning afleveren eind januari, zodat in Brussel één van de meest moderne voetbalstadions in Europa kan worden ontwikkeld."
"Het is duidelijk dat zo'n project niet tot stand kan komen zonder dat alle betrokken partijen politieke bereidwilligheid aan de dag leggen en dat vind ik betreurenswaardig", zo reageert Brussels minister-president Rudi Vervoort. "Brussel moet daarvan akte nemen en zich afvragen of het nog wel nodig is daden te stellen waar heel België baat bij kan hebben. Alle grote hoofdsteden beschikken over een stadion dat die naam waard is. Ons land laat in een bedroevend schouwspel zien dat men niet in staat is de krachten te bundelen rond een project, dat had kunnen zorgen voor heel wat economische activiteit en de uitstraling van Brussel en van België had kunnen vergroten," vervolgt de Brusselse regeringsleider.
Rudi Vervoort herinnert er nog aan dat de Brusselse regering de bouw van een nieuw stadion steunde omdat het Koning Boudewijnstadion niet meer aan de normen voldoet.
"Logica zelve"
Volgens Marleen Mertens (CD&V), burgemeester van Grimbergen, is de beslissing "de logica zelve vermits het Eurostadion tegen dan onmogelijk kon gebouwd worden". Mertens reageert opgelucht, maar zegt niet te weten of projectontwikkelaar Ghelamco doorgaat met het project.
"Ghelamco heeft op dit ogenblik nog geen enkele vergunning om met de werken te kunnen starten. Er zijn hiertegen bovendien nog beroepsprocedures mogelijk en er is voorts nog het probleem van de buurtweg door parking C dat nog steeds niet opgelost is. Objectief gezien was het onmogelijk geworden om dit project nog tijdig klaar te krijgen voor het EK in 2020", aldus Mertens.
De burgemeester verwijst onder meer naar het massale protest in Grimbergen en omgeving tegen het project op parking C. Bij het recente openbaar onderzoek in het kader van de aanvraag voor een omgevingsvergunning liepen er meer dan 2.500 bezwaarschriften binnen. "Voor mij hoeft dit project niet, want het is voor een gemeente als Grimbergen veel te groot om zonder problemen te kunnen functioneren. Ik weet echter niet wat Ghelamco nu van plan is want die hebben er al zoveel in geïnvesteerd", aldus Mertens.
"Op nationaal niveau behandelen"
Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vindt dat een dossier als het Eurostadion op nationaal niveau moet worden aangepakt. "Ik heb al veel Overlegcomités meegemaakt, veel overleg is daar vaak niet", zegt hij op Radio 1.
"Ik stel vast dat we blijkbaar nog liever internationaal afgaan dan elkaar iets te gunnen", klinkt het nog. "Dit is geen Brussels of Vlaams dossier, maar een dossier dat minstens nationaal is en eigenlijk zelfs Europees van omvang."
Als we er als land niet meer in slagen om een zaak als deze geregeld te krijgen, is er iets grondig mis, vindt de vicepremier. "Als blijkt dat we rond het Eurostadion of rond Brussels Airport of rond de stralingsnormen in Brussel van het ene probleem in het andere tuimelen, moeten we erover nadenken of we dat niet eerder op nationaal niveau moeten beheren."
Open Vld zit ook in de Brusselse regering en levert daar met Guy Vanhengel de minister van Financiën. "Ik heb soms een verschillende mening dan Guy Vanhengel", zei De Croo daarover. "Maar op een bepaald moment moet men kunnen beslissen in een dossier dat de belangen van een gewest te boven gaat. De laatste tijd blijkt dat moeilijker en moeilijker te worden."
"De hoofdstad van Europa heeft gewoon recht op deze infrastructuur", besloot de Open Vld'er. "Of die nu op het grondgebied van Brussel ligt of daarbuiten. Dit moeten we als land kunnen overstijgen."