Woensdag 12/08/2020

Reportage

Brussel na de mislukte aanslag: "Je moet leven, drinken, roken"

Een groep toeristen wandelt rond in de buurt van Brussel-Centraal. Beeld Thomas Legrève

Weer een aanslag, weer Molenbeek, zo lijkt het. Maar ondertussen kijkt niemand nog op van de terreurdreiging. In Brussel blijft iedereen dan ook spectaculair kalm. 'Ik ga gewoon naar Coldplay straks.'

Als er geen dertigtal journalisten aan de veiligheidsperimeter rond de woning van Oussama Zariouh staan, zou niemand weten dat hier iets gaande is dat verband houdt met een terreurdaad. Een buurtbewoner valt zelfs helemaal uit de lucht wanneer we hem vragen of hij de terreurverdachte heeft gekend. Nee, zo blijkt, maar de andere bewoners van het gebouw kent hij heel goed, en in de buurt zijn er nooit problemen geweest. 

Terwijl de huiszoeking loopt, lest een politieagente in een cafeetje verderop haar dorst met een Fanta. Nadia Hadad werkt al tien jaar bij de politie, zone Brussel-Zuid. Ze heeft nooit schrik gehad, zegt ze, maar dat wil niet zeggen dat ze zich steeds veilig voelt. Dat er zich alweer een aanslag heeft voorgedaan, de dader (alweer) uit Molenbeek komt en zijn bom vlakbij in elkaar heeft geflanst, blijkt nog geen reden tot paniek. "Een terrorist zou ook jouw buurman kunnen zijn", zegt ze. "Natuurlijk is hier criminaliteit, maar die is er overal." 

Tussen haar antwoorden geeft ze haar levensmotto mee. Ook al zit België met tegenwoordig met terreurniveau drie: "Il faut vivre, boire, fumer."

Politiecamera's

In de Vierwindenstraat in Molenbeek, waar Salah Abdeslam vorig jaar werd gearresteerd, is het een typische doordeweekse dag. Een man haast zich naar de crèche om zijn dochter op te pikken. Iemand anders haalt zijn auto op in de garage. Heeft het 'kanaalplan', dat de overheid heeft ingezet om deze en negen andere Brusselse gemeenten 'op te kuisen', dan gewerkt? "Nog niet helemaal", klinkt het op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Maar we kijken met vertrouwen naar de toekomst."

Dat Molenbeek nu weer in beeld is gekomen, doet echter vragen rijzen. "Je weet hoe de situatie daar is", geeft de minister vlak na de aanslag te kennen aan de media. We vragen na bij de Molenbekenaars wat zij van de situatie vinden. "Het is kalm", zegt een 54-jarige man van in zijn auto, die hier is opgegroeid maar zijn naam niet wil geven – "Ni vu, ni entendu, ni connu; dat hebben ze mij altijd geleerd" vertelt hij daarover. De man heeft het de laatste tijd zien verbeteren, verzekert hij. Als hij terugdenkt aan vroeger, zelfs aan de tijd voor de aanslagen, krijgt hij kippenvel. Nu is het volgens hem veilig, er staan immers overal politiecamera's.  

Spreek je in de buurt mannen met een lange baard aan, dan weigeren ze te praten. Op een hoffelijke manier wel, maar het geeft aan dat er bij sommigen nog steeds een strikte omerta heerst tegenover de media. "Zo'n aanslag pookt de spanningen weer wat op", zegt Mostapha  Bouchrit voor de Al-Khalilmoskee. "De ramadan is nochtans echt een tijd van vrede, meer nog dan anders." 

Bouchrit kan hoegenaamd geen begrip opbrengen voor de dader. "Hij moet echt malade geweest zijn", zegt hij. Waar hij zich enigszins zorgen om maakt, is dat de Marokkaanse gemeenschap opnieuw in een slecht daglicht komt te staan en zich nog meer geviseerd gaat voelen. 

Als we wat verder vragen stellen aan voorbijgangers, merken we dat een jongeman met baard ons in de gaten houdt. Het oogcontact verloopt hoogst ongemakkelijk, tot hij plots verdwijnt. 

Zwarte brandplek

Op naar het Centraal Station dan. Als we Brussel langs de Basiliek van Koekelberg binnenrijden, lijken de Brusselaars meer bezig met de stralende zon dan met de verijdelde aanslag. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) had op Twitter wereldkundig gemaakt dat ze de eerste van "onze jongens" die ze zou zien een knuffel zou geven. Rond het Centraal station staan een drietal militairen, geen Zuhal Demir, maar wel een klein leger journalisten. Een van de soldaten, een geblokte Ardense jager, vertelt trots dat mensen anders ook "correct" met de militairen omgaan, waarmee hij eigenlijk "vriendelijk" bedoelt. 

Laura Romero woont al zeven jaar in onze hoofdstad en werkt voor de televisiezender TVE, Televisión Española. Het is haar zeker opgevallen hoe anders de sfeer nu is dan na de aanslagen van 22 maart of na de lockdown van november 2015. Bleven de straten toen leeg, nu lopen ze vol met toeristen en pendelaars op weg naar hun werk. 

In het station doet enkel een zwarte brandplek, waar de bom ontploft is, herinneren aan de terreur. De reizigers weten dat er iets gebeurd is, maar lijken meer geïnteresseerd in het infobord met de treinuren er vlak boven. "Je bent meer op je hoede", vertelt Chris, een 59-jarige vrouw, die licht aangedaan is en nog meegeeft dat ze altijd glimlacht naar de veiligheidsdiensten om hen te bedanken. "Vanavond ga ik toch gewoon naar Coldplay kijken." 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234