Vrijdag 16/04/2021

Brussel moet buurtgericht vergrijzing aanpakken

null Beeld ANP
Beeld ANP

Er moet extra aandacht besteed worden aan de diversiteit van Brusselse ouderen en aan een meer buurtgerichte benadering van ouderenzorg. Dat zijn enkele conclusies uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) naar de behoeften van de oudste inwoners. De bevindingen werden vandaag voorgesteld in het bijzijn van de bevoegde ministers van de Brusselse en Vlaamse regering.

Gepaste huisvesting en begeleiding van senioren wordt steeds belangrijker. Het aantal 60-plussers in het Brussels gewest zal tegen 2040 immers stijgen met meer dan 40 procent tot 290.000. Ook de groep van 80-plussers stijgt, met al 50.000 hoogbejaarden vandaag.

Uit de studie van de VUB komen enkele belangrijke werkpunten voort, namelijk ouderen inschakelen als vrijwilligers, extra investeren in armere wijken en kwetsbare ouderen, meer aandacht voor diversiteit, meer overleg tussen de verschillende overheden en tewerkstelling binnen de ouderenzorgsector.

Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk zou het zelfbeeld van ouderen verhogen, vereenzaming tegengaan en de gezondheid bevorderen. In de studie wordt buurtzorg aangeraden waarin dat vrijwilligerswerk een centrale plaats inneemt. Wijkcentra kunnen daarbij als aanspreekpunt dienen. Ook mantelzorg of niet-professionele hulp van vrienden en familie zou meer erkend mogen worden.

Qua woonaanbod voor ouderen is er geen tekort in Brussel. De 160 rusthuizen zijn goed voor 15.000 bewoners. In de armere Kanaalzone is er echter geen rusthuis te vinden. Daar wonen nu nog niet zoveel ouderen, maar binnen enkele jaren wel. Omdat die een afkeer zouden vertonen tegenover rusthuizen, zou extra investeren in creatieve woonvormen een oplossing kunnen zijn in de armere Brusselse wijken.

Inkomen
Een vijfde van de ouderen moet het stellen met een gezinsinkomen van minder dan 1.000 euro. Omdat zij meestal moeten rekenen op goedkopere voorzieningen, raadt de studie aan om extra te investeren op plaatsen waar de meest kwetsbare ouderen wonen.

De Brusselse bevolking wordt steeds diverser en de ouderenpopulatie dus ook. Tegen 2020 zal meer dan de helft van de ouderen een andere culturele achtergrond hebben. Ze moeten het gevoel hebben dat ook zij een plaatsje hebben in het zorgsysteem en erkend worden door hun gemeenschap.

Op het vlak van ouderen- en thuiszorg zijn de drie belangrijkste overheden de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Nog meer overleg en een uniform registratiesysteem van registratie moet de ouderenzorg ten goede komen.

Tewerkstelling van werkzoekenden in de sector kan tot slot een oplossing bieden voor het tekort aan zorgverstrekkers én de grote werkloosheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234